La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) defensa la legalitat de les dietes que van poder cobrar membres del seu comitè executiu i s’ha posat a la disposició de la justícia per aportar la informació necessària. El Jutjat d’instrucció 1 de Sabadell ha obert una peça separada dins del macrocas “Mercuri” -que investiga a l’ex alcalde de Sabadell i ex president de la Federació de Municipis, Manuel Bustos-, per investigar si 44 persones que han estat membres del comitè executiu de la FMC -i per tant, alcaldes i alcaldesses- van cobrar “sous encoberts” justificats com a dietes i desplaçaments

El Jutjat va decidir obrir aquesta nova peça separada després de rebre el 30 de maig un nou atestat policial que conclou que existeixen “suficients indicis d’una pràctica irregular i prolongada en el temps” a la FMC que suposava el lliurament de quantitats mensuals als membres en concepte de dietes i desplaçaments que no tenien justificació, segons publicava l’edició digital del diari Ara.

Segons recull l’esmentat atestat, els membres del comitè executiu de la Federació, alcaldes i alcaldesses de diferents municipis catalans -entre ells diversos del Baix Llobregat-, rebien mensualment una quantitat fixa “no per les activitats, intervencions, reunions, actes i desplaçaments relacionats amb la Federació, sinó pel rang que ostenten a l’organisme”.

La investigació ha demostrat que aquests pagaments “no tindrien justificació” perquè corresponen a mesos d’inactivitat, o perquè en aquest mes no s’havien celebrat les reunions previstes estatutàriament del comitè executiu ni del consell nacional.

De fet, alguns dels membres i també el seu president percebien aquestes quantitats mensuals i al seu torn presentaven i cobraven els tiquets de despeses generades per dietes i desplaçaments. No obstant, sembla que la majoria d’alcaldes i alcaldesses no eren conscients d’aquesta “iregularitat”, ja que assistien assíduament a les reunions i actes als que se’ls convocava, en representació de les seves localitats, i per tant no detectaven res sospitós, en el fet de cobrar per la tasca realitzada, tal com està estipulat.

Però per al tribunal, aquesta pràctica de la FMC pot suposar la presumpta comissió d’un delicte de malversació de fons per part dels membres del comitè executiu de la Federació.

La resposta a aquestes acusacions per part de la FMC, ha estat contundent: “En cap cas s’ha produït malversació de fons públics ni il·legalitats en l’assignació de dietes”, ha afirmat l’organisme, que s’ha posat a la disposició del jutge per aportar tota la informació que li sigui requerida per esclarir aquests fets.

La FMC ha assegurat que és una associació de naturalesa privada, “i com a tal, els seus fons no estan directament subjectes al dret públic”, i presenta cada any els seus comptes al Registre Mercantil de Barcelona i al registre de la Conselleria de Governació de la Generalitat.

També ha precisat que “periòdicament” audita els seus comptes i que en cap cas s’han fet observacions o advertiments en relació a l’assignació de dietes.

A més, ha posat de manifest que en el seu moment, el catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona (UB) va emetre un dictamen sobre aquesta qüestió, “on concloïa la procedència i legalitat de l’assignació de dietes”.

La Federació de Municipis de Catalunya

Els ens locals que estan adherits a la Federació sumen el 91 per cent de la població de Catalunya, entre ajuntaments, diputacions, consells comarcals i entitats municipals descentralitzades.

És un òrgan de representació dels ajuntaments de Catalunya, que defensa els seus interessos i que apropa la realitat municipal a les altres administracions, com la Generalitat o el govern espanyol, entitats o institucions europees.

La Federació de Municipis de Catalunya té plena autonomia per a la representació dels interessos dels seus membres davant de qualsevol instància.

El Consell Nacional és el principal òrgan de govern de la Federació en els períodes que van d’Assemblea a Assemblea. Està constituït per una representació ponderada dels diferents tipus d’ajuntaments i d’altres ens locals membres fins a un nombre màxim de 71.

D’aquest organisme en formen part diverses localitats baixllobregatines com Abrera, Castelldefels, Cornellà, El Prat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles.

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here