Aquest any, la celebració s’allarga fins a quatre dies, des d’avui fins al dilluns 22 de juliol, dia de la copatrona de la localitat baixllobregatina, Santa Magdalena
[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]H[/dropcap]i ha molts elements que contribueixen a alimentar el sentiment de pertinença a una població. A més d’haver-hi nascut o viure-hi, és important i enriquidor compartir una tradició i cultura pròpies. D’això en saben molt els organitzadors de la Festa Major de Santa Magdalena, que ja fa més de 20 anys que s’encarreguen de donar vida i perdurabilitat a l’esperit popular de la vila, abans com a Comissió del Seguici i des de ja fa alguns anys des de la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues: “Hem aportat, entre tots, un corpus festiu propi, de nova creació, un repertori musical original i extens –compost, en gran part, pel músic Marcel Casellas– i una manera de celebrar la festa en què la participació de tothom i la integració a la celebració dels nouvinguts és fonamental”, comenta el mestre instrumentalista Joan Sanagustín.
Aquest any, el dia de la copatrona homenatjada (22 de juliol) cau en dilluns, un fet que aporta el pretext perfecte per avançar les celebracions de la Festa de Santa Magdalena a divendres 19. Durant la primera nit, escalfarem motors amb el Cercatasques i el Concert Jove. A l’endemà, continuaran les activitats: el concert-vermut, seguit d’una paellada popular amb concurs de postres, un cigaló i unes partides de botifarra, mentre fem temps per al gran esdeveniment de la jornada: la Processó del Ferro.
Aquest acte va néixer fa tres anys de la voluntat de les colles i les entitats de crear “un contrapunt als actes de les ofrenes a Santa Magdalena, en què els rituals de celebració són més formals”, explica Joan Sanagustín. A dos quarts de nou de dissabte, ens espera al Casal de Cultura Robert Brillas una processó formada pels Castellers, Bastoners, Atabalats, Drums, Grallers, Esbart Vila d’Esplugues i Ball de Diables, acompanyats de la música d’arrel tradicional amb base electrònica, a càrrec de Marcel Casellas. So insistent, que pujarà pel carrer Montserrat, a la llum de les torxes, convertint aquest bell escenari en un esclat de ball i d’expressió popular que culmina amb l’arriscada i atrevida pujada del pilar casteller caminant fins a la plaça de l’Església, on es farà una carretillada.
Música, ball i ofrenes
En allargar-se la durada de les festes, els actes més tradicionals es repartiran entre el matí de diumenge i la tarda de dilluns. Diumenge 21 ens despertarem amb les Matinades. Més tard, podrem afegir-nos al seguici de colles castelleres en l’anada al Memorial, fins a la plaça Pare Miquel d’Esplugues, on, a dos quarts d’una, començarà la diada castellera en record a David Carreras, que enguany comptarà amb la presència de les colles de Lleida i Sabadell.
D’altra banda, la música, les danses i les ofrenes són els tres regals que els espluguins brindaran a Santa Magdalena, dilluns 22, i també al Ginjoler, símbol de la transmissió de la cultura popular entre generacions. Sota la direcció de Marcel Casellas, al so de la Nova Cobla d’Esplugues, es ballaran els balls propis d’Esplugues, començant pel dedicat al Ginjoler i seguit pel de Nans, Gegants, Bastons, el Ball del Babau, la sardana Terra de Gegants, l’entrada a la plaça dels Castellers d’Esplugues i, finalment, el Ball Pla d’Esplugues El Babau, obert a tothom.
Durant la missa solemne de Santa Magdalena serà el moment de fer l’anada a ofrenes del seguici des del Casal fins a la plaça de l’església, en un camí envaït d’espurnes, música i danses, interpretades per les entitats del poble. Allà, balls d’ofrena a la patrona, que finalitzaran quan els castellers aixequin el pilar en moviment. Tot seguit, el Ball de Diables s’encarregarà de transformar la solemnitat dels actes anteriors en rialles i calbots per a tots els gustos amb el seu Ball Parlat, on Llucifer i la Diablessa s’enfronten a l’arcàngel Miquel i els seus àcids i enginyosos Versots.
Més informació a L’Agenda.