Sant Boi és una de les localitats que ja ha iniciat les obres d’adequació d’habitatges de gent gran, gràcies a aquest programa impulsat per l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona. De moment Gironella, l’Hospitalet de Llobregat, Montmeló, Pineda de Mar i Sant Boi, sumen un total de 139 intervencions
[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]questes intervencions es fan per millorar el bany, o la cuina o en qüestions d’accessibilitat, per facilitar les condicions de vida de la persona al seu habitatge. Durant aquest any, es preveuen 1.152 intervencions en els municipis de la demarcació de Barcelona.
El programa té com a objectiu facilitar reformes bàsiques als habitatges de les persones grans més vulnerables per tal de garantir les condicions de seguretat, higiene i habitabilitat mínimes, i afavorir l’accessibilitat i les condicions de vida de la persona dins de la seva llar. Es tracta, per tant, de petites reformes imprescindibles perquè la persona gaudeixi d’autonomia i qualitat de vida en el seu domicili.
Igualment, el programa ofereix una resposta innovadora en matèria d’accessibilitat i pionera, tant pel seu abast d’intervencions, com pel seu enfocament social, en constituir una aposta ferma pel foment de la inclusió, la promoció de l’autonomia funcional dins dels habitatges, i per un model d’intervencions concertades entre treballadors socials, professionals de la construcció i tècnics sociosanitaris.
La inversió total prevista per l’actual exercici és de 1.081.244 euros, dels quals la Diputació aporta el 80% i els ajuntaments el 20%.
El canvi de la banyera per una dutxa, per facilitar l’accesiblitat, constitueix el 80% de les intervencions. Aquesta intervenció es complementa amb la col·locació d’ajuts tècnics com agafadors, barres o cadires de dutxa, entre d’altres. El 6% són intervencions a la cuina, on destaquen actuacions per promoure la seguretat, com el canvi de la placa de gas per una d’elèctrica. El 14% són petites reformes d’accessibilitat general al domicili, com la ampliació o substitució de portes o la construcció de rampes, entre d’altres.
El perfil majoritari de persones beneficiàries són dones (70%), que tenen entre 75 i 90 anys.
Un 17% de les persones viuen soles, un 40% són parcialment dependents i un 18 %, totalment dependents. El 82% del les intervencions són en habitatges de propietat. Per tant, és un projecte de reformes bàsiques d’accessibilitat que beneficia un dels col·lectius socials més vulnerables.
Els resultats de la darrera edició (2009 – 2010) han estat positius. El 90% de les persones beneficiàries se senten ara plenament segures per a la realització de les seves activitats bàsiques diàries, mentre que abans de la intervenció només ho estaven un 1%.
Distribució per municipis De les 1.152 intervencions previstes, s’han adjudicat ja 866 que corresponen a 76 municipis i que es distribueixen de la següent forma: Anoia, 26 intervencions; Alt Penedès, 16; Bages, 35; Baix Llobregat, 146; Barcelonès, 145; Berguedà, 5; Garraf, 31; Maresme, 110; Osona, 11; Vallès Occidental, 196; i Vallès Oriental 145.
Foto titular: Òscar Giralt