L’Observatori Comarcal del Baix Llobregat publica trimestral i anualment un informe sobre la violència contra les dones a partir de les dades publicades per l’Observatorio contra la violencia doméstica y de género del Consejo General del Poder Judicial. Les estadístiques es publiquen desglossades per Tribunals Superiors de Justícia, províncies i partits judicials. Com a novetat, l’informe anual de 2013 inclou per primera vegada un recull amb totes les dades disponibles entorn la violència masclista
El Consell de les Dones del Baix Llobregat, a partir de les dades d’aquest informe, vol destacar l’augment del nombre de denúncies respecte el 2012 (4,7% més). El total de denúncies als partits judicials de la comarca l’any 2013 és de 1.955.
Una altra dada important dels darrers informes publicats per l’Observatori, que el Consell de les Dones ha volgut destacar, ha estat la disminució de les ordres de protecció adoptades. Al Baix Llobregat, un 65,7% de les peticions d’ordres de protecció van ser denegades al 2013. Això respecte el 2012 suposa una disminució de les ordres de protecció adoptades d’un 40% i una denegació del 35 % de les ordres de protecció respecte en un any.
Pel que fa a la tipologia de delictes, més del 86% del total dels registrats (2.878) han estat per lesions i maltractaments.
En declaracions de Maria Soler Sala, consellera de les Dones del Consell Comarcal i alcaldessa d’Abrera, “Després de publicar trimestralment els informes de violència contra les dones al Baix Llobregat amb les dades que facilita el Consejo General del Poder Judicial dels partits judicials del Baix Llobregat, l’Observatori Comarcal ha elaborat un informe anual amb les dades més significatives de 2013.
Sobretot voldria destacar l’augment del número de denúncies del 4,7% respecte el 2012. A més a més, el 4t trimestre de 2013 es va registrar el major nombre de denúncies de violència masclista dels darrers 5 anys.
Sabem que aquestes denúncies són nomes els casos més greus, només la punta de l’iceberg i que l’abast de la violència masclista va molt més enllà. Per això és indispensable que es continuïn dedicant els recursos econòmics i humans necessaris per a garantir la continuïtat de tots els serveis públics i entitats que treballen per prevenir i conscienciar sobre la violència masclista, i per atendre a les dones i infants que la pateixen.
És el cas del Servei d’Intervenció Especialitzada en violència masclista Baix Llobregat, que des de l’any 2006 dona cobertura als 30 municipis de la comarca, i que a partir de l’1 de juliol, fruit d’una “redistribució pressupostaria” prescindirà de tres professionals. Per això, el Consell Comarcal i alguns ajuntaments de la comarca ja han instat a la Generalitat a que mantingui l’equip de professionals del SIE amb la seva composició actual.
Per últim voldria destacar que l’informe de l’Observatori inclou per primera vegada un annex amb altres dades de violència contra les dones, on es fa un recull de les diferents fonts de dades existents que permeten ampliar l’anàlisi i obtenir una fotografia més real de la situació actual de la violència masclista, des de diferents àmbits. Només amb l’observació i investigació d’aquesta realitat podrem dissenyar polítiques adequades per fer-hi front i avançar cap a la seva eradicació.