La capital del Baix Llobregat es va sumar als més de 850 ajuntaments catalans i 37 consells comarcals que ja ha confirmat el seu suport a la consulta del 9N, mitjançant una moció al Ple. També ho va fer Gavà, amb l’abstenció del PSC, però amb el suport de CiU, ERC i ICV-EUiA, que en va permetre l’aprovació. Per contra, a Viladecans el PSC es va posicionar contra la moció, fet que va impedir que s’aprovés. Fins ara només en les poblacions de Rubí, i les baixllobregatines Sant Boi, Castelldefels i Viladecans, la votació del ple ha estat desfavorable a la moció
La xifra d’ajuntaments que han celebrat plens de suport a la consulta del 9N ja és de 874(el 92,29% del total). Tots ells ja han celebrat o han confirmat la seva intenció de celebrar plens extraordinaris per aprovar la moció que proposa donar suport a la convocatòria del 9-N en virtut de la Llei de Consultes, legitimada divendres al Parlament, així com per facilitar-ne tots els recursos necessaris. La població que representen tots aquests ajuntaments és de 6.417.248, un 85,48%de la població catalana.
Des del passat dilluns 22 de setembre s’estan celebrant plens municipals extraordinaris a tot el país i és previst que en el decurs dels pròxims dies, el llistat continuï creixent, arran de la crida realitzada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) a tots els seus municipis adherits. El text de la moció ha estat pactat per l’AMI i l’ACMi els partits CiU, ERC, ICV-EUiA i les CUP.
Els presidents de l’AMI i l’ACM convocaran el dimecres, 1 d’octubre a les 12 hores a la seu de l’ACM (c/ València, 231- Barcelona) una roda de premsa per fer la valoració final de tots els plens convocats durant aquests dies i per explicar detalls de l’acte del 4 d’octubre a Barcelona de lliurament d’aquestes actes municipals per part de tots els alcaldes al president de la Generalitat i la presidenta del Parlament, en la que serà la major concentració de batlles catalans de la democràcia.
L’Associació de Municipis per la Independència (AMI i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) seran els encarregats de trametre les actes de forma conjunta al president del Govern Espanyol, al president del Congrés dels Diputats, al secretari general de les Nacions Unides, al president del Parlament Europeu, al president del Consell de la UE i al president de la Comissió Europea.
Sant Feliu de Llobregat
La moció de suport a la consulta del 9N es va aprovar ahir amb els vots a favor d’ICV-EUiA i CiU i els vots en contra de PP i PSC.
La moció propia que va presentar el PSC referent al mateix tema, va ser rebutjada per la resta de partits, i per tant no va tirar endavant.
Gavà
L’Ajuntament va celebrar ahir al vespre un Ple extraordinari i urgent on es va aprovar una resolució en què es dona suport a la convocatòria de la consulta sobre el futur polític de Catalunya dins el marc legal. La sol·licitud d’aquest ple havia estat demanada pels regidors dels grups municipals de CiU, ERC i el d’ICV-EUiA, Javier Garcia Galcerán. La proposta, que recull una esmena del grup socialista, es va aprovar amb els vots favorables de CiU, ICV-EUiA i ERC, l’abstenció del PSC i els vots en contra de PP i C’S. El text aprovat diu: “donar ple suport al President i al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i als partits polítics que donen suport a la convocatòria i a la materialització de la consulta dins el marc legal que és la Llei de consultes populars no referendàries i participació ciutadana, aprovada pel Parlament de Catalunya, ja que respon a la voluntat majoritària del poble català i dels seus representants”.
El portaveu de CiU, Ramon Castellano, que va ser qui va llegir el text definitiu de la proposta de resolució es va mostrar molt satisfet que Gavà se sumés als més de 800 municipis de Catalunya, i tres de les quatre diputacions, que donen suport al govern i al president de la Generalitat per la celebració d’aquesta consulta: “Per a mi és un honor i un orgull que Gavà s’hi sumi i, per tant, que els ciutadans de Gavà puguin participar de la democràcia i de la decisió del futur que volen per al seu país que és Catalunya”. Va agrair al PSC “l’esforç que fa en defensa de la convocatòria” i els va assegurar que “poden estar tranquils perquè es farà en el marc legal”. Per contra va lamentar el to i l’actitud del portaveu del grup municipal de C’s, Miguel Ángel Ibáñez, així com “el discurs de la por”, que segons les seves paraules, va fer el portaveu adjunt del PPC, Sergio Engli.
El to de satisfacció també va ser el que va mostrar el portaveu d’ERC, Andreu Pérez Lorite que va afirmar: “Avui és un dia feliç, un dia històric pel poble de Gavà. Avui per fi Gava sortirà al mapa del País en positiu. Un poble que puja al carro del sobiranisme i del catalanisme en positiu. Un poble que se suma al clam popular que hi ha al carrer com ja es va sentir el passat 11: volem votar”. Va dedicar crítiques al PPC i a C’s als quals qualifica com a “partits unionistes i anti urnes”.
A continuació, va prendre la paraula el regidor d’ICV-EUiA, Javier Garcia Galcerán, un dels signants de la petició de celebració del ple extraordinari i urgent qui va dir que donava suport a aquest ple “per coherència amb la posició d’ICV-EUiA de recolzament a la llei de consultes i a la pròpia consulta”. Galceran va afegir que “estem en un moment important, transcendental i considerem el dret a decidir un dret democràtic i nosaltres com a força democràtica que estem arraigats en aquest territori defensem el dret de tots els pobles a definir el seu futur”.
La portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA, Emma Blanco, també va votar a favor de la consulta com les altres vegades en què es va tractar aquest tema en el plenari, el més recent el mes de març, segons les seves paraules. Blanco va dir: “Novament es porta aquest tema a debat. Jo crec que és molt important donar suport al Parlament de Catalunya en el seu desenvolupament de l’Estatut i per tant, en la llei de consultes aprovada recentment. I dic que és importat perquè crec que no hem de tenir por a la democràcia i a preguntar els ciutadans i les ciutadanes, donar possibilitats de decidir sobre el propi futur en el sentit ampli: què serem, on estarem, drets socials, educació, sanitat…”. Per a Blanco, “Hi ha un repte molt important aquesta tardor i el repte, des del meu punt de vista s’ha de fer cercant consensos, amb molt de seny i cercant el que s’ha de fer a través de la negociació, a través del diàleg perquè no sobra cap persona”.
La via del consens i del diàleg també va ser esgrimida pel portaveu del grup municipal socialista, Miquel Àngel Díaz, qui es va estranyar perquè els regidors que van plantejar la celebració d’un ple extraòrdinari no es possessin en contacte amb el seu grup: “Ens ha sorprès la forma perquè sempre els partits catalanistes hem d’ intentar fer unitat, posar-nos d’acord en el tema de les relacions Catalunya Espanya” i va afegir “si parlem de dret a decidir també és important cuidar la democràcia local, fer també els deures a casa”. Diaz va criticar l’immobilisme del PPC en aquesta qüestió, però també la situació en què “ens està posant la Generalitat”. El portaveu del grup municipal socialista va deixar molt clar que estan a favor que el poble català pugui decidir el seu futur “hi ha molta gent que vol la relació entre Espanya i Catalunya i nosaltres estem d’acord, que es voti. No només han de decidir els polítics sinó que ha de passar per les urnes, però ha de ser de manera acordada perquè no hi ha una altra manera en un país avançat”. Díaz va anunciar l’abstenció del seu partit perquè aquesta no és la proposta que el PSC faria: “Finalment el PSC no farà negar l’evidència de què hi ha una majoria que vol la consulta. No podem votar a favor perquè aquesta no és al nostra proposta, però ens abstindrem, un vot que servirà perquè es vegi que Gavà està a favor d’una consulta però d’una manera legal i acordada”.
El Partit Popular i Ciutadans van tornar a mostrar també la seva postura en contra de la consulta del 9-N i de la proposta presentada esgrimint arguments legals. Les seves intervencions van ser interrompudes pels assistents en diferents moments, especialment durant el parlament del portaveu adjunt del PPC, Sergio Engli. Engli va lamentar “la precipitació en el debat d’aquesta proposta de resolució” i especialment perquè “fa que la ciutat de Gava entri en el joc de voler justificar allò injustificable com és debatre sobre una llei que fa una crida a la il·legalitat. Però si ho demana segons diu el Reglament Orgànic Municipal, nosaltres ho acceptem perquè nosaltres sí que complim les lleis”. Va acusar el president de la Generalitat de “la bogeria que viu la política catalana”, va qualificar la consulta “d’un espectacle il·legal que necessita el suport dels ajuntaments i per això ho estant demanant” i va concloure dient, entre els crits dels assistents “amb aquesta moció es pretén recolzar una llei que atorga a la Generalitat una competència que no té, això va en contra dels principis fonamentals de la nostra democràcia i la nostra llibertat”.
El portaveu del grup municipal de ciutadans, Miguel Ángel Ibáñez, després de manifestar que “ és la proposta de resolució més curta que he vist fins avui” va dir que “la proposta no es tal és simplement un brindis al sol que vol dir volem votar. Vale però com , amb quina base legal”. Segons ell del que es tracta “és de dir que també a Gavà s’ha aprovat el suport a la consulta. Es tracta d’incrementar la xifra d’ajuntaments que han aprovat aquesta moció. En definitiva és qüestió de continuar amb la propaganda i la pressió sobre els que respectem la llei i demanem que no s’agafin dreceres”. I per aconseguir-ho, segons Ibáñez, “CiU, ERC i en aquest cas un regidor d’ICV-EUIA, s’han baixat els pantalons fins l’extrem de presentar una resolució descafeïnada per tal de tirar endavant”. També es va estranyar que el PSC es prestés al joc perquè no “els diguin que no estan amb la democràcia”. Va acabar dient “urnes sí, però en condicions”.
Després de les exposicions de cadascun dels grups municipals i, abans de votar-se la proposta, l’alcaldessa, Raquel Sánchezva dir: “Crec que el què és important és deixar constància què el que fem avui aquí és recollir la voluntat majoritària dels catalans i les catalanes i en concret dels gavanencs i gavanenques de decidir, de manifestar-se, de sentir-se escoltats. Volem, per una banda, decidir sobre quin és el seu futur i sobretot dels seus anhels sobre els assumptes que són col·lectius. Per altra banda, crec que també queda palès del desig de que aquesta voluntat de manifestar-se quedi plasmada dintre del marc de la democràcia, també en un marc de consens, de diàleg, de sinceritat i de lleialtat”. Sánchez va concloure dient” És evident que aquest plenari no té competències ni potestats per fer-ho possible ni per poder materialitza-ho però, al menys, sí que tenim la obligació de traslladar aquesta voluntat manifestada per la majoria a les institucions que sí que els pertoca fer política, fer política amb majúscules, que això és del que es tracta de posar la política al servei de la ciutadania”
El públic, que omplia la sala de plens, alguns amb la samarreta que es va fer servir a la Diada, es van posar, després de la votació, ava cridar “volem votar”.
Viladecans
Malgrat la defensa dels portaveus dels grups municipals de CiU i ICV-EUiA, la moció sobre el 9N va ser rebutjada a la localitat, pels vots de PSC, PP i C’s.
ERC, tot i que no té representació al Ple, va intervenir abans de la votació mitjançant el Reglament de Participació Ciutadana, tot i lamentant que la moció. no reeixís.