A principis de mes es signava l’acord per a l’organització dels esdeveniments commemoratius del retorn de Vives al seu poble natal, entre la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, la SGAE i l’Ajuntament de Collbató

Amb la signatura del corresponent conveni de col·laboració, quedava formalitzat el compromís de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, la SGAE i l’Ajuntament de Collbató en l’organització dels actes que acompanyaran el trasllat de les restes d’Amadeu Vives al seu poble natal.

Aquests tindran el seu moment central entre els propers dies 19 i 20 de setembre quan es procedirà a la vetlla de les despulles, originàriament enterrades al cementiri de Montjuïc a Barcelona, i al seu enterrament al cementiri de Collbató.   L’acte de signatura, celebrat al Palau de la Música Catalana ha comptat amb la presència com a representants de les diferents institucions del director a Catalunya i Balears de la SGAE, Ramon Muntaner, de la presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, Mariona Carulla, i de l’alcaldessa de Collbató, Ana Úbeda.

Així, a més de la participació com a promotor del municipi que veié néixer Amadeu Vives, també prendran part del seu retorn dues de les institucions de les que el compositor va ser fundador. De fet, s’espera que el propi Orfeó Català realitzi una actuació al municipi el mateix dia de l’enterrament.

Pel que fa als actes d’homehatge previstos, que es perllongaran durant aquest 2014 i arribaran fins al 2015, aquests inclouran una actuació del cor de la Passió d’Esparreguera, que interpretarà algunes peces del compositor collbatoní, un concert d’orgue, una exposició i conferències sobre l’obra escrita del compositor.

El procés per al retorn d’Amadeu Vives començava a fer-se efectiu el 2 de desembre de 2012 amb la signatura de la interlocutòria que haurà de permetre el trasllat de les seves restes al cementiri municipal de la vila.

Les despulles de l’autor d’obres tan emblemàtiques de la lírica com són Maruxa, Bohemios o Doña Francisquita van ser traslladades en el moment de la seva mort, a Madrid al 1932, fins el cementiri de Montjuïc on han reposat fins al moment. Amb el decurs dels anys els descendents directes d’Amadeu Vives van desaparèixer, i el manteniment de la seva tomba quedà en mans de l’Orfeó Català, del qual el compositor va ser fundador juntament amb el també músic Lluís Millet i Pagès.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here