El documental “Kuchu”, que es projecta aquesta tarda a CineBaix, va ser premiat al Festival de Cinema de Berlín 2012
[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]K[/dropcap]uchu” és el terme popular amb què es denomina el col·lectiu lèsbic, gai, bisexual i transsexual (LGBT) a Uganda. Un col·lectiu perseguit socialment, culturalment i judicialment.
Al 2009 el diputat David Bahati presenta un projecte de llei contra l’homosexualitat que proposa cadena perpètua per a les activitats homosexuals, i la pena de mort, si hi ha agreujants. Els agreujants consisteixen en la reincidència. La complicitat o la col·laboració amb la comunitat homosexual, per exemple, fer la prova de la sida, es castiga amb 7 anys de presó. Qualsevol ciutadà que conegui un homosexual i no el denunciï en 24 hores, pot ser castigat amb 3 anys de presó.
La consideració de l’homosexualitat com a delicte a l’Àfrica va ser introduïda per Occident. La legislació proposada a Uganda s’inspira en les idees del líders evangèlics nord-americans que advertien d’un moviment internacional que estava decidit a propagar l’homosexualitat al món. Van difondre la petició per aturar el suposat “reclutament” dels joves a l’homosexualitat i milers de famílies ugandeses van signar la petició i la van portar al parlament.
“Durant els nostres primers dies a Kampala, el membre del parlament David Bahati ens va dir: “No hi ha cap debat a Uganda sobre si l’homosexualitat està bé o no, no ho està.”, expliquen Malika Zouhali-Worrall i Katherine Fairfax Wright, directores del documental.
“A partir del que sabíem sobre la proposta de llei contra l’homosexualitat, que establia pena de mort per seropositius homosexuals i penes de presó per qualsevol que no delatés a un conegut homosexual, vam estar temptades a creure’ns-el. Però en David Kato ens va mostrar una realitat diferent”, afirmen.
David Kato, el primer home a Uganda obertament gai, és un dels activistes més inspiradors de la lluita del col·lectiu LGBT a l’Àfrica Oriental. El documental mostra el seu últim testimoni abans de ser brutalment assassinat al gener de 2011 a casa seva.
“Kuchu” ens porta el retrat d’una lluita contra la violació dels drets humans i per la voluntat de canviar el destí dels kuchus a l’Àfrica, ja que com David Kato declara “si ens seguim amagant, diran que no som aquí”.
El documental s’ha projectat aquesta setmana a Molins de Rei i a Cornellà, avui es podrà veure al CineBaix a Sant Feliu i es projectarà el dilluns 18 de març a l’Ateneu de Sant Just Desvern en el marc del Documental del Mes.