Al cor del Baix Llobregat, podeu trobar un petit municipi voltat per camps de cirerers; en flor si hi aneu al març, i carregats de fruita, com ara el trobareu, durant els mesos de maig i juny. Santa Coloma de Cervelló, cèlebre per el seu patrimoni arquitectònic modernista (La Colònia Güell i la Cripta Gaudí), ofereix del 30 de maig a l’1 de juny, l’oportunitat de descobrir les delicioses cireres que s’hi cultiven, mentre es passeja per el seu entorn privilegiat. Aquest últim cap de setmana de maig, hi trobareu diversió per a tota la familia, i evidentment podreu degustar i comprar cireres, i és que diuen que …no hi ha cirera millor que la de Santa Coloma de Cervelló
La Cirera és una festa d’arrel tradicional que pretén donar a conèixer el fruit més apreciat del municipi baixllobregatí de Santa Coloma de Cervelló: la cirera. A Santa Coloma de la cirera se n’ha fet, a banda de l’art de menjar, una disciplina firal i, fins i tot, esportiva.
La festa de la cirera no és només un homenatge al fruit per antonomàsia d’aquesta localitat, és una manera de posar en valor la tasca dels pagesos i pageses, i de reconèixer tota una forma de treballar i viure.
Actualment el Baix Llobregat n’és una de les principals zones productores, i concretament a Santa Coloma de Cervelló s’hi fan les cireres més primerenques.
La comarca del Baix Llobregat s’omple de cireres durant la darrera setmana de maig i les primeres de juny, amb diverses festes i fires que es celebren a diferents municipis de la comarca, per gaudir al màxim d’aquest fruit, així com d’activitats lúdico-festives promogudes per entitats, associacions de pagesos, comerciants i institucions públiques.
Una mica d’història…
La Festa de la Cirera de Santa Coloma de Cervelló arrencà l’any 1986 gràcies a l’esforç d’un grup de pagesos i pageses que amb la intenció de reivindicar la importància de la seva feina, van decidir fer una mostra dels seus productes, amb la Cirera com a protagonista. L’esdeveniment es va repetir a l’any següent amb una mostra diferent, i així ja en porten vint-i-vuit.
Amb el pas dels anys la Festa s’ha anat diversificant i, mantenint la Mostra de la Cirera com a punt central, s’han anat afegint altres actes festius i tradicionals, com el concurs d’escopir pinyols, el ball de la cirera, el mercat pagès, exposicions i molts més.
És un moment on la tradició s’agermana amb els temps actuals, on el vells oficis i sabors del món pagès es barregen amb el nou segle. En aquesta barreja i el seu equilibri, rau l’essència de la festa. Mirar el passat sense oblidar el present. Fer que totes les edats i gustos hi tinguin cabuda. Fer que pares i mares amb els seus fills i filles puguin passejar per les nostres contrades tot recordant aquell avantpassat pagès que de ben segur tenen.
I com a símbol d’aquesta barreja el gust incomparable del fruit primerenc del cirerer, la cirera.
La Mostra de la Cirera
La Mostra de la Cirera és la columna vertebral de la Festa. Ja fa més de vint-i-nou anys o, el que és el mateix, dues generacions de colomins i colomines han treballat durant molts mesos abans que les cireres madurin, per acabar elaborant escenaris fantàstics i sorprenents que mai deixen indiferent; una exposició que cada any canvia la seva decoració, però sempre amb la cirera com a protagonista.
Sovint, els de Santa Coloma de Cervelló presumeixen de tenir les millors cireres del món. No sabem si exageren una miqueta, però el cert és que el reconeixement de la qualitat d’aquest producte és gairebé general, i que la festa és una bona oportunitat per comprar aquest fruit tant preuat.
La recepta sembla fàcil perquè els ingredients són bons, però la posada en marxa requereix grans dosis d’esforç, imaginació i treball. Segur que us sorprendrà!
I a més de comprar cireres i gaudir de la programació cultural i tradicional que ofereix la Festa, la visita a Santa Coloma de Cervelló també es pot aprofitar per a conèixer l’entorn modernista de la Colònia Güell i la seva Església, obra del genial arquitecte Antoni Gaudí.