[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”50″]E[/dropcap]ls rumors i informacions periodístiques sobre el projecte anomenat “Eurovegas” que el Govern de la Generalitat estaria negociant amb el multimilionari nord-americà Sheldon Adelson (Las Vegas Sands Co.), consistent a construir un macro-complex de joc i oci, a l’àrea metropolitana de Barcelona, molt probablement a la zona agrícola del Delta del Llobregat, es sustenten amb el xantatge de la creació de 260.000 llocs de treball, que fa pocs dies el conseller de la Generalitat, en Mas-collell, va reconèixer que com a molt serien 20.000, i tenint en compte que es construirien 10.000 habitatges en el mateix complex per acollir els seus treballadors, aquests arguments cauen pel seu propi pes.
Tot i així, el projecte aposta per un model de creixement econòmic que ha estat el que ens ha dut a patir la crisis actual, basada en l’especulació immobiliària i financera, i en aquest cas, la generació de beneficis promovent el joc en els casinos, des d’on la promotora espera obtenir el 75% dels guanys, mentre que amb els ingressos dels hotels, convencions i altres no arriben al 25%.
Aquest model d’oci comporta greus problemes com l’augment de la corrupció, les màfies, les drogues, la prostitució i les ludopaties, tot un fort pol d’atracció per a la màfia internacional.
I, finalment, el fet que s’hagi proposat fer-ho al Delta del Llobregat, obre les portes a que, si al final no es fa l’Eurovegas a Catalunya, s’ha dit a tot el mon que en el parc agrari del Baix Llobregat pot acollir un projecte similar, trencant el pacte de planificació urbanística i territorial que ha marcat el delta en els darrers 30 anys. A més, suposaria danyar greument tots els espais naturals conservats en virtut dels seus valors naturals excepcionals, i que estan protegits segons la legislació catalana i europea vigent. El projecte produiria una gran afectació en espècies en risc de flora i fauna, especialment ocells, i sobre ecosistemes de protecció prioritària, ja fos per afectació directa i/o per contaminació atmosfèrica, acústica o lumínica.
No ens podem permetre perdre el Parc Agrari, una de les terres més fèrtils de la Mediterrània al costat mateix de Barcelona. És imprescindible per a garantir la seguretat alimentària de la població i no empitjorar la dependència de les importacions d’aliments de l’exterior per al consum quotidià, just ara quan pujarà el preu i s’acabarà el petroli, és un privilegi tenir una font d’alimentació a tocar de casa.
Igualment suposaria la pèrdua de l’aqüífer situat sota el Delta del Llobregat on s’emmagatzema un volum d’aigua equivalent al pantà de Sau, constituint una de les reserves d’aigua més importants de Catalunya, que ha evitat durant les sequeres recurrents del nostre país les restriccions a Barcelona i a la seva àrea metropolitana. Amb el canvi climàtic cada cop més accentuat, resulta irresponsable pensar en construir un complex que seria un immens consumidor d’aigua dolça (camps de golf, hotels,…) i afectaria la recàrrega de l’aqüífer degut a la pavimentació del sòl.
Aquest tipus d’instal·lacions són enormes consumidores d’energia. Augmentar el consum elèctric ens allunya de la necessària apagada de les centrals nuclears, i ens torna més dependents del petroli, fomentant de manera irresponsable el canvi climàtic.
Cal aconseguir augmentar la protecció mediambiental del Delta aplicant les lleis europees que ens permetrien que projectes així no tinguessin cabuda en el Delta del Llobregat
Per tot això diem: Eurovegas, ni aquí ni enlloc !!!
Ricard Caba i Calbet, membre de la plataforma Aturem Eurovegas-Salvem el Delta de Llobregat
http://aturemeurovegas.wordpress.com/