Anys enrere, el dilluns de Pasqua Granada era dia festiu arreu -ara només ho és a determinats municipis-, i per això molts pobles celebraven un aplec a l’ermita propera aquest dia, però en passar a ser laborable, molts d’aquests aplecs es deixaren de fer o es canviaren de data i es passaren al mateix diumenge de Pasqua Granada. Això no obstant, encara hi ha localitats al Baix Llobregat, on tant el diumenge com el dilluns de Pasqua Granada tenen lloc multitudinaris i solemnes aplecs
L’Aplec de Bruguers
Els Ajuntaments de Castelldefels i de Begues van organitzar conjuntament el passat diumenge 8 de juny l’Aplec de Bruguers, una trobada de grups de cultura popular catalana dels dos municipis. Al llarg de tota jornada hi van tenir lloc diferents activitats.
A les 10.30 h, es va fer la missa solemne a l’ermita de Bruguers, on posteriorment va actuar la Coral Montau. Al migida van començar els balls de gitanes, de cintes, de panderetes i l’actuació de les colles de bastons, geganters i de colles castelleres de Begues i Castelldefels.
Durant la jornada castellera, que va coincidir amb el #CatalansWantToVote, els Encantats de Begues també van desplegar el domàs en favor del dret a decidir de Catalunya.
La tradicional botifarrada va començara les 14 h, seguida de la ballada de sardanes davant l’ermita, amb la Cobla Baix Llobregat.
L’Aplec de la Salut
Ahir dilluns 9 de juny, coincidint amb la Pasqua Granada, Sant Feliu va celebrar el seu tradicional Aplec de la Salut, un acte organitzat per l’Associació Calaix de Sastre que va incloure actuacions de les colles i corals de la ciutat.
El toc de sortida va ser a les 9 h, amb el repic de campanes a càrrec de la Colla de Campaners de Sant Llorenç. Després de la pregària a la catedral, la Mare de Déu de la Salut va sortir des de la plaça de la Vila cap a la seva ermita, acompanyada pels trabucaires de la ciutat. Un cop arribats a La Salut, hi va haver la hissada de bandera a la plaça de l’ermita. A continuació es va llegar el pregó, aquest any a càrrec del poeta i escriptor Agustí Vilar, qui va rebre recentment la Medalla de la Ciutat.
Tot seguit, les colles i corals de Sant Feliu van fer les seves tradicionals actuacions. I a les 12 h, es va celebra la missa solemne, cantada pel Cor Parroquial. A la 13 h, l’Esbart de l’Agrupació Cultural Folklòrica va fer el tradicional Ball de la Soca, i posteriorment a l’esplanada de baix hi va haver ballada de sardanes amb la música de la Cobla Contemporània. Finalment, a les 16 h, va tenir lloc la tradicional rifa del xai i l’entrada de la Mare de Déu de la Salut a l’ermita, acompanyada del Cant de la Salve Regina.
A l’interior de l’ermita, durant tota la jornada es va poder visitar una exposició fotogràfica sobre els noms populars dels carrers de la ciutat.