La moció presentada per ICV-EUiA a diferents municipis del Baix Llobregat, mostra el seu rebuig frontal al projecte de la LOMCE. Els ecosocialistes de Cornellà han fet públic un posicionament lamentant “que el PSC hagi fet costat el PP per evitar el seu debat en el Ple”. El PSC ha al·legat una “manca de competència en la matèria” per evitar el debat
[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]I[/dropcap]CV-EUiA s’ha mostra sorpresa davant la negativa de l’Alcalde i el PSC de Cornellà a debatre una moció de rebuig a la reforma educativa proposada pel ministre Wert. La coalició considera l’avantprojecte de llei un retrocés en la qualitat de l’educació i un atemptat a la igualtat d’oportunitats i a la cohesió social, especialment de ciutats com Cornellà, i lamenta que el PSC hagi fet costat el PP per evitar el seu debat en el Ple.
La moció, que ICV-EUiA ha presentat i es debatrà a municipis veïns, vol mostrar el seu rebuig frontal a l’avantprojecte de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE). En declaracions del regidor d’ICV-EUiA de Cornellà, Arnau Funes, aquest avantprojecte “és un atac al model lingüístic de l’Escola Catalana. Una eina que ha permès la normalització del català i la promoció social des de la igualtat d’oportunitats de totes les persones. La immersió lingüística ha estat un requisit indispensable per a la cohesió social del conjunt del poble català.”
La moció presentada denuncia aquells punts de l’avantprojecte de llei que no són assumibles des d’un punt de vista democràtic i plural segons ICV-EUiA, com l’aposta per la consolidació i potenciació de la doble xarxa pública – concertada, així com la consolidació de la segregació de l’alumnat per sexes; la consideració de l’educació infantil como una etapa assistencial i no pas educativa; l’adoctrinament que suposa l’eliminació de l’assignatura d’Educació per la Ciutadania mentre es potencia l’ensenyament de creences religioses al centres; i l’atemptat contra el model d’immersió lingüística que ha regit i regeix a Catalunya des de fa més de 30 anys, essent un model reconegut internacionalment pels seus resultats satisfactoris i pel paper de cohesió social que ha jugat en aquest temps.
El text també defensa que la LOMCE suposa un model contrari a la igualtat d’oportunitats efectiva avançant en l’elecció d’itineraris a l‘etapa obligatòria, considerant l’etapa infantil com assistencial enlloc de com una etapa més del sistema educatiu, i en definitiva, considerant l’educació en general en termes de cost-producció, en lloc de tractar-la com un dret i una inversió de futur per la nostra societat.
La moció demanava al Ple, traslladar al govern de l’Estat i a la Generalitat la necessitat de retirada immediata d’aquest avantprojecte, el diàleg amb la comunitat educativa per avançar n un model educatiu més just i sostenible en el temps, així com renunciar a qualsevol retallada pressupostària de cap tipus en l’àmbit educatiu que atemptin contra la oferta d’una educació pública de qualitat.
“Per ICV-EUiA el compromís del món local en l’educació s’ha de reconèixer i mantenir, ja que és evident que l’educació ha estat i és una eina clau de millora de la vida de les viles, barris i ciutats de Catalunya. Garantir una educació pública, en català i de qualitat per tota la ciutadania incumbeix als Ajuntaments i per això ens hi volem implicar” ha explicat Funes, qui ha lamentat que “el PSC no hagi permès debatre aquesta moció en el si del Ple municipal al•legant una manca de competència en la matèria, tenint en compte que l’avantprojecte de llei que presenta el ministre Wert afectarà al conjunt dels centres de l’Estat, també als serveis educatius municipals com les Escoles Bressol o les Escoles de Música, i suposarà un retrocés important en alguns dels drets aconseguits durant els darrers anys”.