“Què ens queda de 1714?” és el nom d’un projecte museístic promogut per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i que aquest cap de setmana, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, i en el marc dels actes del Tricentenari, es presentarà a set museus de la Xarxa de Museus Locals. Posteriorment, s’instal·larà a 16 museus més de la XML

El projecte pretén oferir una visió transversal dels fons dels museus a partir d’elements patrimonials originals del segle XVIII que s’hi conserven o que estan  relacionats, de manera directa o indirecta,  amb els fets de la Guerra de Successió. Es tracta d’objectes que conviden a reflexionar entorn dels canvis esdevinguts a la societat catalana en les dècades posteriors a la victòria borbònica.

Les instal·lacions que es presenten aquest cap de setmana són: Museu d’Arenys de Mar: Exvot de l’ermita del Mont Calvari; Thermalia Museu de Caldes de Montbui: Mapa de Josep Aparici; Museu de Gavà: L’empremta dels antics ravals de Gavà; Museu de Mataró: Maces municipals; Museu de Sant Boi de Llobregat: Estàtua de Rafael de Casanova, història i mite popular; Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet: Llibre de Jaume Galobardes, i Vinseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya de Vilafranca del Penedès: Llengua Mesures i taxes.

Paral·lelament, s’ha posat en marxa una pàgina web amb continguts ampliats, des d’on es podrà seguir el desenvolupament del projecte: http://www.diba.cat/web/exposicio-1714. També es convida els visitants a compartir les seves impressions a la xarxa mitjançant l’etiqueta #museuslocals1714.

Els 16 museus restants que també acolliran més endavant el projecte són: Museu Arxiu Tomàs Balvey. Cardedeu; Museu Palau Mercader. Cornellà de Llobregat; Museu de l’Hospitalet. L’Hospitalet de Llobregat; Museu de la Pell d’Igualada; Museu Comarcal de Manresa; Museu Municipal Vicenç Ros. Martorell; Museu Municipal de Nàutica del Masnou; Museu de Mataró, Museu Arqueològic i Paleontològic Coves del Toll. Moià; Museu del Prat. El Prat de Llobregat; Museu de Premià de Dalt; Museu d’Història de Sabadell; Museu de Sant Cugat; Consorci del Patrimoni de Sitges; Museu de l’Art de la Pell. Vic; Ca n’Amat. Viladecans, i Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Vilanova i la Geltrú.

La Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, és un instrument de suport i col·laboració dels museus locals de la província. Actualment està integrada per 65 museus i equipament culturals pertanyents a 52 municipis que treballen conjuntament per tal de garantir l’estudi, la conservació i la difusió de les seves col·leccions, desenvolupant diferents activats i projectes.

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here