És el segon delta més gran de Catalunya en extensió i un dels símbols de la comarca. Pertany als municipis baixllobregatins del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat
[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l delta del Llobregat està format per una extensa plana que ocupa 98 km2 entre el massís del Garraf i Montjuïc, i el congost de Sant Andreu de la Barca al nord. Els seus espais naturals són una xarxa d’espais protegits que pertanyen als municipis del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat.
Un dels atractius més importants del delta del Llobregat, és la gran biodiversitat que acull, tot i trobar-se envoltats d’algunes de les infraestructures més importants del país -com l’Aeroport del Prat- i molt a prop de les principals ciutats metropolitanes. Precisament aquest enclau metropolità, confereix a aquesta zona una realitat única a nivell internacional, ja que cap gran metròpolis de la Mediterrània disposa d’uns aiguamolls a les seves portes.
S’hi poden trobar diferents ambients naturals: llacunes i aiguamolls a la part final del riu, pinedes litorals sobre dunes i platges verges, gairebé úniques a Catalunya. Són espais molt importants per a la fauna, en especial per a les aus aquàtiques, pel fet de trobar-se enmig de la ruta migratòria dels ocells del nord d’Europa cap a l’Àfrica. També la seva vegetació és molt valuosa, amb espècies vegetals que no es troben a gaires llocs més de Catalunya.
L’intens treball que es duu a terme en educació ambiental i en recerca, és un valor diferencial del delta del Llobregat, ja que des de fa molts anys, ajuntaments, entitats i empreses, hi han desenvolupat programes d’educació ambiental. El séu objectiu és que les riqueses naturals d’aquests espais siguin cada vegada més conegudes.
Pel que fa a la recerca, el Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat promou el desenvolupament de programes de seguiment i avaluació de la biodiversitat, en col·laboració amb el món científic. El Consorci fomenta projectes d’investigació que tinguin com a marc de referència el delta del Llobregat, i els dóna suport.
Entre els múltiples llocs que es poden visitar, en destaquen els espais naturals del riu -principalment els llacs de Cal Tet i Ca l’Arana-, l’espai Remolar-Filipines i la platja de Viladecans, la pineda de Can Camins i la platja del Prat, les Basses de Can Dimoni i també, l’estany de la Murtra i la pineda de la Maiola. Aquests espais s’han condicionat per atendre el públic, que pot seguir de manera totalment lliure i gratuïta, diversos itineraris equipats amb aguaits i torres mirador per a l’observació de la fauna, la vegetació i el paisatge.
El 9 de juny de 2012 es van complir 25 anys de la declaració de les Reserves Naturals Parcials del delta del Llobregat. Amb aquesta primera declaració es va formar el nucli principal dels Espais Naturals del delta del Llobregat, que amb el pas del temps han estat ampliats i han aconseguit altres figures de protecció.
Informació pràctica:
Serveis:
Itineraris a peu.
Itineraris guiats a peu.
Diverses activitats organitzades per a escoles.
Més informació:
Consorci per a la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat
Pl. de l’Agricultura, 4
El Prat de Llobregat
Tel.:93 4793201
Fax: 93 4783903
administracio@consorcidelta.org
www.deltallobregat.cat
Porta del Delta. Centre de Promoció i informació del Delta del Llobregat
Av. Verge de Montserrat, 77. El Prat del Llobregat.
Tel. 93 374 13 79
info@portadeldelta.cat
www.portadeldelta.cat
Altres enllaços d’interés:
www.fundaciosigea.org
Informació extreta de la pàgina web http://www.deltallobregat.cat/. Per a informació més detallada, recomanem visitar-la