Al web del Parc Natural de la Serra de Collserola hi trobareu un espai dedicat a les invasions biològiques amb una àmplia descripció de què són i quines són les mesures de gestió que actualment es duen a terme des del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Aquest nou espai divulgatiu ens explica els principals motius de la seva presència, quin és el paper potencial que tenen algunes espècies de plantes com a invasores i quines són les principals accions que s’han portat a terme per tal de minimitzar els seus efectes. En breu està previst ampliar la informació referent a les invasions biològiques per part d’espècies de fauna.
En tot el Parc, transportades directament o indirecta per la mà de l’home, s’hi han introduït plantes i animals de regions remotes que mai no hi haurien pogut arribar pels seus propis mitjans.
A Collserola hi ha catalogades més d’un centenar d’espècies vegetals al·lòctones, algunes de les quals tenen un gran potencial invasor i posen en perill la biodiversitat i els ecosistemes locals. Se n’ha elaborat una classificació local segons la tipologia, la distribució i la capacitat de invasió.
Des de fa anys el seguiment i el control d’aquestes espècies preocupa i ocupa els serveis tècnics del Parc, que treballen per conèixer bé la dinàmica i la incidència de la seva expansió i per trobar mesures eficients per a la eradicació o mitigació de les seves poblacions. Els Voluntaris de Collserola també col·laboren en aquesta tasca fent el seguiment de la distribució dels ailants (Ailanthus altissima) a la Serra.
La complexitat del fenomen requereix també una tasca important de divulgació per donar-lo a conèixer i crear consciència, especialment perquè sovint el problema s’agreuja simplement perquè no és percebut com a tal.
En la vegetació és on ara per ara s’evidencia més l’impacte de les invasores i on s’han dedicat més esforços per estudiar-les i controlar-les. En aquestes pàgines trobareu molta informació sobre les plantes exòtiques a la serra i tota la feina de gestió que s’hi fa.