Durant aquesta pont de Sant Joan donem continuitat a la nostra subsecció dedicada als viatges, amb l’esperit de nodrir-la sempre en períodes vacacionals. Propostes de viatge a llocs coneguts però fora de les rutes habituals del turisme, o el que és el mateix, llocs per descobrir. La nostra proposta d’avui, Trondheim
Informació bàsica
Situació
Situada al comtat noruec de Sør-Trøndelag, la ciutat de Trondheim està ubicada en la zona central de la costa de Noruega.
Superfície
342 km2.
Habitants
La ciutat, la tercera més gran de Noruega, supera els 160.000 habitants, a la qual s’hi han de sumar uns 20.000 estudiants universitaris més, que no comptabilitzen com a residents.
Orígens
La ciutat va ser fundada l’any 997 pel rei víking Olav Tryggvason.
Curiositat
Trondheim és la seu de la Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia, on es graduen el 80% dels enginyers noruecs.
Comunicacions
L’aeroport de Vaernes es troba a 32 quilòmetres de la ciutat. Des de la capital, Oslo, hi ha excel•lents comunicacions a Trondheim, essent especialment recomanable el tren.
Clima
El clima de la ciutat és predominantment marítim, amb hiverns freds, amb temperatures que baixen dels 0 graus, i estius suaus. La neu hi és present, tot i que de manera moderada, entre els mesos de novembre i març.
Descobrir
Coneguda com la capital tecnològica de Noruega, Trondheim no és un destí turístic molt comú, però sense dubte, en pot ser un de sorprenent. Començant pel contrast evident i dispar entre tecnologia i fauna salvatge. És comú poder-hi veure animals com llúdrigues, castors i esquirols. I si fem alguna excursió als turons que envolten la ciutat, especialment cap al mes de maig o al final de l’hivern, no és estrany que s’hi puguin veure ants i cérvols.
A la ciutat, possiblement la principal atracció turística és la Catedral de Nidaros, la més gran de Noruega i on es realitzen les cerimònies de coronació dels reis noruecs.
L’edifici va ser construït sobre la tomba de Sant Olav, el patró de Noruega. Es tracta d’una catedral que ha estat parcialment destruïda en diverses ocasions. En l’època de la Reforma, durant el segle XV, estava pràcticament en ruïnes. Les reconstruccions van ser primordialment d’estil gòtic, tot i que encara avui dia es poden veure restes de l’antiga construcció del segle XII.
La façana és especialment espectacular, però també ho és l’interior. Cada any, el temple és visitat per uns 400.000 turistes.
El Palau de l’Arquebisbe de Trondheim, del segle XII, és un dels conjunts arquitectònics més ben conservats. Inclou en el seu interior l’Exposició de Joies de la Corona, el Museu Militar i la casa de la Moneda. També val la pena la visita a la residència real de Stiffsgarden, el palau de fusta més gran d’Escandinàvia.
El museu Ringve és el Museu Nacional de Música i Instruments Musicals de Noruega. D’altres museus interessants són el Rockheim i el d’Art Folklòric.
Algunes de les activitats recomanables per fer a Trondheim és el viatge en vaixell fins a la històrica illa de Munckholmer. A la tornada de l’excursió es poden contemplar excel•lents vistes de la ciutat. Unes vistes panoràmiques incomparables són també les que s’observen des de dalt de la Torre Tyholt, de 74 metres d’alçada.
Trondheim és una ciutat moderna que alhora té un encant especial, amb típics edificis multicolors i amb un entorn natural privilegiat. Un destí, com dèiem, poc comú però recomanable i animat, especialment els cèntrics barris de Bakklandet o Solsiden.
Per El Tot Granollers / ACPG