El servei, que creixerà progressivament en el marc del CAP/CUAP La Solana, està pensat per a pacients urgents, aguts i crònics complexos, i evitarà desplaçaments a l’hospital en diferents tipus de patologies. Donarà cobertura, a més de a les persones de la pròpia localitat, als municipis baixllobregatins de Castellví de Rosanes, Pallejà i Corbera de Llobregat
El CAP/CUAP de La Solana, a Sant Andreu de la Barca, esdevindrà progressivament un Centre d’Alta Resolució (CAR) que permetrà atendre in situ un conjunt cada cop més ampli de patologies, evitant així que pacients s’hagin de desplaçar, per exemple, a l’Hospital de Martorell.
La implantació d’aquest CAR serà progressiva i el servei s’ha pensat, especialment, per a pacients urgents, aguts i crònics complexos. El CAR donarà servei a Sant Andreu de la Barca i també als veïns i veïnes de Castellví de Rosanesque viuen als barris de Can Sunyer i Valldaina. A més a més, donarà igualment cobertura a pacients de Pallejà, Castellbisbal i Corbera de Llobregat.
La implantació progressiva del CAR al centre de La Solana ha esdevingut una realitat després de les negociacions dels representats locals amb el departament de Salut de la Generalitat, encapçalats per l’alcalde del municipi on s’ubica el servei, Enric Llorca, i, en el cas de Castellví, per l’alcalde, Lluís Tomàs; que va valorar positivament pel que representa de millora dels serveis que es podran oferir als veïns i veïnes dels barris de Can Sunyer i Valldaina sense haver-se de desplaçar a Martorell, fet que per a alguns d’ells, per qüestions d’edat i de problemes de mobilitat, és de vegades un inconvenient important.
La progressiva implantació del CAR passa per la formació dels seus professionals per incrementar-ne la capacitat de resolució; per la implantació progressiva de tècniques fins ara no disponibles al centre –com ecografia, infiltracions o cirurgia menor-, i per la coordinació dels professionals de l’atenció primària amb especialistes de l’hospital de cara a evitar el desplaçament dels pacients enviant-los, per exemple, imatges digitalitzades perquè les puguin analitzar i valorar. Així, serien les imatges les que es desplaçarien, i no pas els i les pacients.
L’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, va explicar durant la presentació que “hem vist la manera, partint dels professionals de l’atenció primària, d’incrementar la capacitat de resolució amb els especialistes de l’Hospital de Martorell i utilitzant noves tecnologies”.
El projecte del CAR és pioner al territori i des del Servei Català de la Salut preveuen que l’experiència pugui ser en el futur extrapolable a d’altres indrets. CAR i CUAP, acrònim de centre d’urgències d’atenció primària, són compatibles entre ells i no excloents, segons que han explicat responsables de Salut durant la presentació del CAR.
A la reunió de presentació, a Sant Andreu, hi van participar Francisco Sancho (Secretari de Participació Social i Local en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya), Carme Esteve (Gerent de l’àmbit Barcelona Metropolitana. Regió Sanitària de Barcelona del Servei Català de la Salut), Joan Parellada (Director del Sector Sanitari del Vallès Occidental Oest del Servei Català de la Salut), Carme Riera (Gerent de la Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent de l’Institut Català de la Salut), Asunción Jiménez (Directora del Servei d’Atenció Primària Alt Penedès-Garraf-Baix Llobregat Nord de l’Institut Català de la Salut), Montse Grané (Adjunta Participació Social i Local en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya), Enric Llorca (alcalde de Sant Andreu de la Barca), Ismael Álvarez (alcalde de Pallejà), Lluís Tomàs (alcalde Castellví de Rosanes), Dolors Conde (alcaldessa de Castellbisbal) i Rosa Boladeras (alcaldessa de Corbera de Llobregat).
Castellví