L’organització mundial de conservació World Wildlife Fund (WWF) proposa a persones, empreses, governs i organitzacions d’arreu del món que el 29 de març apaguin les seves llums durant una hora  (20.30 – 21.30 h), iniciativa coneguda com L’Hora del Planeta, per demostrar la seva preocupació pel canvi climàtic i demostrar el seu compromís per trobar-hi solucions

L’Hora del Planeta, pretén generar l’ímpetu polític necessari perquè es promulguin legislacions nacionals sobre el clima i se subscrigui un acord global per a afrontar el canvi climàtic.

La WWF no demana que s’apaguin totes les llums de les ciutats, sinó només les que no són essencials o només compleixen una fi decorativa. No es tracta d’una apagada, és una interrupció voluntària de fonts lluminoses no necessàries.

planethour

El moviment es va crear a la ciutat de Sidney, Austràlia, per iniciativa de World Wildlife Fund. Al 2007 al voltant de 2.2 milions de persones i empreses van apagar les seves llums durant 60 minuts. Actualment sumen 950 ciutats i milers d’empreses i organitzacions adherides al moviment en tot el món.

La iniciativa busca fer consciència del dany ambiental i la cura que necessita el nostre planeta. Aquest 29 de març a les 20.30 hores (de cada país) s’apagaran les llums en ciutats com Atlanta, Chicago, Les Vegas, Los Àngeles, Miami, San Francisco, Buenos Aires, Bogotá, Dubai, Hong Kong, Lisboa, Lima, Roma, Singapur, Moscou, Mèxic D.F., Rio de Janeiro, Toronto, Sidney, entre moltes altres.

Responent a la proposta, molts ajuntaments del Baix Llobregat -com Esplugues, Sant Feliu de Llobregat, El Papiol o Castelldefels, entre d’altres-, han fet públic apagaran les llums d’alguns dels principals edificis i monuments de les localitats.

Més de 7.000 ciutats arreu del món, més de 35.000 empreses i desenes de milers d’organitzacions cíviques de tot tipus es sumen cada any a aquesta iniciativa. Enguany, per primer cop, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) s’hi ha sumat per tal d’aportar la seva petita part de col·laboració des del municipalisme català.

Els consistoris de la comarca, conscienciats amb l’estalvi energètic

Sant Joan Despí

Tot i que la ciutat ha treballat paulatinament en la incorporació de mesures d’estalvi energètic, en el darrer any, i gràcies a la posada en marxa de l’Oficina Energètica, els esforços per millorar l’eficiència en la gestió dels recursos energètics s’han incrementat. Si a l’any 2012 l’Ajuntament la despesa en electricitat va arribar als 1.755.316, el 2013 la xifra va ser de 1.665.543, gairebé 90.00 euros menys. El 39% de la despesa se centra en l’enllumenat; el 24% a les principals instal·lacions esportives; el 15% als centres cívics i culturals, i el 22% en la resta d’equipaments i dependències municipals. Per això les principals mesures d’estalvi s’han centrat en l’enllumenat i els equipaments esportius.

bombilla-incandescente

Una de les accions més destacades per reduir el consum de l’enllumenat ha estat la subsitució de 460 làmpades de vapor de mercuri per altres de més eficients. Si a començament de 2013 el 25% de les làmpades de la ciutat encara eren de vapor de mercuri, ara només representen el 4% amb l’objectiu d’arribar a l’1% quan acabi aquest 2014. Aquesta acció, juntament amb el reajustament de l’horari d’encesa i apagada, i la instal·lació de programadors més avançats tecnològicament han permès estalviar al voltant de 57.000 euros. La política d’eficiència energètica també s’ha estès als equipaments municipals, sobretot aquells molt utilitzats, com els poliesportius Francesc Calvet i Salvador Gimeno, que, juntament amb els camps de futbol, les piscines o el pavelló del Mig van representar, l’any passat, el 24% de la despesa.

Les mesures en aquest àmbit han estat àmplies. Al Salvador Gimeno s’han canviat per pantalles de leds la zona d’il·luminació de la piscina petita i ara s’estàn canviant les de la pista poliesportiva, mentre que al Francesc Calvet s’han subtituït per leds les llums de la piscina. A més, en tots dos s’han instal·lat detectors de control de presència, i al Salvador Gimeno es va instal·lar un sistema de monitorització que permet visualitzar on line el consum en climatització, consum elèctric, aigua, energia solar i gas per prendre encara més mesures d’eficiència energètica. La millora dels contractes públics reajustant les potències elèctriques contractades i eliminant recàrrecs a la facturació també ha estat una peça clau en aquest estalvi, que ha estat possible tot  i l’encariment del preu de la llum.  Per últim, les entitats també posaran el seu gra de sorra i s’han compromès a assolir l’objectiu de reduir en un 3% el consum d’energia, aigua i gas en els equipaments municipals on es reuneixen. Aquest compromís social es va incorporar als convenis amb les entitats que es va signar el 17 de març.

Sant Vicenç dels Horts

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts va estalviar 1,2 milions d’euros en electricitat i telèfon l’any 2013. Concretament, destaquen 450.000 euros d’estalvi en electricitat gràcies a convenis amb un conjunt de poblacions que permeten accedir a ofertes més avantatjoses per part de les empreses subministradores i gràcies a mesures com els rellotges energètics, que calculen la necessitat de llum i apaguen o encenen l’enllumenat públic quan realment es necessita.

D’altra banda, també s’han estalviat 804.000 euros en telefonia gràcies a les trucades per tecnologia IP, que permet fer trucades sense cost entre edificis municipals i telèfons corporatius.

Les xifres es van fer públiques al Ple municipal de març, celebrat el passat dia 20, un cop liquidats els comptes municipals de l’exercici 2013.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here