La ruta modernista de Sant Feliu es va integrar en les de la província de Barcelona el maig del 2009, formant part de la ruta del Baix Llobregat junt amb Santa Coloma de Cervelló, Esplugues i Sant Joan Despí

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a ruta comprèn més de 25 espais, entre els quals destaquen diverses cases del passeig Nadal, el carrer Joan Maragall o el passeig Bertrand, així com la plaça de l’Estació, o el cementiri municipal, entre d’altres.

Tota la ruta és molt recomanable, especialment la visita a un edifici únic a la comarca, que destaca per sobre dels altres per la seva bellesa: el Palau Falguera.

El 1636 el mercader barceloní Jaume Falguera va adquirir dues cases contigües al pagès de Sant Feliu Jaume Rovira, que són l’origen de l’actual palau. És un edifici senyorial del segle XVII, modificat durant els dos segles següents.

Imatge d’una de les escultures que decora el llac del Palau Falguera. Font:Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

El palau té una superfície de 2.800 m2 i està envoltat d’uns extensos jardins. L’any 1750 la casa s’havia ampliat considerablement unint les dues cases inicials en una sola façana. La façana principal que s’obre al jardí, obrada a l’entorn de 1870 per encàrrec de Josepa Falguera, és d’estil eclèctic amb barreja d’elements neoclàssics amb elements derivats del romanticisme. Els diferents elements decoratius són de terracota, i representen l’horta, el jardí, l’abundància… mentre que sobre les portes i a les sanefes, s’hi poden observar motius vegetals.

També es va planificar el jardí, que es podia contemplar des de la gran terrassa del palau. L’any 1890 el marquès de Castellbell, va fer construir l’oratori que es troba a la part exterior al lloc on hi havia hagut unes construccions auxiliars. S’estructura de forma simètrica entorn d’un cos central més alt on hi ha el rellotge, coronat amb l’escut dels Falguera.

 

Decoren la façana quatre pilastres amb capitell compost que flanquegen la porta, damunt la qual hi ha una fornícula ovalada amb una figura de dona que representa l’Abundància.

Aquí s’hostatjaren els reis Joan Josep d’Àustria, Felip V o Alfons XIII. Durant la dictadura de Primo de Rivera va ser lloc de reunió d’aristòcrates i burgesos. La Guerra Civil provocà l’abandonament del palau per part dels seus propietaris i l’ocupació consegüent de l’UGT i el PSUC, fins que Franco el retornà a aquells. Falguera, Càrcer, Peguera, Amat i Vilallonga són els noms dels seus successius residents fins a la venda de l’edifici a una empresa japonesa i després, a l’Ajuntament.

L’Ajuntament organitza visites guiades que permeten les persones visitants i a les escoles, conèixer la història i els detalls del patrimoni modernista de la ciutat. La ruta inclou també la visita al Palau Falguera on es manté permanentment un espai d’exposició i un audiovisual del modernisme.

I per aquelles persones que vulguin descobrir el patrimoni modernista de Sant Feliu pel seu compte, l’Ajuntament dona un servei de descàrrega gratuïta de l’àudio de la ruta amb totes les explicacions a la seva pàgina web.

Informació pràctica:

Horari de visita: S’han de concertar prèviament per telèfon. Grup mínim 5 persones

Preu: 3 euros per persona

Més informació: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat Tel. 93 666 67 03 visitespf@llobregat.info www.santfeliu.cat

Ruta modernista de Sant Feliu de Llobregat. Font: Ajuntament de Sant Feliu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here