Dimecres passat es van presentar les novetats tecnològiques amb què es posa en marxa aquesta nova etapa del Servei Local de Teleassistència. Es tracta de complementar el servei amb avantatges com ara els dispositius que detecten una fuita de gas o l’adaptació a persones amb discapacitat auditiva, pensats per augmentar la seva seguretat i autonomia
[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]mb 61.000 aparells instal·lats a la demarcació de Barcelona -dels que 11.808 es troben al Baix Llobregat-, el servei va atendre l’any 2012 quasi 2,7 milions de trucades de persones usuàries.
El Servei Local de Teleassistència és un servei preventiu, que funciona les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Les persones usuàries troben una atenció immediata només prement un botó. També el Servei estableix protocols d’atenció en cas de temperatures extremes de fred o calor i fa un seguiment de les persones més vulnerables o que viuen en habitatges aïllats.
Enguany, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de la demarcació afronten en solitari el finançament d’aquest servei, després que l’IMSERSO hagi deixat de fer-ho. El pressupost 2013-2014 per aquest servei és de 18 MEUR, dels quals els ajuntaments aporten el 53% i la Diputació el 47%.
L’aposta per una teleassistència avançada Aquest esforç inversor ve acompanyat amb un més alt compromís amb el servei. Per això, l’Àrea d’Atenció a les Persones ha anunciat, avui en una jornada tècnica per als responsables polítics i tècnics de la demarcació, una nova etapa que aposta per una teleassistència avançada. Aquest concepte incorpora l’aplicació de dispositius de seguretat que permeten saber quan una persona no obre la nevera o detectors de diòxid de carboni, foc/fum, gas, caigudes, mobilitat…
Una altra novetat tecnològica al servei consisteix en l’adaptació del servei a col·lectius amb necessitats especials, com les persones amb discapacitat auditiva, a través d’una pantalla tàctil, testat amb èxit en proves pilot.
Com a experiència pilot, es treballa en la incorporació de pictogrames i llenguatge de signes per a les persones amb problemes de comunicació que no són lectoescriptores. A través de les TIC, s’avança igualment en la Teleassistència mòbil, que inclou sensors de seguretat i de caigudes per a persones de l’entorn rural que requereixen de la teleassistència fora del domicili.
Igualment, s’estan millorant els mecanismes de coordinació a tres nivells: amb els serveis socials municipals (amb la creació d’una nova plataforma web de gestió d’usuaris), amb emergències i amb l’àmbit de salut.
Un servei preventiu
El Servei Local de Teleassistències va gestionar, l’any 2012, un total de 2.635.887 trucades, de les quals el 23,67% van ser per sol·licitar assessorament, informació o rebre seguiment personalitzat; el 12,63% van ser per motius de solitud i el 6,37% per una emergència o problema sanitari o social.
Del volum de trucades emeses des del Centre d’Atenció, un 31,74% van ser per fer seguiment després d’una situació d’emergència o per fer recordatoris com ara una visita mèdica o un aniversari. A través de les 11 unitats mòbils o dels equips de manteniment es van realitzar 120.509 visites domiciliaries.
Perfil de les persones usuàries
Pel que fa al perfil de les persones usuàries, un 73,82% són dones; un 76,53% tenen més de 80 anys i el 50,78% de les persones usuàries viuen soles.
Un servei que arriba a tot el territori
La teleassistència arriba a tot el territori amb la mateixa rapidesa i qualitat en municipis que tenen característiques urbanes diferents. Les unitats mòbils donen cobertura als 310 ajuntaments de la demarcació.
Els 61.000 aparells es troben instal·lats de la següent forma: Alt Penedès (1.585), Anoia (1.941), Bages (3.542), Baix Llobregat (11.808), Barcelonès, excepte la ciutat de Barcelona (10.439), Berguedà (975), Garraf (1.985), Maresme (5.382), Osona (2.891), Vallès Occidental (14.189) i Vallès Oriental (6.073).
Foto titular: Propietat de la Diputació de Barcelona