La Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló, va ser l’escenari escollit per la formació ecosocialista per celebrar una trobada sobre municipalisme “A peu de carrer”. A la jornada van assistir-hi més d’un centenar de regidors i regidores, alcaldes i càrrecs orgànics del partit. La diputada Marta Ribas, va ser l’encarregada de desgranar l’impacte que la LRSAL pot tenir sobre la política local: “És la política més propera a la ciutadania i se la volen carregar”, va sentenciar
Més d’un centenar de regidors i regidores, alcaldes i càrrecs orgànics d’ICV-EUiA-EPM, van assistir a la jornada “A peu de carrer. Construint alternatives des del Baix Llobregat”. Una jornada per compartir experiències, bones pràctiques i visió de futur, segons va explicar l’alcalde de Santa Coloma de Cervelló, Gerard Segú.
Segú, va desgranar els dos objectius fonamentals de la trobada; “parlar de com estem marcant la diferència des dels governs -amb exemples pràctics de polítiques socials, d’ocupació, de serveis socials, de polítiques que estan donant resposta a la situació de crisi-, i des de l’oposició -amb propostes, al costat dels moviments socials, construint l’alternativa-; en definitiva, experiències que aposten per unes polítiques més justes en aquests moments d’emergència social, fent front a l’austeritat salvatge que ha provocat l’ampliació de les desigualtats , més atur, molt patiment, i un procés de buidatge democràtic. I també treballar de cara al 2015, exposant bones pràctiques organitzatives, i adoptant noves maneres de fer i teixir moltes complicitats, trenant espais de confluència sociopolítica”.
Per la seva banda, la diputada d’ICV-EUiA-EPM al Parlament de Catalunya, Marta Ribas, va ser l’encarregada de desgranar l’impacte que la LRSAL pot tenir sobre la política local, i el posicionament de la coalició. Segons la diputada, “des de la coalció s’aposta per la unitat del municipalisme català davant de la reforma” però alhora, va reclamar que “aquesta es tradueixi en un gran pacte per la defensa del món local”, que segons Ribas hauria d’exigir la “devolució competencial” als governs locals amb un finaçament suficient, i resoldre el xoc competencial de les lleis sectorials de Catalunya.
Ribas va defensar que aquest pacte “hauria d’aprofundir i explotar les potencialitats de les lleis sectorials del país i de les competències estatutàries; i comprometre’s a l’elaboració immediata d’una llei de finances i de governs locals consensuada amb el món local, que defineixi i doti de contingut les competències estatutàries i estableixi un comissió política, jurídica, administrativa i interinstitucional, especialitzada en el suport i defensa jurídica dels governs locals davant l’aplicació de la llei i les seves dificultats interpretatives”.
La diputada d’ICV-EUiA va anunciar que “la coalició esgotarà totes les vies i tots els àmbits institucionals per presentar recursos d’inconstitucionalitat davant d’una reforma antisocial que pretén aniquilar serveis públics bàsics dels ajuntaments”. “Ara més que mai necessitem lluitar contra la LRSAL tant al carrer com a les institucions, per a plantar cara a aquest segrest competencial dels ajuntaments i al procés de recentralització i afectació o supressió de serveis”, va sentenciar.
A la jornada també hi van intervenir regidors i regidores de la coalició, que van exposar diversos casos de bones pràctiques als seus municipis, tant des del govern com des de la oposició. L’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, va ser l’encarregat d’explicar el projecte de tarifació social que des del consistori santfeliuenc estan duent a terme. Tots els alcaldes presents, entre ells l’alcalde del Prat Lluís Tejedor, van mostrar el seu rebuig a la LRSAL.