El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va presentar ahir la reforma de l’Administració Local que preveu, entre d’altres, “acabar amb les competències impròpies dels ajuntaments” i que el 82% dels regidors i regidors dels ajuntaments de l’Estat deixin de cobrar per la seva tasca i hagin de compaginar la seva activitat política amb la professional

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]ixí, dels 68.285 regidors i regidores que hi ha actualment a l’Estat, només 12.128 tindran un retribució, que serà per la seva dedicació exclusiva. D’altra banda, els alcaldes i alcaldesses dels municipis de menys de 1.000 habitants, tampoc rebran una retribució. Ara, l’informe que ha presentat Montoro serà estudiat pel Consell d’Estat.

Aquesta proposta, que va molt més enllà de la regulació dels sous dels càrrecs públics locals, i modifica totalment el terreny de joc en el que fins ara s’havien basat les competències municipals. Segons diverses veus del municipalisme català, per de la pertanyença a un o altre partit, s’han deixat sentir fortes crítiques per aquesta reforma que els crítics consideren com la “fi del municipalisme” a Espanya.

El Govern defensarà les seves competències exclusives en règim local i esgrimeix el compromís de l’Estat de respectar-les

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va deixar clar que la Generalitat defensarà les seves competències exclusives en matèria de règim local, i va esgrimir el compromís que té de l’executiu espanyol de no interferir en el model català, que es plasmarà en la Llei de governs locals que entrarà al Parlament abans de l’estiu.

Ortega va fer èmfasi en què l’informe presentat pel govern espanyol és només això i no és el primer que apareix. En tot cas,va lamentar que el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, hagi donat una imatge “injusta” del món local i va recordar que en el cas de Catalunya, més del 90% dels regidores catalans no tenen sou ni dedicació exclusiva.

ERC avisa la reforma del règim local suposarà una “vulneració inacceptable” de les competències de la Generalitat

El secretari de política municipal d’ERC, Marc Sanglas,  va avisar ahir que les bases per a la reforma del règim local anunciades pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, suposaran una “vulneració inacceptable” de les competències de la Generalitat, que en l’àmbit local té competències exclusives.

A més d’envair competències, Sanglas va anunciar que l’Estat vulgui retornar “a un escenari de dominació absoluta sobre els ens locals”.

Perquè, si es confirmen les reformes anunciades, va dir Sanglas, se’ls relegarà a “simples executors de la voluntat del govern espanyol”. El diputat d’ERC també va posar en dubte les xifres d’estalvi que l’executiu de Mariano Rajoy ha afirmat que aconseguirà.

El PSC acusa el govern del PP de “recentralitzar Espanya” amb la reforma de l’administració local”

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va acusar el govern del PP de “recentralitzar Espanya” amb la reforma de l’administració local que ha aprovat impulsar el Consell de Ministres.

Segons Navarro, el que suposa aquesta reforma és “treure competències, treure possibilitats per tal que els municipis facin el que han de fer”.

El líder socialista va anunciar que presentaran esmenes durant el tràmit parlamentari “per evitar que els ajuntaments s’empobreixin des del punt de vista de la capacitat de gestió” i va afirmar que tot el que suposi retallar competències municipals “és una regressió que no podem permetre”.

ICV-EUiA carrega contra l’ofensiva del PP de “privatització i desmantellament” del món local

ICV-EUiA va considerar ahir que la reforma del govern espanyol és una “ofensiva de privatització i desmantellament” del món local, i un “atac a la cohesió social i als serveis públics que avui garanteixen els ajuntaments”.

Segons la formació ecosocialista, la reforma “empeny a la recentralització de les competències locals, facilita les privatitzacions de serveis públics i es carrega el mapa municipal català”.

La diputada al Congrés Laia Ortiz, a més, va carregar contra l’executiu central per assenyalar les retribucions com el principal problema. “És fals, populista i una cortina de fum per amagar la involució democràtica i municipal que representa la llei”, va considerar Ortiz, que va recordar que la majoria de regidors i regidores no cobren.

L’Associació Catalana de Municipis (ACM) rebutja la reforma espanyola de l’Administració Local i aposta per centrar els esforços en la llei catalana

El president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, va rebutjar ahir  la reforma de l’Administració Local que preveu reduir les competències dels ajuntaments i que el 82% dels regidors deixin de cobrar.

Buch va lamentar que ara que la Generalitat està ultimant la Llei de Governs Locals el govern espanyol “vulgui imposar una reforma que no té rerefons de millora de serveis cap a les persones”.

“Hem de centrar-nos amb la llei catalana amb l’únic objectiu que els ciutadans dels pobles de Catalunya vegin els ajuntaments com a l’administració més propera, més àgil, que resol més problemes i que ofereix un servei de qualitat”, va manifestar.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here