Es desenvoluparan cicles formatius de carrosseria i electromecànica a automòbils entre d’altres, així com practiques d’empresa. Els instituts Esteve Terrades de Cornellà i  l’Illa dels Banyols del Prat de Llobregat seran els dos centres de la comarca que es beneficiaran d’aquest conveni, el primer esdevenint un dels tres centres de tot Catalunya, on Nissan desenvoluparà els cursos d’FP Dual, i el segon tenint accés a desenvolupar les pràctiques a la mateixa Nissan

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i el conseller director general de Nissan Motor Ibérica, Frank Torres, van signar dilluns un conveni de col·laboració per promoure la formació professional dual i la formació en centres de treball en els següents cicles formatius: Carrosseria, Electromecànica de vehicles automòbils, Mecatrònica industrial i Programació de la producció en fabricació mecànica.

L’objectiu és formar professionals en aquests camps i alhora millorar la qualificació professional del sector. L’acord permetrà implantar aquesta modalitat formativa en tres centres educatius del país:

–       Institut la Guineueta (Barcelona). Cicle grau mitjà de Carrosseria

–       Institut Esteve Terrades i Illa (Cornellà). Cicle grau mitjà d’Electromecànica de vehicles automòbils i cicle grau superior de Mecatrònica industrial

–       Institut Mollet del Vallès (Mollet del Vallès). Cicle grau superior de Programació de la producció en fabricació mecànica

El conveni suposarà que la companyia automobilística aportarà als instituts públics esmentats vehicles i components de vehicles, nous i utilitzats en assajos, per tal que els puguin utilitzar en els cicles de transport i manteniment de vehicles. Avui, s’ha formalitzat una entrega amb la cessió de set cotxes de la companyia. A més, una vintena d’instituts més de Catalunya han rebut equipament de Nissan, com ara motors, caixes de canvis, carrosseries, alternadors, components elèctrics i tapes de càrters.

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va destacar la importància de la formació professional, i concretament de l’FP dual, que enguany incrementa el nombre d’alumnes, centres, empreses i entitats que hi participen. La titular d’Ensenyament va ressaltar “la necessitat que l’FP estigui vinculada a l’empresa per tal de facilitar l’ocupació de les persones”.

Rigau va recordar que entre les diverses prioritats del Govern de Catalunya destaquen la formació i la feina. I en aquest sentit, un dels principals eixos és l’Ofensiva de País a favor de l’èxit escolar amb mesures com la lluita contra el fracàs escolar o contra l’abandonament prematur -que ha passat del 30,6% del 2010 al 21,12% en el segon trimestre d’enguany. Pel que fa a l’FP, la consellera va destacar el maridatge entre empreses i centres, que fan que les primeres siguin més competitives, i va insistir que “l’impacte que esperem serà una major inserció dels joves catalans”.

En el Conveni Nissan constata que “necessita persones professionals formades i especialitzades per fer front al creixement i evolució del sector de l’automoció, que introdueix constantment nous serveis i noves tecnologies”.  Segons va explicar Frank Torres, el talent és un dels elements indispensables per garantir el creixement sostenible de la fàbrica de Nissan a Barcelona, i va afegir que “apostar per una formació acadèmica de qualitat és la millor inversió que podem fer, perquè és el que ens garanteix poder desenvolupar el talent i això repercuteix positivament en la innovació i la competitivitat, les bases per garantir el futur d’un sector punter de l’economia, tant la catalana (en la qual representa un 7% del PIB) com l’espanyola (en la qual suposa un 11% del creixement econòmic)”.

“És indispensable que els estudiants tinguin una formació adaptada a les necessitats de les empreses; aquest enfocament curricular ens beneficia a tots: els estudiants aprenen un ofici i comencen a perfilar la seva trajectòria professional des de l’institut alhora que permet a la indústria comptar amb un planter de professionals ben formats”, va assegurar Frank Torres que també creu que “és fonamental que el sector privat tingui un paper destacat en la formació acadèmia dels futurs professionals, ja que és l’única manera que anem tots en la mateixa direcció”.

Segons el document signat dilluns, els estudiants de Formació Professional podran fer les pràctiques a les instal·lacions que Nissan té a Barcelona, tant a la fàbrica com al centre de recerca i desenvolupament (Nissan Technical Center Europe – NTCE).

La companyia japonesa, a més, també es compromet a aportar professionals per poder actualitzar els currículums dels estudis de Formació Professional; participar en programes europeus d’intercanvi d’alumnes així com també formar i actualitzar tecnològicament el professorat del Departament d’Ensenyament, que podrà fer estades a la fàbrica de Nissan per millorar els seus coneixements del sector. També es preveu el reconeixement acadèmic de l’experiència professional del personal treballador de Nissan, així com de la formació organitzada per l’empresa.

A més de promoure la formació dual, l’acord amb Nissan fomenta les pràctiques d’alumnes a l’empresa –la Formació en Centres de Treball. Al marge dels tres instituts que també faran la modalitat dual, hi haurà dos instituts més que podran fer pràctiques a Nissan: l’Illa dels Banyols del Prat de Llobregat i l’institut Mare de Déu de la Mercè de Barcelona. Entre els cursos 2011-2012 i el 2013-2014, una seixantena d’alumnes d’FP han realitzat pràctiques de formació en centres de treball a Nissan.

Font: govern.cat (Ensenyament)

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here