L’Ajuntament del Prat ha aprovat la nova denominació de tres carrers amb noms relacionats amb el franquisme. Es tracta d’Alcalde Ferrer i Monés que passa a anomenar-se carrer Aragó, el del també batlle Joan Vila Dalmau que serà Vicente Ferrer i la plaça Avicultor Colominas que es denominarà Granja Colominas
[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]ón tres dels set carrers que la Plataforma Antifeixista del Prat ja va demanar canviar el passat 2009. Així doncs, han passat quatre anys des del 2009 en que quinze entitats i col•lectius pratencs varen iniciar la campanya “Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers”.
Des de la Plataforma en els darrers anys, han presentant una moció al ple per canviar els noms dels carrers, organitzat cada Festa Major un cercavila antifeixista amb l’assistència de centenars de persones, anat a les reunions de la comissió de nomenclàtor, difonent i explicat la relació amb el franquisme d’aquestes persones, informat als veïns d’on viuen, insistit amb repetides instàncies al consistori perque resolés l’assumpte, fet accions de denúncia als mateixos carrers, etc.
En aquests anys s’han aconseguit avenços i el col·lectiu declara sentir-se content d’aquests i en bona mesura artífex de fets com la retirada de plaques del Ministerio de la Vivienda franquista de fa uns anys, i com ara la retirada dels noms dels tres alcaldes feixistes.
Però la Plataforma considera que la relació amb el franquisme no és únicament atribuible als alcaldes, està també íntimament lligada al mossèn del període, rector Farrès i Poch, i al farmaceútic falangista Josep Guilera, tots dos directament relacionats en els informes i avals que feien entrar o sortir de la presó a centenars de pratencs repressaliats, i tots dos figures cabdals de dues institucions tan intrínsecament lligades a la dictadura com l’església i Falange; i a la de Victor Casanovas i el rector Martí i Piñol, tots dos de coneguda trajectòria dretana, i que el seu mèrit per tenir un carrer va ser el de ser morts durant la Guerra Civil, atribuint-los el règim franquista el dubtós honor de “Caidos por Dios y por España”, i en el cas del rector explicitant-ho directament en la denominació per aquest fet d’un carrer al seu nom; tal com va declarar el col·lectiu antifeixista al Ple, representat per el seu portaveu, Xavi Iroz.
Així doncs, si bé la Plataforma celebra i es felicita per la retirada dels noms dels tres alcaldes, denuncien en canvi el manteniment d’aquests altres quatre.
La proposta de modificació del nom dels tres carrers, va tirar endavant amb els vots a favor d’ICV-EUiA i PSC (equip de govern) i CiU; i amb l’abstenció del PP.
La resposta del Consistori a la demanda de la Plataforma de modificar els carrers restants, va ser que les dimensions de la ciutat i les implicacions familiars i històriques dels noms d’alguns d’aquests carrers assenyalats per la Plataforma, dificultaven la tasca de modificar-los el nom, fet que amb els exalcaldes feixistes no era tant dificultós.