Aquest mes d’agost donem continuitat a la nostra subsecció dedicada als viatges, amb l’esperit de nodrir-la sempre en períodes vacacionals. Propostes de viatge a llocs coneguts però fora de les rutes habituals del turisme, o el que és el mateix, llocs per descobrir. La nostra proposta d’avui és Bratislava, una capital europea però prou desconeguda, que viu a l’ombra turística de les grans capitals del vell continent

Informació bàsica

Superfície

67,5 Km2.

En extensió és la segona ciutat més gran d’Eslovàquia, per darrere de Vysoké Tatry. La ciutat és creuada pel riu Danubi.

Ubicació

Capital d’Eslovàquia, Bratislava està situada al centre d’Europa, molt propera a la frontera amb Àustria. De fet, la ciutat es troba a tan sols 60 quilòmetres de Viena.

Població

Prop de mig milió d’habitants.

Clima

El clima de Bratislava és el típic continental, amb estius frescs i hiverns molt freds i humits. La temperatura mitjana anual és de 10 graus. La neu és habitual a l’hivern.

Cuina

Alguns dels plats típics són el Bryndzové Halusky, una espècie de nyoquis amb formatge d’ovella o la Kapustnica, una sopa espessa de col, amb salsitxes i carn de porc. La pastisseria gaudeix de gran renom.

Descobrir

Ciutat medieval, a Bratislava, per ubicació, trobem petjades i influències austríaques, txeques, alemanyes i hongareses. La plaça Major és un dels punts turístics principals de Bratislava, amb els edificis que ens transporten a temps passat. En destaquen l’antic ajuntament i la font Roland. Alguns típics cafès i botigues contribueixen a fer d’aquesta plaça un lloc ben acollidor. Com a curiositat, al barri antic hi ha la que es considera la casa més estreta d’Europa, amb 130 centímetres d’ample. La podem veure entre la porta de Sant Miquel i la torre del mateix nom.

Schoner Naci és el nom d’una escultura ubicada al carrer Sedkarsja. Està inspirada en un home anomenat Ignac Lamar, considerat en tota la ciutat com un autèntic ‘gentleman’. Altres escultures populars a la ciutat són la de Taunter, la del soldat de Napoleó i la de Cumil. Com dèiem, els palaus formen part del perfil de la ciutat. Destaca el de Grassalkovich, que va ser construït al voltant de 1760 i que actualment és la residència del president eslovac. A l’exterior del casc antic, el castell de Bratislava és una joia. Es troba en una posició un tant aixecada que des de les seves alçades s’hi poden veure tres països: Eslovàquia, Àustria i Hongria.

També podem esmentar el castell de Devin, recentment renovat, que acull un museu que explica la seva llarga i interessant historia.

De catedrals i esglésies de la zona, podem esmentar la gòtica del Sant Martí o la més antiga, la dels Franciscans. També la coneguda com a l’església blava, d’estil Art Noveau. Els jardins i els parcs formen part de la fesomia de la ciutat. El parc Horsky és un dels més visitats.

I contrastant totalment amb el ric passat històric de Bratislava tenim el pont d’Apollo, una espectacular obra d’enginyeria inaugurada el 2005.

 

Per El Tot Granollers / ACPG

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here