La muntanya de Montserrat amaga una enigmàtica cavitat de gran bellesa natural, amb formacions que recorden l’obra de Gaudí. És la cavitat més coneguda i la que millor resumeix la història de l’espeleologia catalana, i es troba a la localitat baixllobregatina de Collbató

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a seva visita, altament recomanable a tots els qui vulguin conèixer Montserrat, és un passeig subterrani que permet descobrir les característiques i el resultat d’un procès geològic actuant sobre uns materials deteminats: calcaris i conglomerats. L’entrada, mig amagada pels blocs montserratins, disposa d’un accés fàcil gràcies a unes escales que superen el fort desnivell.

Detall de les coves. “El targeter”. Font: Ajuntament Collbató

La Muntanya de Montserrat, de renom universal per la seva fesonomia i el seu monestir, amaga en el seu interior un món subterrani quasi desconegut. Una variada gamma d’avencs i coves foraden l’aparentment compacte massís conglomeràtic de Montserrat. Entre elles destaca la Cova del Salnitre, coneguda arreu tant per la seva espectacularitat que fascinà i inspirà al llarg dels anys artistes com Rusiñol i Gaudí, com per ser la que millor resumeix la història de l’espeleologia catalana.

L’acció de l’aigua de la pluja sobre el conglomerat i el material calcari durant milers d’anys i les múltiples esquerdes generades per diversos moviments orogènics han deixat com a llegat un paisatge kàrstic impressionant que la visita a la Cova de Salnitre permet observar de prop.

Només cal traspassar el llindar de l’entrada per encetar un recorregut d’aproximadament 500 metres seguint els conductes més espaiosos i més bellament ornamentats per les successives generacions d’espeleotermes (estalagtites, estalagmites i columnes). Passeig enriquit per experts guies que, a més d’explicar les característiques i el resultat del procés geològic que ha donat forma a la cavitat, mostraran l’hàbitat dels primers pobladors neolítics de Montserrat i endinsaran a les persones visitants en un món de llegendes.

No hi pot haver dubte que, de totes les coves de Montserrat, aquesta devia ser la més habitada ja que és la que té millors condicions. De tota manera, les rutes interiors que s’hi van fer per tal de ser visitada amb finalitats turístiques, la van malmetre considerablement. Tot i així, en els llocs on es van fer cales d’investigació arqueològica, s’hi localitzaren materials: inhumacions i restes ceràmiques similars a les de les coves Gran i Freda. Els materials es poden datar tipològicament des del Neolític Cardial al Bronze Final. En època medieval té importància l’explotació del salnitre, element bàsic per a la fabricació de la pólvora.

Detall de les coves. “Les ales del diable”. Font: Ajuntament Collbató

Les coves foren refugi del guerriller Mansuet durant la Guerra del Francès. De totes les històries que tenen com a protagonistes fra Garí i el dimoni, se n’ha fet ressò tant la paremiologia popular com la literatura culta i ha donat com a resultat literari un profund lligam entre la demonologia i la muntanya de Montserrat. Explica que d’aquestes coves partí el dimoni per instal·lar-se a les roques orientals de la serra de la Tebaida.

Les coves van atreure visitants il•lustres com Alexandre de Laborde, Miquel Utrillo, Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Mossèn Cinto Verdaguer. Les excavacions arqueològiques es van fer el 1922. El material es pot veure al Museu arqueològic del Monestir de Montserrat.

Per accedir a les Coves del Salnitre cal agafar la carretera de Collbató B-112, tant des de l’entrada del municipi com des del nucli antic. L’accés és fàcil ja que està condicionada perquè es pugui visitar. Cal deixar el cotxe a l’aparcament i pujar les escales fins a arribar a l’entrada de la cova, que està orientada al sud. Actualment, la cova està protegida amb una porta.

Informació pràctica:

Serveis: La visita a la cova del Salnitre és sempre guiada i cal fer reserva prèvia a l’Oficina d’Informació Turística de Collbató.

Horari de visita: De dimarts a divendres la cova només roman oberta per a activitats escolars concertades. Caps de setmana i festius de 10 a 13 h i de 16.30 a 18.30 h A l’agost obert tot el mes, de dimarts a diumenge, en el mateix horari dels caps de setmana i festius. La cova roman tancada tots els dilluns de l’any i els dies 25 i 26 de desembre i l’1 i el 6 de gener.

Preu: Consultar preus en funció de visita guiada individual o per grups. Consultar també descomptes.

Més informació: Oficina d’Informació Turística de Collbató Pl. de l’Era, s/n Collbató Tel. 93 7779076 turisme@collbato.cat www.collbato.cat De dilluns a divendres de 9 a 14 h Caps de setmana de 10 a 14 h

 

Foto titular: propietat del Consorci de Turisme del Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here