Durant aquest 2013 hem entrevistat a diverses persones de diferents àmbits, que viuen o han visitat el Baix Llobregat. A quasi totes els hem fet la mateixa pregunta, què és per a tu el Baix Llobregat?
Pilar Díaz: “Aconsello al Sr Rajoy que comencin fent els deures els que realment no estan complint, perquè els ajuntaments sí que ho estem fent” (alcaldessa d’Esplugues de Llobregat)
“És un territori de gent molt treballadora, molt lluitadora, on es van iniciar en el seu moment les lluites socials i veïnals, i és per això que tenim un moviment associatiu molt fort. El tenim aquí a Esplugues i el tenim en general a la comarca.
En definitiva, és una comarca que la sentim com casa nostra, que té un pes importantíssim al país, tant demogràficament com la seva aportació econòmica.
I bàsicament, gent que s’identifica molt amb la seva comarca. Sobretot, un dels temes més importants, és la gran cohesió social que existeix, malgrat els difícils moments que hem viscut, des dels primers ajuntaments democràtics”.
José Luís Atienza: “Si hem d’anar cap a una societat una mica més austera, hem de començar a caminar” (Tinent d’Alcalde i regidor de Medi Ambient i Ciutat Sostenible de Viladecans)
“El Baix Llobregat, jo diria que és la meva pàtria en minúscules, però a nivell del cor en majúscules, perquè és el territori en el que he viscut durant tota la meva vida i que té el seu valor en la diversitat, en la tradició del moviment obrer, perquè jo crec que es la única comarca que s’ha construït no a partir dels mercats, com es va fer històricament , sinó a partir del moviment obrer i de les reivindicacions.
I aquest Baix Llobregat ara ens el volen trossejar, però jo crec que està perfecte com està, perquè arribem des del mar fins als peus de Montserrat, perquè així és la història de la nostra gent”.
Teresa Forcades: “El Procés Constituent és una possibilitat de canvi real” (metgessa, teòloga i monja benedictina catalana)
“Doncs la veritat és que el primer que em ve al cap és Movibaix (Moviment Educatiu en el Temps Lliure Infantil i Juvenil del Baix Llobregat), un grup d’entitats a les que vaig apropar-me quan era cap d’un esplai del moviment escolta.
Em van agradar molt, vaig trovar-hi un grup de persones que tenien un fort compromís social, que a mi em va semblar que naixien d’un barris i ciutats més aviat obreres, més aviat pobres… o com a mínim aquesta és la sensació que en tinc.
I per tant, un teixit social que em va semblar molt interessant”.
Jordi San José: “El Baix Llobregat ha de continuar tenint entitat comarcal” (alcalde de Sant Feliu de Llobregat)
“En nom de la simplificació de les estructures administratives, en nom de l’eficiència; correm el risc que la nostra comarca es trossegi i perdi identitat i perdi paper, i perdi protagonisme en la vida social, en la vida política, en la vida económica del nostre país.
Entenem que el Baix Llobregat ha de continuar tenint entitat comarcal”.
Quim Brugué: “Política és allò que ens permet viure junts quan som diferents” (catedràtic de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona)
“Jo sóc de Girona, per tant a mi em queda més lluny, i no distingeixo massa entre l’entorn metropolità. Per tant, no tinc una idea diferenciada del Baix Llobregat. per mi és entorn metropolità, és l’espai on tinc molts alumnes de la universitat, perquè jo sóc de l’Autònoma, que és una universitat metropolitana.
I al mateix temps, potser degut a l’època que vaig estar al Govern, és un lloc on tinc molts amics d’aquella època. No sé si és una casualitat però molta de la gent amb la que vaig coincidir venia d’aquesta zona”.
Eva Granados: “La política és el poder que tenen els qui no tenen poder” (diputada del PSC al Parlament de Catalunya)
“Per mi el Baix Llobregat forma part de la meva identitat, com a persona i com a ciutadana, i en aquest cas també com a persona que s’està dedicant a l’acció col·lectiva. És el meu camp d’actuació, sobre el que vull treballar i sobre el que vull que millorin les condicions de vida de les persones.
Jo sóc de Pallejà, tot i que ja no hi visc, però em sento molt del Baix Llobregat i entenc que és el nostre espai, allà on ens desenvolupem, on podem crèixer i on hem de fer tot el possible, perquè al Baix Llobregat també es pot viure millor, així que és també la meva motivació pel dia a dia”.
Pere Ortega: “La indústria armamentística és una indústria parasitària que no sobreviuria sense les ajudes estatals” (historiador especialista en militarisme i coordinador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau)
Lorenzo Silva: “Lo que las naciones buscan depende mucho de los discursos que se construyan” (escriptor i Premi Planeta 2012)
“Para mí el Baix Llobregat ha sido un descubrimiento y casi una revelación insospechada porque a estas alturas de mi vida, y desde hace 4 años, es mi segunda casa.
Yo soy de Madrid, he vivido prácticamente cuatro décadas allí y la verdad es que en sólo 4 años he encontrado aquí una casa en la que me siento casi tan a gusto como en mi casa de Madrid, que también hay que precisarlo se parece bastante al Baix Llobregat.
Mi casa de Madrid no es la capital, mi casa de Madrid es la periferia sur de Madrid, así que estoy muy acostumbrado a este tipo de espacios. Y aquí hay una ventaja respecto a mi casa de Madrid: la gran ventaja es el mar”.