Uns 300 nens i nenes d’aquesta ciutat del Baix Llobregat han començat aquest curs a la nova escola d’educació infantil i primària de Ponent, la primera “smart school” del municipi

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]ensors de llum, pissarres digitals, fibra òptica o plaques solars per a l’autoconsum d’energia són alguns dels elements que té aquest innovador edifici que vol ser un model per a altres equipaments de la ciutat. L’edifici disposa de la màxima certificació constructiva en termes d’eficiència energètica atorgada per l’ICAEN que, sumat als moderns sistemes d’il·luminació i calefacció instal·lats i a diferents dispositius “intel·ligents”, fan que l’aprofitament energètic sigui molt alt.

Inaugurar una nova escola d’aquestes dimensions i amb components tan moderns ha estat possible gràcies a que l’Ajuntament va apostar fa dos anys per avançar els diners de la inversió (6,5 milions d’euros) que havia de fer la Generalitat.

El nou centre educatiu és un dels més grans del municipi, ja que pot acollir fins a tres grups per curs. Té 4.987,60 m2 de superfície construïda i compta amb 8.000 m2 de parcel·la, disposa de planta baixa i dos pisos, en què es distribueixen més de 40 aules, un gimnàs amb vestuaris, un menjador amb cuina pròpia, una biblioteca i un local per a l’associació de mares i pares. El pati, ampli, té espais separats i independents per als alumnes d’infantil i primària.

Edifici amb classe A energètica

En total, compta amb 394 plaques solars fotovoltaiques distribuïdes en una superfície de 650 m2 que produeixen 125.000 kWh (equivalent al consum de 60 llars) i que serveixen per a l’autoconsum. En concret, permeten cobrir el 70% del consum anual de l’escola amb energia “verda”. A més, tot l’enllumenat de l’edifici inclou bombetes i fluorescents de baix consum i les aules i els lavabos tenen sensors per estalviar encara més energia.

En el cas de les aules, els sensors detecten el volum de llum que entra per les finestres i adapten la intensitat dels fluorescents o bombetes segons es necessiti més o menys lluminositat. Als lavabos, el que hi ha són detectors de presència que fan que la llum s’engegui o s’apagui automàticament depenent de si hi ha alguna persona o no.

Escola de Ponent. Font: Pàgina web de l’Ajuntament de Viladecans

Calefacció i ventilació d’alt rendiment

Pel que fa a la calefacció, disposa d’una caldera de condensació d’alta eficiència que pot aprofitar el poder calorífic del vapor de l’aigua que genera, aportant-li un rendiment extra. A més, tots els radiadors es regulen automàticament mitjançant vàlvules termostàtiques.

El sistema de ventilació està dissenyat per recuperar el 50% de l’energia de l’aire que surt de les aules. És a dir, l’aire que s’extreu de les aules, que és calent, es barreja amb l’aire que entra de l’exterior, de forma que, tot i estar a pocs graus, no necessitarà de tanta energia per escalfar-se.

A més de les plaques solars fotovoltaiques per produir electricitat, 9 plaques solars tèrmiques s’encarreguen d’escalfar l’aigua calenta sanitària, la qual cosa suposa un estalvi energètic de més del 60%.

No només les instal·lacions han estat dissenyades amb criteris d’eficiència energètica, l’arquitectura també treballa a favor d’aquest objectiu amb elements com façanes i coberta ventilades, vidres de baixa emissió amb cambra d’aire, fusteries amb trencament de pont tèrmic o proteccions solars passives, entre d’altres.

Pilot d’un nou model de gestió

L’escola de Ponent, que seguirà incorporant solucions innovadores en matèria d’eficiència energètica, vol servir de model experimental per a la gestió energètica d’altres equipaments de la ciutat. Actualment, es treballa en la instal·lació d’un sistema de gestió online dels consums de totes les instal·lacions que permetrà fer el seguiment en temps real dels consums sectoritzats per instal·lacions i zones per tal d’emprendre accions correctives, gestionar la demanada d’energia en funció d’aquestes lectures i els patrons de consum definits, acumular energia sobrant i reaprofitar-la.

Una W!ESCOLA amb pissarres digitals i fibra òptica

L’escola de Ponent disposa de pissarres digitals interactives sumant-se així al projecte W!ESCOLA, posat en marxa per l’Ajuntament el curs 2010-2011 per instal·lar aquestes eines als centres de primària de la ciutat. A més, està previst que la fibra òptica de 100 MB arribi aviat a tots els centres educatius, una velocitat que multiplicarà les potencialitats educatives de les pissarres digitals.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here