Resum dels plens d’Abrera, El Prat, Esplugues, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, Sant Feliu, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern
Abrera aprova una moció contra els desnonaments d’habitatges i de solidaritat amb les persones afectades
Aquesta proposició d’acord contempla mesures per aturar aquesta situació, com que l’Ajuntament deixarà d’operar amb aquelles entitats bancàries que promoguin desnonaments de l’habitatge habitual o que es denegarà la col·laboració de la Guàrdia Urbana en situacions de desnonaments.
L’Ajuntament també donarà suport a la familia afectada, l´orientarà i farà de mediador amb la seva entitat bancària per tal de buscar solucions més justes i equitatives. En aquest sentit també es farà ús a través d’Acció Social, del Servei d’Intermediació pels Deutes d’Habitatge. Aquests acords se sumen a una moció ja aprovada per ple on se sol·licitava la creació d´una Oficina Local d’Habitatge i l’adhesió a la Xarxa de Mediació per al Lloguer Social.
En darrer lloc, s’insta al Govern de l’Estat i als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats a assumir les mesures recollides a la Iniciativa Legislativa Popular de regulació de la dació en pagament, de paralització dels desnonaments i del lloguer social que ha recollit gairebé un milió de signatures a tot l’Estat.
Aquesta moció va ser aprovada per totes les formacions polítiques, excepte del Partit Popular que es va abstenir.
El Prat viu un Ple on les mocions en són les clares protagonistes
Una moció contra els desnonaments i una contra la privatització d’ATLL, van marcar el Ple de gener de la ciutat baixllobregatina.
El Ple de l’Ajuntament del Prat va aprovar una moció amb una sèrie de mesures per assessorar i defensar les persones empadronades al Prat amb una primera residència sotmesa a un procés d’execució hipotecària, i amb mesures de prevenció de desnonaments; amb els vots a favor dels grups municipals d’ICV-EUiA, PSC i CiU, i el vot contrari del PP.
La moció insta el Govern de l’Estat a suspendre els desnonaments de la residència habitual d’aquelles persones i famílies veritablement vulnerables. I, mentre no es faci efectiva aquesta suspensió, l’Ajuntament del Prat pren mesures com sol•licitar al Jutge Degà del partit judicial que faci arribar mensualment als Serveis Socials municipals una relació dels processos judicials que podrien finalitzar amb el llançament de les persones demandades; assessorar a les persones afectadees pels processos d’execució hipotecària a l’Oficina Municipal d’Habitatge; deixar d’operar amb aquelles entitats bancàries que promoguin desnonaments de la residència habitual de persones empadronades al municipi; i donar instruccions a la Policia Local i a la resta de serveis municipals perquè no donin cap tipus de suport a la policia judicial en el desallotjament de les persones empadronades de la seva residència habitual.
El Prat també va aprovar en el séu Ple de gener, una moció conjunta d’ICV-EUiA i PSC, sol·licitant deixar sense efecte la concessió de privatització dels serveis Ter-Llobregat i el manteniment de la prestació per l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL). La moció va ser aprovada amb l’abstenció del PP i els vots en contra de CiU.
El acords del text són, manifestar el desacord i rebutjar l’actuació de l’actual i de l’anterior Govern de la Generalitat de Catalunya en tot el procés de concessió; així com per haver permès la pèrdua del control públic d’una estructura estratègica per Catalunya, com és la xarxa d’abastament d’aigua que afecta a la Regió metropolitana de Barcelona, pagada per tots els ciutadans i per moltes administracions locals; i sol•licitar al Govern de la Generalitat de Catalunya que deixi sense efecte, de forma definitiva, el procés de concessió; perquè no hi ha cap motiu ni tècnic, ni econòmic, ni molt menys ambiental o social per seguir amb la seva privatització.
Esplugues aprova el pressupost municipal per al 2013, que prima la promoció econòmica, l’ocupació i l’atenció social
PSC, CiU i ICV-EUiA s’uneixen per aprovar uns comptes que fan front a la crisi. El Ple de l’Ajuntament d’Esplugues va aprovar el pressupost per a l’any 2013, que ascendeix a 38.266.563 euros, un 2,3% menys que l’any passat. Els comptes municipals mantenen l’austeritat en la despesa corrent, amb una reducció del 2%, i baixa també el capítol d’inversions (10,9%), un cop finalitzada la construcció del Complex Esportiu Municipal Les Moreres.
L’aprovació es va produir després d’una intensa negociació del govern municipal, del PSC, amb totes les forces amb representació al Consistori, que va culminar amb un acord amb dues d’elles, CiU i ICV-EUiA. L’acord incorpora les propostes d’aquestes dues formacions.
Així, van haver-hi 13 vots a favor (PSC i CiU), tres abstencions (ICV-EUiA) i cinc negatius (PPC i ERC).Els trets més significatius del pressupost municipal són, el foment de la dinamització econòmica i l’ocupació, l’atenció social, la reducció de despeses corrents (2%) i major eficiència en la gestió dels recursos públics, i un esforç inversor per continuar renovant Esplugues, malgrat l’austeritat.
Gavà aprova una declaració sobre les prioritats del nou govern de la Generalitat per a la localitat
La reobertura del servei d’urgències i del dispensari de Gavà Mar o la construcció del nou Institut Bruguers són alguns dels 7 serveis de salut i educació que formen part de la petició, proposada d’ERC-Els Verds-Independents per Gavà, que va acompanyada de la necessitat que el govern espanyol flexibilitzi el dèficit públic imposat a la Generalitat, per tal de poder fer polítiques d’estímul econòmic i evitar les retallades
Aixi doncs, el Ple municipal va aprovar una declaració política sobre les prioritats que hauria de tenir el nou Govern de Catalunya en relació a Gavà i la seva ciutadania, i que enumera en set equipaments i serveis de salut i educació, així com reclamar que el govern espanyol modifiqui els objectius de dèficit públic que ha de complir la Generalitat per al 2013 (només un 0,7% dels propers pressupostos) “per tal que s’aturin les retallades en els serveis públics i es puguin implantar polítiques d’estímul econòmic basades en la reactivació de la despesa pública”.
També es va acordar deixar d’operar amb les entitats bancàries que promoguin desnonaments i instar la judicatura i el govern de l’Estat a què se suspenguin els processos de desnonament iniciats, fins que no es promulgui una nova normativa hipotecària que contempli, entre d’altres mesures, la dació en pagament i la possibilitat que el deutor pugui romandre al seu domicili sota una fòrmula de lloguer social.
Martorell, un Ple marcat per les protestes dels treballadors i treballadores públics
Els treballadors i treballadores públics de la localitat baixllobregatina, es van mobilitzar per defensar un treball digne al Ple de gener. Com ja van fer al Ple de desembre, van protestar contra les mesures d’ajust de l’Ajuntament, que estan afectant especialment la plantilla.
L’oposició denuncia una privatització encoberta de serveis, denúncia basada en la disminució del capítol I (personal) i l’augment del II (serveis a empreses externes), en el pressupost municipal, que va aprovar CiU en solitari al desembre.
El Ple es va posar d’acord per unanimitat, però, per aprovar una moció sobre l’estafa de les participacions preferents i obligacions subordinades per part de les entitats financeres, denunciant aquesta estafa i reclamant que retornin els diners invertits per clients que en la majoria de casos no sabien on estaven posant els seus estalvis.
Així doncs, l’Ajuntament de Martorell, a través de l’Oficina d’Atenció al Consumidor, facilitarà l’assessorament a tots aquells ciutadans i ciutadanes que disposen d’aquests productes. A més, exigirà a les entitats financeres del municipi que informin per carta a totes les persones a qui hagin col·locat obligacions subordinades i participacions preferents de les característiques i riscs d’aquests productes amb un llenguatge clar i entenedor.
També, proposa la conversió dels mateixos a dipòsits a termini fix a un interès de mercat, en un termini el més breu possible -en cap cas superior a cinc anys- i que renunciïn a cobrar les indemnitzacions i aquests diners vagin a parar a un fons per ajudar els afectats per aquests productes financers d’alt risc.
Molins de Rei aprova diverses mocions, entre elles la de sobirania, i tanca un acord per millorar la gestió forestal
El Ple de Molins va aprovar un acord amb el Consorci del Parc Natural de Collserola per a la l’adscripció de la gestió i ús de les finques forestals de Ca n’Amigonet, Can Campmay, Ca n’Amigó de Dalt, Turó del Quirze, Castell Ciuró i Can Bofill. Aquest acord representa un pas endavant en la política de gestió forestal que està duent l’Ajuntament, ja que permetrà un millor manteniment i neteja d’aquestes finques, a càrrec del Consorci, i un millor aprofitament de la biomassa que generen.
Molins també va donar suport a la Declaració de Sobirania i del Dret a decidir del Parlament. La moció va ser aprovada amb els vots de CIU, ExMdR, IxMdR, tres del PSC i dos de les CUP, l’abstenció de dos regidors del PSC i dos de les CUP i el vot en contra del PP.
Durant el Ple també es va demanar la retirada de la campanya “Envàs on vas”, tot recordant que Molins de Rei compta amb el seu propi model de Residu Mínim que s’ha mostrat més efectiu, i es va sol·licitar deixar sense efecte la concessió de privatització dels serveis Ter-Llobregat i el manteniment de la prestació per l’empresa pública d’ATLL.
Olesa de Montserrat garanteix la continuïtat del servei de teleassistència
El Ple de l’Ajuntament d’Olesa va acordar exigir al govern de l’estat que mantingui la seva aportació pressupostària al Servei Local de Teleassistència, després que la direcció general de la IMSERSO hagi comunicat oficialment que des del passat 31 de desembre posi fi al programa de teleassistència domiciliària, i per tant, deixa de finançar aquest servei, que fins ara es cofinançaven IMSERSO, Diputació de Barcelona i els Ajuntaments.
Per a l’Ajuntament d’Olesa, aquest és un servei bàsic i essencial d’entre els que ofereixen els Serveis Socials municipals, i per tant, la seva continuïtat depèn de que es mantingui el model de cofinançament que hi havia fins ara.
El Ple va aprovar aquesta moció en la darrera sessió a proposta del grup municipal del PSC, i hi van votar favorablement tots els partits, excepte el PP, que s’hi va abstenir. Malgrat el reclam fet pel Ple de l’Ajuntament, tant l’alcalde d’Olesa, Salvador Prat, com el diputat de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, han garantit la continuïtat del servei, que de moment aquest 2013 hauran d’assumir ens provincial i ajuntaments. Ara bé, serà gràcies al fet que tant l’Ajuntament com sobretot la Diputació hauran de posar-hi més diners, per cobrir la part que fins ara pagava el govern central.
Així, l’Ajuntament passarà a pagar-ne el 47% del cost total, i la Diputació, que fins ara pagava al voltant del 29%, ara assumirà el 53%.
Sant Feliu aprova fer públiques les Declaracions de Béns Patrimonials i d’Activitats dels representants i alts càrrecs de la corporació
En el Ple de gener de la capital del Baix Llobregat, es va aprovar, amb el vot en contra de CIU, una moció d’adhesió al Manifest de Constitució del Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per l’educació a Catalunya. El manifest demana a la Generalitat que garanteixi de forma efectiva la cooperació amb els ajuntaments en educació i que prioritzi la inversió en aquest àmbit.
Per altra banda, es va aprovar per unanimitat una moció segons la qual es faran públiques les Declaracions de Béns Patrimonials i d’Activitats dels representants i alts càrrecs de la corporació en la web municipal. Aquesta mesura s’inclou en el marc de les accions portades a terme per l’equip de Govern amb l’objectiu d’aconseguir la màxima transparència de l’Ajuntament. La informació es farà pública en la web pròximament, on de moment ja es poden consultar els sous dels polítics del consistori .
També es va aprovar una moció conjunta de CIU i ICV-EUiA-ISF, amb el suport de’ERC, d’adhesió a la Declaració de Sobirania i el Dret a Decidir del poble de Catalunya, aprovada pel parlament el 23 de gener passat. Els grups municipals de PSC i PP hi van votar en contra.
Sant Joan Despí aprova un pressupost per a 2013 que prioritza les polítiques socials
Les partides que configuren el capítol de Serveis a la Persona creixeran un 3,9% al pressupost de l’Ajuntament per a 2013, que suma 35,5 milions d’euros. Un programa d’eficiència energètica i la reducció de la càrrega finançera permetran estalviar i poder assumir els increments de l’IVA o la disminució d’aportacions d’altres administracions, tot mantenint serveis.
D’entre les inversions destaca la construcció d’una passarel·la per connectar les dues lleres del riu prop, de la torre d’equilibri d’AGBAR.
El pressupost de l’Ajuntament de Sant Joan Despí per a 2013 estarà marcat de nou per l’ajustament econòmic i per l’aposta per les polítiques socials. Els comptes públics de Sant Joan Despí per a 2013 plantegen la pràctica congelació de la majoria de partides, a excepció de les que configuren els serveis a les persones (que pugen un 3,8%).
El capítol d’inversions contemplarà un lleuger increment, passant d’1,1 a 1,7 milions d’euros, gràcies als ajuts externs previstos, provinents d’administracions municipalistes com la Diputació i l’Àrea Metropolitana.
Sant Just Desvern aprova una moció de suport a la Declaració de Sobirania del Parlament
La moció d’adhesió a la Declaració de Sobirania, presentada per CiU i Junts per Sant Just, va comptar també amb els vots a favor d’ICV-EUiA i del PSC. El PP i Via Democràtica (VD) van votar-hi en contra.
Pel que fa a les altres dues mocions presentades, la referent a la modificació de l’Ordenança Fiscal que regula l’Impost de Bèns Immobles amb efectes de 2013 va ser rebutjada -només va comptar amb els vots a favor del grup que la va presentar (CiU)-, i la que reclamava a l’Estat espanyol que no centrifugui el seu dèficit a Catalunya es va acabar aprovant amb els vots a favor de CiU, PSC, Junts per Sant Just, ICV-EUiA, i l’abstenció del PP i de VD.