El Centre Jujol-Can Negre acull des d’avui 8 d’octubre fins al 30 de noviembre, l’exposició Vico Micià, Sant Joan Despí en època romana un passeig per la història a través d’objectes recuperats en jaciments romans de Sant Joan Despí

Una gran vil·la romana als afores de Barcino que rebia el nom de Vico Micià (Vico, paraula llatina per anomenar una casa, i Micià, en referència a una important família romana de patricis de Barcino) era el nom que rebia Sant Joan Despí en l’època romana, entre els segles I abans de Crist al IV després de Crist.

Per rememorar aquella època, l’Ajuntament de la localitat ha organitzat l’exposició Vico Micià, Sant Joan Despí en època romana que s’inaugura avui, 8 d’octubre, a les 19.30 hores, al Centre Jujol-Can Negre.

Tot i que la inauguració oficial és avui, ahir ja es va obrir la mostra a la comunitat educativa en l’acte d’inici del curs escolar. Aquest acte no és casual, ja que més enllà de ser una exposició oberta a la ciutadania s’organitzaran activitats pedagògiques adaptades als cicles perquè els infants i joves puguin conèixer més d’aquesta època clau en el desenvolupament de l’actual Sant Joan Despí.

Exposició, tallers i xerrades

El passat del Sant Joan Despí romà el descobrirem a través d’una vintena de peces, de plafons i de la recreació de l’interior de la vil·la romana santjoanenca. Les peces que podrem contemplar a la mostra es van recuperar dels jaciments que es van descobrir fa anys al carrer Bon Viatge, al carrer Ferrocarril, a la zona de les Begudes, i a Torreblanca.

Joies que es conserven habitualment al MNAC, al Museu de Gavà o al Magatzem Arqueològic de la Generalitat, i que ara, per primer cop, les podrem veure a Sant Joan Despí durant gairebé dos mesos. Entre les peces destaca un esquellot de grans dimensions, únic entre les troballes romanes que s’han descobert als jaciments romans de Catalunya. L’esquellot estarà acompanyat de tessel·les, ceràmiques, monedes, àmfores, agulles, estris de cuina, etc.

A més de la mostra es faran altres activitats al voltant d’aquesta temàtica com tallers familiars (12 i 26 d’octubre, i 9 i 23 de novembre); la xerrada Sant Joan Despí i la part baixa del Llobregat en època romana, a càrrec de Josep Maria Solías, doctor en història antiga per la UB i director del Museu d’Història de l’Hospitalet, el 14 d’octubre a les 19 h al Centre Jujol-Can Negre, o itineraris per la Via Augusta del Baix Llobregat  (8 de novembre), per la Barcelona romana (13 de novembre) i Empúries (29 de novembre). Activitats totes que ens ajudaran a contextualitzar i comprendre millor aquesta época.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here