Entrevista a Eva Granados, diputada del PSC al Parlament de Catalunya
[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]H[/dropcap]em conversat amb ella sobre com estan afectant les retallades del Govern de la Generalitat al Baix Llobregat, la situació de les infraestructures clau i els casos de corrupció, entre d’altres temes.
Què és per a tu el Baix Llobregat?
Per mi el Baix Llobregat forma part de la meva identitat, com a persona i com a ciutadana, i en aquest cas també com a persona que s’està dedicant a l’acció col·lectiva. És el meu camp d’actuació, sobre el que vull treballar i sobre el que vull que millorin les condicions de vida de les persones. Jo sóc de Pallejà, tot i que ja no hi visc, però em sento molt del Baix Llobregat i entenc que és el nostre espai, allà on ens desenvolupem, on podem crèixer i on hem de fer tot el possible, perquè al Baix Llobregat també es pot viure millor, així que és també la meva motivació pel dia a dia.
[level-premium]
[jwplayer file=”http://www.elbaix.cat/wp-content/videos/022013-Eva Granados.m4v” width=”609″ height=”360″]
Com estan afectant la crisi i les retallades a la comarca?
Estem al bell mig d’una crisi, potser la més important que hem patit o si més no, de la qual tenim consciència o memòria, i crec que per parlar de què necessita el Baix Llobregat hem de fer una miqueta de perspectiva i ràpidament veiem que el Baix Llobregat és una comarca que ha estat, i està, governada per molts governs socialistes i que això li dóna una qualitat de vida en la política de proximitat, en el dia a dia i en els carrers.
Però és una comarca que, a la vegada, en els 23 anys de governs de Convergència i Unió ha estat totalment oblidada, amb una mancança d’inversió molt important, que es va intentar redreçar durant els 7 anys de governs presidits per socialistes i en aquests moments, en aquest 2 anys que hem tingut de governs de Convergència, i a l’espera de conèixer el pressupost de 2013, tornem a tenir una mancança d’inversió molt important.
Per tant, tornem a ser una comarca, que, representant el 10% de Catalunya, està molt lluny de les inversions que necessita.
Quina és la situació de les infraestructures al Baix Llobregat?
Pel que fa a la Línia 9, estem parlant d’una infraestructura que generarà riquesa i generarà ocupació a la nostra comarca, que dinamitzarà els sectors productius; per tant, jo crec que hem de prioritzar que aquesta Línia 9 arribi quan abans millor i es posi en marxa, com ha passat amb altres territoris en el nostre país.
Però entrant en el concepte d’infraestructures, a mi m’agrada parlar de les infraestructures que tenen a veure més amb els serveis i l’atenció a les persones, i en aquest cas, des de l’Oficina Parlamentària, com a diputada al Parlament, he posat molt l’accent en aquest tipus d’infraestructures, com escoles i ambulatoris, ja que en aquests moments des de Convergència i Unió s’estan deixant al marge i no s’estan atenent les necessitats que té la nostra comarca.
Com valores els casos de corrupció que s’han destapat recentment?
Jo crec que hem de destriar molt bé de què estem parlant, ja que hi ha coses molt diferents que s’estan posant totes a sobre de la taula i totes barrejades. Crec que el que necessitem és deixar ben clar que tenim un problema amb el finançament de partits i que el que ha sortit, com el cas Bàrcenas, posa una espasa de Damocles sobre els partits polítics i per tant això s’ha d’aclarir, perquè està tocant la legitimitat del sistema democràtic.
I en segon lloc, hi ha el debat de quan s’aparten o no s’aparten electes o persones, diputats o diputades, que puguin ser en un moment incausats o no. Això és un altre debat, i aquí hauríem de parlar de les lleis processals que tenim en el nostre país i de quina manera fem una lectura sobre figures que potser no signifiquen que algú hagi comès cap delicte, sinó que està implicat en una causa, potser per defensar-se i per tenir un advocat. I no estic exculpant a ningú, però crec que hauríem de baixar una miqueta l’escuma i veure el que hi ha sota de l’ona i què és cada cosa.
I en tercer lloc, crec que el més important són dues coses: que la justícia vagi molt ràpid, i per això crec que el President Mas enlloc de fer cimeres i reunir gent el que hauria de fer és facilitar recursos.
Perquè per la part que ens toca, a nivell de justícia catalana, puguin tenir tots els recursos, com l’Oficina Antifrau, etc., que tenim de l’Estat de dret amb capacitat de reaccionar i de manera ràpida aclarir a la ciutadania què és el que hi ha. I que tothom que tingui alguna responsabilitat, aleshores sí, que de manera exemplar sigui apartat, en el cas que tinguin alguna responsabilitat pública.
D’aquesta manera aclarirem el que està passant, perquè sinó es genera un tel de sospita sobre tothom que es dedica a la política com a vocació pública i vocació ciutadana.
Hi ha moltíssims regidors i alcaldes a la nostra comarca que estan treballant, moltes vegades de manera desinteressada, i que ara poden anar pel carrer i els poden acusar de moltes coses quan, evidentment, el 99,9% de les persones que es dediquen a la política són gent que ho fa per una vocació pública. Si tenim un 0,1%, doncs de manera ràpida identifiquem-los i fem-los fora, perquè això ens anirà bé a la gent que està treballant per una vocació pública però sobretot al conjunt de la ciutadania.
Perquè la política és el poder que tenen els qui no tenen poder; i aquells que tenen la capacitat d’incidir en els mitjans de comunicació, els que poden comprar i vendre voluntats, a aquests ja els interessa que hi hagi tot això; els qui no tenen res més que el seu vot, els interessa que la política estigui ben neta i que es puguin atendre els interessos generals.
Quin és el teu desig de futur?
El que està passant és molt gros, la situació de crisi és molt complicada, no sabem com ens en sortirem, però jo crec que necessitem treballar tots pel bé comú. Ja sé que és una expressió com de “brindis al sol”, però jo crec que si tothom pensés una mica en què pot aportar en aquesta solució i demanéssim responsabilitats a aquells que en tenen i no estan fent el que toca, crec que sortiríem abans d’aquesta situació.
[/level-premium]