Ahir es va viure una jornada de mobilitzacions contra la LOMCE i les retallades en educació. Ensenyament va xifrar en un 19,57% el seguiment de la vaga al sector públic i en el 2,93% al concertat. No obstant, els sindicats eleven la xifa al 55%
[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a protesta contra la política educativa actual i les retallades es va fer ahir molt visible al carrer, on les manifestacions van ser nombroses, malgrat el seguiment va ser desigual a les aules.
Aquest dijous professorat, pares i mares, i l’alumnat de tots els nivells educatius públics, estaven cridats a la vaga en contra les retallades i el projecte de Llei orgànica de millora per a la qualitat educativa (LOMCE), impulsat pel govern espanyol.
El seguiment de la vaga d’ensenyament va ser del 19,57% entre el professorat dels centres públics i del 2,93% a la concertada, segons les últimes dades actualitzades pel Departament d’Ensenyament ahir a les sis de la tarda.
Aquestes xifres s’obtenen de les comunicacions que han fet el 93,87% de centres públics de Catalunya.
Per serveis territorials, on es va registrar més seguiment va ser el Baix Llobregat (26,31%), Barcelona Comarques (25,27%) i el Vallès Occidental (24,82%).
(ampliable a mesura que anem rebent informació)
Abrera
La comunitat educativa d’Abrera es va adherir a la convocatòria de vaga d’ahir, per demanar una escola pública de qualitat.
El professorat dels centres educatius d’Abrera es va afegir a la vaga estatal d’educació de manera que es van cobrir els serveis mínims establerts per llei tant a l’Escola Bressol Municipal Món Petit, com a les escoles públiques Platón Sartí i Ernest Lluch, i a l’institut Voltrera.
Pel que fa a l’Escola Abrera, el seguiment va ser mínim de manera que només va afectar a un dels cursos. L’Escola Municipal de Música, va impartir classes amb normalitat.
Cornellà
La vaga va tenir un seguiment del 56% a Cornellà segons CCOO, per protestar contra les retallades i la futura LOMCE.
Les escoles i instituts cornellanencs van participar de la manifestació que es va celebrar ahir al migdia a Barcelona.
A més, una quarantena de famílies es van tancar durant tota la nit del 8 al 9, al CEIP Dolors Almeda de Cornellà, com a mesura de protesta. Unes 80 persones, doncs, van acabar dormint a l’escola, en una jornada d’ambient festiu però sobretot reivindicatiu.
La protesta es va convocar de manera unànime per part de tota la comunitat educativa del centre (pares i mares, professorat i alumnat), que ha patit les retallades de manera molt directa, ja que darrerament ha perdut dos professors i mig.
En declaracions a Ràdio Cornellà, diversos professors del centre van denunciar les “baixes que no es cobreixen, el 80% del sou dels interins, la desaparició de la 6a hora, l’agument de les ràtios….”
Arnau Funes, Copresident d’ICV del Baix Llobregat i regidor de Cornellà, també es va tancar tota la nit al CEIP, “com a representant polític i com a pare”.
El regidor ecosocialista va alertar en declaracions a Ràdio Cornellà, de la seva preocupació per la possibilitat del tancament d’una escola d’educació infantil i primària a la ciutat.
Funes va denunciar que cada cop hi ha més nens i nenes a les aules, perquè la Generalitat aplica cada cop unes ràtios més altes.
El Prat
Segons dades de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament del Prat, recollides entre els centres educatius de la ciutat, la vaga general a l’ensenyament convocada ahir a tot l’Estat va tenir una incidència a la ciutat del 40% entre el professorat i del 80% entre l’alumnat.
Per cicles, la incidencia va ser la següent:
– Escoles bressol municipals (0 a 3 anys): 27% de seguiment del professorat i 73% de les famílies
– Escoles d’infantil i primària: 52% de seguiment entre el professorat i 73% entre les famílies
– Instituts: 41% entre el professorat i 92% entre l’alumnat.
Els centres concertats no van seguir la vaga.
A les 17.30 h es va celebrar una manifestació que va anar des de la pl. de la Vila fins al Cèntric, convocada per la Comissió Contra les Retallades en Educació del Prat.
Gavà
A Gavà el seguiment de la vaga que es va duur a terme a totes les etapes educatives, des d’infantil fins a la universitat, per demanar la retirada del projecte de llei orgànica de qualitat de l’educació (LOMCE) i en contra de les retallades, va ser desigual.
En concret la van secundar el 43% de l’alumnat (1.989 estudiants) i el 20% del professorat (54 educadors).
El seguiment va ser massiu per part de l’alumnat en els dos instituts, especialment en el de Bruguers on va arribar al 98%, mentre que en El Calamot va ser del 70%. Pel que fa als professors el seguiment va ser del 7% i el 8 respectivament.
Pel que fa als sis centres educatius d’educació infantil i primària el seguiment va ser el següent: Jacme March un 93% de l’alumnat i un 46% del professorat, Joan Salamero un 81% de l’alumnat i un 13% del professorat; Salvador Lluch un 26% de l’alumnat i un 29% del professorat.
A l’Eramprunyà el seguiment va ser del 25% tant per part de l’alumnat com del professorat. Les escoles Gavà Mar i Marcel·lí Moragas van ser els centres educatius on menys repercussió va tenir la jornada de protesta. En el primer centre va ser del 9% per part de l’alumnat i del 8% per part del professorat, mentre que en el segon del 6% i del 14% respectivament.
En les dues llars d’infants el seguiment va ser totalment desigual, mentre que en la Joseph Pallach no hi va haver vaga, a la Rosaura Terrades el 53% dels nens i nenes no van anar-hi, així com el 13% del educadors.
Finalment a l’escola d’educació especial Maria Felip es van invertir les dades i el seguiment va ser del 54% per part del professorat i del 18% per part d l’alumnat.
Olesa de Montserrat
A Olesa, la vaga també va tenir un seguiment desigual, amb centres on els vaguistes van ser nombrosos, tant professors com alumnes, i d’altres on, almenys entre el professorat, el seguiment de la vaga no va aerribar al 15% de la plantilla. A les llars d’infants municipals, això sí, no es va fer vaga.
Dades dels diferents centres públics olesans:
Als instituts, al Daniel Blanxart aproximadament un 40% de la plantilla va fer vaga, però d’alumnes només hi van anar una dotzena, d’un total de 330 alumnes. I al Creu de Saba, va fer vaga un 30% de la plantilla (14 professors de 47) i d’alumnes van asistir a classe una trentena (d’un total de 460).
A l’escola Josep Ferrà i Esteva, només van fer vaga cinc mestres, aproximadament el 15% de la plantilla, mentre que d’alumnat només hi van anar el 25% del total aproximadament.
A l’escola Montserrat, tant d’alumnes com de professorat van anar a classe només un terç del total.
A l’escola Puigventós, van fer vaga un 30% dels professors de la plantilla, i van anar a classe un 10% aproximadament d’alumnes. També cal tenir en compte que hi ha alumnes que aquests dies estan de colònies.
Finalment, a l’escola Sant Bernat, van fer vaga un 30% aproximadament de professors de la plantilla (9 d’un total de 30) i van anar a classe aproximadament un 13% del total d’alumnes (62 de 450).
Sant Esteve Sesrovires
El seguiment de la convocatòria de vaga va tenir un seguiment desigual en els diferents centres escolars. Ampli seguiment per part de l’alumnat a l’institut i a la Roureda, mentre que a la Vinya van asistir a classe una tercera part dels escolars. La llar d’infants no va fer vaga, i l’adhesió més àmplia per part del professorat es va produïr a La Roureda amb un 72% dels docents que van voler mostrar el seu rebuig a la Llei Wert.
A l’institut, van secundar la vaga la totalitat dels alumnes de batxillerat i el 92% dels escolars d’ESO, mentre que el seguiment per part del professorat i del personal administratiu i de serveis va ser del 26%.
A La Roureda, el 90% de les famílies van donar suport a al vaga, i només 45 dels 440 alumnes van asistir al centre. Pel que fa al professorat, el 72 % dels docents van secundar la convocatòria, 20 dels 28 docents que integren la plantilla.
On va tenir un menor seguiment la vaga ser a l’escola Vinya del Sastret, a on, segons dades facilitades pel centre, només 2 professors la van secundae. Pel que fa als escolars, van assistir a classe uns 10 alumnes per aula.
Part de la comunitat educativa del municipi es va desplaçar a Barcelona per assistir a la manifestació convocada a les 12.30h, i per la tarda, les AMPAS de l’escola La Roureda, Vinya del Sastret i l’institut Montserrat Colomer van convocar una concentració a la plaça de l’Església per reivindicar, amb pancartes i samarretes, una escola pública de qualitat.
Viladecans
Els claustres de les escoles van secundar majoritàriament la vaga i també gairebé totes les famílies van optar per no portar els seus fills i filles a classe.
L’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’Institut Sales va organitzar una mobilització per diferents carrers de la ciutat fins al parc del Torrent Ballester. Carmen Serrano, secretària de l’entitat, va explicar que amb aquesta activitat “intentem que el senyor Wert i tots els que estan amb ell no ens facin claudicar amb la nova llei d’educació”.
Les AMPAs d’altres instituts i escoles, alumnes, professors i altres ciutadans van participar en una activitat reivindicativa organitzada per la Federació d’Associacions de Pares de Viladecans. L’objectiu: protestar per les retallades en educació i la reforma educativa del ministre Wert.
“Estem aquí per protestar per la llei Wert. Va totalment en contra de la immersió lingüística que és el sistema que tenim aquí implantat i que està demostrat que funciona bé”, explicava la presidenta de la FAPAV Nuria Tenías. A més, va apuntar que “no és cert que sigui la llei més dialogada d’educació perquè simplement l’aprovaran per tenir majoria al Congrés. Tenen a tota la comunitat educativa en contra”.
L’acte, a més de forma de protesta, també va servir per informar directament a les famílies sobre el contingut de la LOMCE, l’avantprojecte de llei per a la millora de la qualitat educativa.
Foto titular: Imatge de la tancada al CEIP Dolors Almeda de Cornellà