La comissió de salut del Parlament ha aprovat amb els vots a favor de tots els partits de la cambra excepte la CUP, que s’ha abstingut, tres propostes que confirmen la voluntat d’ampliar l’Hospital de Viladecans i de modernitzar-ne les instal·lacions. No obstant, no tots els partits van votar el mateix, ni la lectura que fan dels acords presos és la mateixa

CiU reitera una vegada més la seva aposta per l’Hospital de Viladecans i demana deixar d’utilitzar aquest equipament amb fins partidistes

Mercè Jou subratlla que “en cap moment s’ha intentat fer el que alguns partits deien al carrer, un discurs que no es corresponia ni amb la voluntat del Govern ni amb el seu discurs i que tenia com a únic objectiu treure rèdits electorals”

“S’ha apostat sempre i es continua apostant per l’Hospital de Viladecans, i malgrat els discursos d’alguns, la realitat és que hem continuant amb la seva programació i endegarem l’estudi per la seva ampliació”. D’aquesta manera iniciava Mercè Jou,  diputada de CiU, la seva intervenció en el debat de les tres propostes de resolució relatives a l’Hospital de Viladecans de la Comissió de Salut del Parlament. En aquest sentit, Jou ha lamentat l’actuació d’alguns partits amb aquest equipament: “hi havia la voluntat, aquesta voluntat no ha canviat i en cap moment s’ha intentat fer el que alguns partits deien al carrer, un discurs que no es corresponia ni amb la voluntat del Govern ni amb el seu discurs i que tenia com a únic objectiu treure rèdits electorals”.

Cal tenir en compte que han estat diverses les iniciatives parlamentàries aprovades, com el de garantir la continuïtat de l’Hospital de Viladecans com a general bàsic de referencia així com el compromís per a la seva ampliació (Moció 319/X); redactar el pla funcional de l’esmentat hospital abans de l’estiu de 2014 i adaptar el projecte executiu que va elaborar el 2010, que ja s’inclou als pressupostos per a 2014, a la disposició addicional 8ena. També s’han tornat a reflectir les aliances estratègiques  i de coordinació de l’Hospital de Viladecans amb l’Hospital de Sant Boi i el de Bellvitge. És a dir, que “són aspectes ja aprovats” però “continua venint al Parlament com un reflex de l’ambient intoxicat que alguns volen crear”.

Deixar aquest equipament fora del joc polític. És per tot això que la diputada de CiU ha demanat que “aquests acords donin per fi per tancada aquesta qüestió i es deixi de jugar amb aspectes que mai haurien d’haver format part del joc polític”. La diputada de CiU ha fet un repàs de la trajectòria d’aquest equipament i ha recordat que l’any 2008, l’aleshores consellera de Salut va anunciar l’inici de les obres nou Hospital de Viladecans per a l’any 2010 però “malgrat els anuncis el Govern tripartit no va iniciar les obres”. Jou ha afegit que “a tots ens agradaria que tot el que necessitem ho tinguéssim demà fet, però hem de ser conscients de la realitat econòmica del país”.

En aquests moments, el Govern està realitzant una revisió dels plans funcionals dels diferents equipaments previstos en el pla d’inversions, per tal d’adaptar-los a la nova realitat sanitària, social i pressupostària. A més, s’està duent a terme un procés de reassignació de la cartera de serveis per tal d’oferir l’atenció més adequada en el servei més idoni i potenciar la cooperació i la col·laboració entre dispositius assistencials, creant un autèntic sistema de serveis en xarxa.

Esquerra facilita l’acord general del Parlament de Catalunya sobre el futur de l’hospital de Viladecans

La comissió de salut del Parlament ha aprovat amb els vots a favor de tots els partits de la cambra excepte la CUP, que s’ha abstingut, tres propostes que confirmen la voluntat d’ampliar l’hospital de Viladecans i de modernitzar-ne les instal·lacions. L’acord assolit al Parlament ha estat negociat per les diputades d’ERC Anna Simó i Alba Vergés amb els grups de CiU i PSC, sobre la base de la moció que va aprovar el Consell Comarcal del Baix Llobregat per unanimitat, també a proposta d’ERC.

L’acord assolit reforça la Llei de Pressupostos per al 2014, que ja inclou, a proposta d’ERC, que el Govern de la Generalitat ha de redactar el Pla funcional de l’Hospital de Viladecans abans de l’estiu del 2014 i adaptar el projecte executiu que es va elaborar l’any 2008.

A més, la votació d’avui estableix que es mantindran els serveis actuals de l’hospital de Viladecans i l’aliança estratègica amb l’Hospital de Bellvitge, es garanteix la continuïtat de l’Hospital de Viladecans com a hospital de referència per a Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat amb l’actual cartera de serveis i nivell de complexitat, i finalment s’acorda que, en funció de les disponibilitats pressupostàries i dels criteris de contractació d’activitat dels hospitals d’aguts (però en tot cas amb una variació mai inferior a la mitja del conjunt del sistema hospitalari català) es garantirà, a través del contracte de centre, la suficiència financera anual per la continuïtat de la cartera de serveis actuals i el seu increment del futur; així com la capacitat futura d’assolir la demanda assistencial del territori (mèdica i quirúrgica).

Pel que fa a l’ampliació, el Parlament ha acordat planificar dins el període 2015-2018 la realització i l’execució del projecte de l’Hospital de Viladecans , per garantir l’adequada prestació de la cartera de serveis i la cobertura de les necessitats de la població de referència.

La diputada Alba Vergés, en la seva intervenció, ha destacat que «estem satisfets un cop més d’haver estat capaços d’haver propiciat i d’arribar a acords de consens per al Baix Llobregat, i volem agrair a tots els grups però especialment a Mercè Jou i a Eva Granados la feina feta per aprovar aquesta resolució». També ha recordat les paraules del portaveu comarcal d’Esquerra, Jordi Albert, quan es va aprovar la moció, destacant “la importància de la unanimitat de la votació per sobre de les diferències existents entre partits, posant per davant de les picabaralles partidistes el servei als ciutadans de la comarca”, tot i fer referència a “la insuficiència financera de la Generalitat que no permet fer front a les inversions que necessita el país”.

El PSC defensa el sistema de salut al Baix Llobregat: El Parlament ha aprovat a instàncies del PSC una iniciativa per garantir la cartera de serveis i l’ampliació de l’Hospital de Viladecans

El mapa sanitari català ha estat un dels protagonistes de les continues retallades que estem patint a Catalunya, i especialment al Baix Llobregat. És per això que la salut ha esdevingut una prioritat en l’acció parlamentària pel grup socialista, de la mà dels representants municipals del territori.

La diputada Eva Granados ha defensat dues iniciatives en matèria de serveis bàsics de salut, de proximitat i que afecten als ciutadans i ciutadanes de manera quotidiana.

Per una banda, amb la resolució aprovada es prenen uns compromisos molt importants amb l’Hospital de Viladecans, un equipament sanitari fonamental pel Baix Llobregat i el manteniment del qual ha provocat diferents mobilitzacions ciutadanes i dels ens locals. Aquests compromisos es plasmen en l’elaboració del pla funcional de l’Hospital abans de l’estiu 2014, mantenint informats als alcaldes dels municipis afectats i als agents implicats; es garantitza el manteniment de l’aliança estratègica entre l’Hospital de Viladecans dins de l’Institut Català de la Salut i la cooperació amb Bellvitge; i la planificació de l’execució de l’ampliació del nou Hospital entre 2015-2018.

Pels i les socialistes era bàsic l’acord de garantir la continuïtat de l’Hospital de Viladecans com a hospital de referència per a Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat amb l’actual cartera de serveis i nivell de complexitat, garantint la suficiència financera anual per mantenir aquesta cartera i el seu increment de futur, així com la capacitat futura d’assolir la demanda assistencial del territori, mèdica i quirúrgica.

Compromisos que han seguit de ben a prop els grups municipals PSC de cadascun dels municipis de l’àrea d’influència de l’Hospital, principalment l’Alcalde de Viladecans Carles Ruiz.

Així també, el Govern valorarà la ràtio metge-pacient de cadascun dels centres de salut dels municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans, Begues i Sant Climent, i se’ls dotarà dels recursos humans facultatius i materials necessaris per cobrir les possibles deficiències dels centres indicats, en funció de les disponibilitats pressupostàries.

La diputada Eva Garcia celebra l’aprovació perquè “aquesta ha estat una reivindicació històrica del PPC”

La proposta obliga el Govern a garantir a través del contracte de centre la suficiència financera anual per la continuïtat de la cartera de serveis actuals i el seu increment futur

El Govern de la Generalitat haurà de garantir la continuïtat de l’Hospital de Viladecans com a hospital de referència per a Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat amb l’actual cartera de serveis i nivell de complexitat. Així consta a la proposta de resolució aprovada a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya que també insta a mantenir l’activitat de l’hospital i, d’acord amb pla planificació dels serveis per a l’any 2014, analitzar la possibilitat d’incrementar-la.

La diputada i portaveu de Salut del PPC, Eva Garcia, ha mostrat la seva satisfacció per l’acord al que han arribat tots els grups parlamentaris i ha recordat que aquesta “ha estat una reivindicació històrica del PPC”. En aquesta línia, ha lloat la feina del diputat i regidor a Viladecans, Sergio Garcia, que “sense descans, porta molts anys reclamant el paper d’aquest hospital donada la importància que té pel municipi i per la comarca del Baix Llobregat”.

La proposta obliga el Govern a garantir a través del contracte de centre la suficiència financera anual per la continuïtat de la cartera de serveis actuals i el seu increment futur, així com la capacitat futura d’assolir la demanda assistencial del territori (mèdica i quirúrgica).

Tanmateix, la Generalitat haurà d’elaborar el Pla funcional de l’Hospital de Viladecans abans de l’estiu de 2014 i planificar dins el període 2015-2018 l’execució de l’ampliació del nou Hospital de Viladecans d’acord amb el pla funcional per garantir l’adequada prestació de la cartera de serveis i la cobertura de les necessitat de la població de referència.

D’altra banda, la proposta aprovada demana mantenir l’aliança estratègica entre l’Hospital de Viladecans dins l’ICS i la cooperació amb Bellvitge, així com informar als alcaldes de Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat i a les entitats i agents implicats, dels plans director i funcional de l’hospital.

Per acabar, el Govern haurà de valorar la ràtio metge-pacient de cadascun dels centres de salut dels municipis esmentats, les llistes d’espera de l’hospital, dels centres d’atenció primària i del centre d’especialitats, i dotar-los dels recursos humans facultatius i materials necessaris per cobrir les possibles deficiències dels centres indicats, en funció de les disponibilitats pressupostàries però en tot cas amb una variació mai inferior a la mitjana del conjunt del sistema hospitalari català.

ICV-EUiA critica que CiU i ERC hagin rebutjat blindar l’Hospital públic de Viladecans, en front del privat de Sant Boi

El Parlament insta al Govern a presentar abans de sis mesos la planificació sanitària del Baix Llobregat i a aprovar el projecte d’ampliació del centre viladecanenc, a proposta d’ICV-EUiA entre d’altres. No obstant els ecosocialistes van defensar també, que es garantís que els serveis de l’Hospital públic de Viladecans no es derivaran al privat de Sant Boi. Aquest punt no es va aprovar, a causa dels vots en contra de CiU i ERC

La comissió de Salut va debatre aquest dijous tres propostes de resolució sobre l’hospital de Viladecans, amenaçat pels plans del departament de Salut de traslladar part dels serveis al de Sant Boi. El centre viladecanenc, a més, espera des de fa anys l’inici d’unes obres d’ampliació que no acaben d’arribar. Davant d’aquesta situació, les entitats veïnals, plataformes en defensa de la salut pública, treballadors de l’hospital i municipis impulsen des de fa mesos una àmplia mobilització en defensa de l’equipament, que dóna servei a més de 200.0000 persones de Viladecans, Gavà, Begues, Sant Climent de Llobregat i Castelldefels.

Una de les tres propostes debatudes, presentada per ICV-EUiA, proposava instar el Govern a “mantenir els serveis actuals de l’hospital de Viladecans i l’aliança estratègica amb l’Hospital de Bellvitge”. I també a “no realitzar l’aliança estratègica amb l’Hospital de Sant Boi”. Aquesta aliança és la que obriria la porta al trasllat de serveis a aquest centre privat que, a més, recorden els veïns, no és tan fàcilment accessible com el viladecanenc. I aquesta proposta és la que CiU i ERC no van acceptar. La regidora d’ICV Viladecans,

Encarna Garcia, considera que CiU i ERC aposten obertament per un canvi de model sanitari, que aposta per buidar la pública a favor de la privada o concertada. “En això mai hi estarem d’acord” sentencia la regidora. Garcia, també valora que aquestes millores s’han aconseguit gràcies a la mobilització dels diversos col·lectius implicats, que va culminar a la gran manifestació que es va celebrar a Viladecans en defensa de l’Hospital. “El sentit unitari de les reivindicacions, ha estat la clau de l’èxit del procés. No obstant, encara queda molt per endavant, ara s’han de complir els acords”.

Les altres dues resolucions debatudes a la comissió també portaven la signatura d’ICV-EUiA, així com d’altres grups. Es va acordar instar el Govern a “presentar, en el termini de sis mesos, la planificació sanitària i reordenació hospitalària del Baix Llobregat” en els propers anys. També es va instar l’executiu de Mas a “aprovar el projecte executiu d’ampliació de l’Hospital de Viladecans i prioritzar-ne la construcció tan aviat com les disponibilitats pressupostàries ho permetin”. ICV-EUiA defensava que el termini per presentar la planificació fos de tres mesos, i no sis, i que la partida per l’ampliació es concretés en aquests pressupostos, però CiU i ERC van rebaixar aquests objectius.

La coordinadora d’ICV Baix Llobregat i regidora de Castelldefels -una de les ciutats directament afectades- Candela López, valora l’acord positivament “en el sentit de que ha estat un acord unitari per desencallar un tema de vital importància per a la comarca”. No obstant, López també critica que “CiU i ERC apostin per un model sanitari que no és el nostre”. La regidora també ha advertit que ICV-EUiA farà seguiment dels acords presos per comprovar si es compleixen.

 

Els partits polítics que no hi consten, no han fet declaracions públiques sobre l’acord adoptat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here