Es tracta d’una eina desenvolupada a l’Institut de Ciències Fotòniques a Castelldefels (ICFO), que promet ajudar en la detecció del càncer, no només per la seva fiabilitat, sensibilitat i potencial baix cost, sinó també per la possibilitat de portar-la a llocs remots on és difícil tenir accés a hospitals o clíniques mèdiques
Especialistes de l’Institut de Ciències Fotòniques a Castelldefels (ICFO) han desenvolupat un xip capaç de detectar cèl · lules cancerígenes. Romain Quidant, coordinador del projecte, explica a la revista Nano-letters, que el dispositiu és capaç de detectar concentracions molt baixes de la proteïna marcadora de càncer a la sang, permetent el diagnòstic de la malaltia en les seves primeres etapes.
Es tracta d’una eina que promet ajudar en la detecció del càncer, no només per la seva fiabilitat, sensibilitat i potencial baix cost, sinó també per la possibilitat de portar-la a llocs remots on és difícil tenir accés a hospitals o clíniques mèdiques.
“El més sorprenent i fascinant és que hem estat capaços de detectar concentracions extremadament baixes de les proteïnes en qüestió de minuts, fent aquest equip ultra sensible i un instrument poderós que pot beneficiar moltes persones”, va comentar Quidant.
El xip-laboratori conté diversos sensors distribuïts al voltant d’una xarxa de canals amb microfluids, que permeten realitzar múltiples anàlisis.
També conté nanopartícules d’or en la seva superfície i està programat químicament amb un receptor d’anticossos, de tal manera que és capaç d’atreure marcadors proteics que circulin en la sang.
Quan una gota de sang és injectada dins del xip, aquesta circula a través dels microcanals i, si el marcador cancerigen hi és present, s’enganxa a les nanopartícules localitzades en el microxip deixant-hi un rastre.
+ INFO: Institut de Cièncias Fotòniques