El Cementiri Comarcal Parc de Roques Blanques, propietat del Consell Comarcal del Baix Llobregat i gestionat pel grup funerari Àltima, ha estat escollit finalista dels V Premios Corresponsables, impulsats per la Fundación Corresponsables, que guardona els projectes més innovadors i sostenibles en l’àmbit de la responsabilitat social empresarial (RSE) a Espanya i Amèrica Llatina, en tot tipus d’organitzacions
Per la seva perfecta integració en la natura, Roques Blanques és considerat un dels millors exemples de “cementiri parc” al nostre país. Situat a l’extrem oest de la serra de Collserola, al Papiol (Barcelona), i amb una extensió de 50 hectàrees, el cementiri s’integra perfectament en el territori i el seu disseny respecta en tot moment l’orografia del terreny, sense presentar cap construcció elevada, carrers de nínxols o murs que el delimitin.
Roques Blanques s’ha caracteritzat des dels seus orígens per una política de gestió mediambiental molt compromesa amb el seu patrimoni natural. En aquest sentit, ha dut a terme dues iniciatives pioneres a l’Estat, com el Bosc de la calma i l’Arbre familiar, per donar resposta a la creixent demanda d’incineració. Es tracta d’alternatives d’inhumació de cendres que permeten plantar un arbre autòcton de Collserola –alzina, alzina surera o pi‐ i enterrar al costat fins a cinc urnes cineràries biodegradables. Aquesta iniciativa ha afavorit a més la reforestació d’una zona del bosc de Collserola que es va cremar fa anys. Des de la seva posada en marxa, ja s’han plantat més de 900 arbres.
Roques Blanques compta també amb el Jardí i la Font del repòs, un espai d’estil zen que permet, d’una banda, escampar les cendres de forma controlada i reciclar l’urna no ecològica, evitant‐ne així l’abandonament en espais naturals; o bé, d’altra banda, que les cendres es dilueixin amb l’urna biodegradable en una font.
A banda d’aquestes opcions ecològiques de sepultura, Roques Blanques du a terme diverses iniciatives que fomenten la flora i la fauna amenaçades al Parc de Collserola ‐com ara el ratpenat, els amfibis, l’eriçó fosc o l’esquirol comú‐; l’estalvi de recursos energètics ‐reducció del consum d’aigua i paper‐, la prevenció de la contaminació –mitjançant l’ús de vehicles elèctrics‐; i la reducció dels impactes mediambientals ‐reciclatge de residus, control de les emissions atmosfèriques dels forns, potenciació de l’ús de fusta de tala controlada per a taüts‐. Roques Blanques recomana també als visitants del cementiri l’ús de flors naturals que poden reciclar‐se com a adob.
La candidatura del cementiri de Roques Blanques als Premios Corresponsables ha estat valorada per un jurat expert en RSE d’un total de 345 iniciatives de més deu països hispanoamericans. En total, s’han reconegut deu projectes guanyadors i 50 més han estat finalistes, principalment de països com Espanya, Argentina, Bolívia, Nicaragua, Equador, Colòmbia, Mèxic, Veneçuela, Perú i Xile. Més de 300 persones van presenciar la cerimònia d’entrega de la cinquena edició d’aquests premis, que es va celebrar al CaixaForum de Madrid el passat 23 de setembre. L’acte es va emetre per streaming a diversos països d’Amèrica Llatina.