Durant aquesta Setmana Santa iniciem una subsecció dedicada als viatges, amb l’esperit de nodrir-la sempre en períodes vacacionals. Propostes de viatge a llocs coneguts però fora de les rutes habituals del turisme, o el que és el mateix, llocs per descobrir. Avui la nostra proposta és Cardiff, a la costa del País de Gal·les (Regne Unit)
Informació bàsica
Superfície 140 km2. Cardiff és la capital de Gal·les, situada al sud-est de la nació, a prop de la frontera anglesa. Gal·les és una nació constituent del Regne Unit, que posseeix una identitat cultural pròpia. Cardiff és la capital més propera a Londres.
Idioma
El coneixement de la llengua gal·lesa és minoritari. Es calcula que un 20% de la població parla, llegeix i escriu l’idioma propi; mentre que més del 70% no tindria cap coneixement de gal·lès. Tant el gal·lès com l’anglès tenen, segons llei, el mateix estatus a l’Administració.
Població
Prop de 320.000 habitants.
Clima
El clima de Cardiff és oceànic temperat, amb estius frescos i mitjanes de 16 graus i hiverns freds, amb mitjanes de 4,5 graus.
Cuina
La carn de xai és un dels productes típics de Gal·les i es cuina de diferents maneres: rostit, guisat,… El peix i el marisc és també molt popular a Gal·les en general i a Cardiff, en particular. El pastís de carn i patata i les populars fish and chips també s’han d’esmentar.
Descobrir
La badia de Cardiff és un dels punts neuràlgics de la ciutat i centre turístic per excel·lència. La façana al mar de la capital de Gal·les combina els elements portuaris típics del segle XIX amb l’arquitectura moderna. La zona també inclou un llac d’aigua dolça i un passeig marítim de 12 quilòmetres, al llarg del qual es concentren botigues, bars, restaurants, complexos d’oci i parcs.
Un dels edificis interessants de la badia és la seu de l’Òpera Nacional de Gal·les. De construccions més antigues, cal esmentar l’edifici de rajol vermell Pierhead o el Norwegian Church Arts Centre. També cal parlar del Techniquest, el museu de ciència i tecnologia més gran del Regne Unit, o l’embarcació Goleulong. En aquesta zona també trobem l’original edifici del turisme, conegut com a Tube -Tub- pel seu modern i particular disseny.
Una de les principals atraccions de Cardiff és el Castell de Caerdydd -Cardiff, en gal·lès-. Va ser construït en temps dels romans i, posteriorment, els normands el van convertir en fortalessa. Durant el segle XIX va ser primer modificat amb elements victorians per més endavant incorporar unes torres neogòtiques. A l’interior del castell trobem dos museus militars i també el parc Bute.
Una altra de les visites recomanades iés el Millennium Stadium, ubicat al Cardiff Arms Park, que va acollir diversos partits de futbol durant els Jocs Olímpics de Londres. Amb capacitat per a més de 72.000 persones és considerat un dels estadis més moderns d’Europa.
La Catedral Llandaff és un imponent edifici, que presenta una mescla d’estils de diferents èpoques. A més a més, la nau central va ser reconstruïda després que els bombardejos alemanys de la Segona Guerra Mundial hi causessin grans destrosses. Es troba a uns tres quilòmetres del centre de la ciutat.
El Parc Cathays està format per un seguit de nobles edificis, d’entre els quals hi ha la Universitat, els Jutjats, l’Ajuntament, el Museu i la Galeria Nacional. Es complementa amb els jardins Alexandra. La zona exemplifica la riquesa que va generar a la ciutat la indústria de l’acer i del carbó de finals del segle XIX començaments del segle XX.
Per El Tot Granollers / ACPG