Aquests governs municipals han presentat al·legacions i Gavà està estudiant la possibilitat de recòrrer als tribunals el que considera un nou greuge al municipalisme. Aquesta indignació se suma a la de molts d’altres municipis de la comarca del Baix Llobregat, que es troben en la mateixa situació, com Cornellà o Olesa de Montserrat
El Prat
L’Ajuntament del Prat ha presentat al·legacions davant la Generalitat per la seva decisió de no destinar diners al municipi del Fons de Cooperació Local. Una situació que s’ha repetit en un centenar més de municipis catalans que també han impugnat la decisió de l’executiu català. Ho han fet amb el suport de la Federació de Municipis de Catalunya.
El Fons de Cooperació Local és una partida de diners que la Generalitat reparteix entre els municipis i entitats locals que representa un ingrés més, igual que l’IBI o les taxes, i que no està adscrit a cap partida concreta. Al 2012 aquest fons assignava al Prat gairebé 450.000 euros dels quals ha rebut prop de 200.000.
L’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, ha qualificat la mesura de reprobable i considera que el criteri que utilitza la Generalitat, que exclou els ajuntaments que hagin obtingut un increment en la Participació en els Ingressos de l’Estat el 2013 en relació al 2012; és totalment invàlid, ja que té en compte dades provisionals, per fer liquidacions que son definitives. Segons l’alcalde ecosocialista “això no té cap mena de sentit”
Altres Ajuntaments, a més de les al·legacions presentades, no descarten emprendre accions judicials, com és el cas que es descriu a continuació, el de Gavà.
Gavà
L’Ajuntament de Gavà ha expressat el seu rebuig a la decisió de la Generalitat d’excloure el municipi del Fons de Cooperació Local. Gavà tenia previst rebre 412.670 euros al 2013 del Fons, estimació feta en base als paràmetres anteriors que regien les regles del joc abans de que la Generalitat canviés el criteri de càlcul de forma unilateral, i ja amb l’exercici 2013 tancat. Segons l’alcalde, Joaquim Balsera, “no podem acceptar aquest nou agravi al municipalisme. Els mateixos que retallen serveis i promouen reformes legislatives que castiguen els ajuntaments, ara ens sotmeten a més pressió.
La Generalitat ha canviat el seu criteri a quatre dies d’acabar l’any sense avisar prèviament ni consensuar-ho amb els ajuntaments amb la irresponsabilitat i la deslleialtat que això representa”. L’any 2012, Gavà tenia reconeguts 338.185 euros, una xifra que va suposar una rebaixa del 16,9% respecte l’exercici anterior, quant va ser de 406.977. La partida més elevada es va rebre l’any 2010, amb un total de 469.678 euros.
Joaquim Balsera recorda que el Fons de Cooperació Local és una subvenció incondicional, és a dir, no està destinada a cap despesa en concret sinó que és una font més de finançament, com ho és la Participació en els Tributs del Estat. “La decisió de la Generalitat d’excloure Gavà del Fons suposarà un fort impacte per a les finances municipals, perquè l’Ajuntament va aprovar els pressupostos de 2013 comptant amb aquesta aportació, tal com era habitual.
No rebre aquests diners afectarà l’estabilitat pressupostària que s’exigeix als municipis”, explica l’alcalde, que afegeix que “estem estudiant la possibilitat de presentar un recurs contra la Generalitat pel que considerem un atac a les finances locals i una deslleialtat amb els ajuntaments, que és el mateix que dir deslleialtat amb les necessitats de la ciutadania”. No obstant això, l’Ajuntament de Gavà farà el que calgui per no haver de reduir serveis o prestacions bàsiques que ja es van aplicar el 2013 i que garantirà com sigui enguany.
“Una vegada més haurem de fer un sobreesforç. Aquest sobreesforç significa que hi haurà menys remanent de tresoreria, que potser ens veiem obligats a pagar les factures amb retard i, si no hi ha alternativa, haver de restar aquests diners de futures despeses menys prioritàries inicialment previstes”, afirma Balsera. L’alcalde ha recordat que aquesta acció se suma al greu problema del deute que la Generalitat té amb els ajuntaments, que en el cas de Gavà és de 2,23 milions d’euros.