La protesta és en suport a 6 veïns que jutjaran properament per desordres durant una manifestació de 2007 contra el projecte urbanístic
Quatre activistes del col·lectiu ‘Ni muts ni a la gàbia’ s’han encadenat aquest dimarts a les onze del matí al carrer Diputació, just al davant del Departament d’Interior.
És una acció de suport als 6 veïns que el 27, 28 i 29 d’octubre seran jutjats, acusats de desordres públics i atemptat contra l’autoritat, per incidents desencadenats durant una manifestació contra el Pla Caufec d’Esplugues de Llobregat.
Aquest és un projecte urbanístic “que es vol menjar la falda de Collserola, omplint 40 hectàrees de ciment”, ha denunciat en declaracions a l’ACN en José, un dels sis encausats i també emmanillat aquest matí. L’objectiu és denunciar amb protestes “públiques” el conflicte encara “viu” a Esplugues.
Ja al 2009, quinze membres de l’entitat contrària al pla urbanístic Caufec, a Esplugues van ocupar ales dependències de l’Ajuntament de la localitat. Sis dels activistes es van encadenar a la barana de l’escala que connecta el vestíbul amb la primera planta de l’edifici.
Ja aleshores, Eulàlia Herranz assegurava que “protestem contra les penes multa, perquè considerem que es tradueixen en un retorn als presos polítics’, va dir, en referència a l’empresonament d’un dels activistes “que es va negar a pagar una pena multa de 60 euros”.
El mateix any, unes 30 persones contràries al pla Caufec van tallar durant quinze minuts, l’Avinguda Diagonal de Barcelona, a l’alçada de Maria Cristina. Els manifestants van exhibir lemes com ’60 euros, 10 dies de presó. Defensar la terra no és cap delicte’, en suport a un company contrari al pla Caufec que va complir una pena de deu dies a la presó Model de Barcelona.
El 2009 va ser un any de fortes protestes contra aquest Pla. Així doncs, el conflicte ve de lluny.
Però què és el Pla Caufec?
Segons ecplica ‘Ni muts ni a la gàbia’ a la seva pàgina web, el juny de 1991 l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat inicia l’aprovació d’un projecte urbanístic que proposa la modificació del Pla General Metropolità (PGM) de 1976 amb l’objectiu de soterrar les línies elèctriques d’alta tensió al peu de la muntanya de Sant Pere Màrtir. El Pla Caufec consta de la urbanització de 40 hectàrees de terreny entre els barris de Finestrelles, al peu de Collserola, i el de Can Vidalet.
L’any 1993 la Direcció General d’Urbanisme de la Generalitat assenyala diverses irregularitats jurídiques contingudes en el Pla Caufec.
Transcorren anys de reformulació del projecte fins a una segona versió encapçalada per la família Sanahuja, propietària de l’empresa Sacresa, que compra el projecte i fa una segona versió del Pla Caufec que rebateja com a Porta Barcelona.
Aquesta nova versió del projecte urbanístic planeja 600 habitatges d’alt standing i de luxe, dos gratacels de 105 metres d’alçada amb el seu parc empresarial, un hotel de 4 estrelles i el centre comercial més gran de la vessant nord de Barcelona. S’afegeixen dos equipaments de gestió privada i 120 pisos declarats de protecció per l’Ajuntament.
Què denuncia ‘Ni muts ni a la gàbia’?
Segons ells mateixos expliquen a la seva web, en aquests 20 anys d’oposició popular al Pla Caufec han estat múltiples els actes, les activitats, els arguments i les accions que s’han realitzat. El resultat sempre ha estat el mateix: la topada contra un mur administratiu —l’Ajuntament ha estat un dels principals promotors del projecte— i un reguitzell de condemnes i sancions jurídiques.
Però la repressió a l’oposició al Pla Caufec ha fet un pas endavant: actualment hi ha 9 veïns del poble pendents de dos judicis penals, 6 dels quals tenen una amenaça real d’acabar a la presó.
9 veïns del poble acusats de desordres públics (per manifestar-se i concentrar-se), atemptats a l’autoritat, desobediència greu…
9 veïns del poble triats a dit d’entre les més de 1.000 persones que van participar a la manifestació del dia 7 de novembre de 2007 i de les 300 de la concentració del dia 18 de març de 2009 davant l’Ajuntament…
9 veïns castigats per no quedar-se muts davant l’especulació urbanística, l’enriquiment fàcil, la prepotència i la destrucció de Collserola.
Reaccions polítiques
El 15 de febrer de 2012 els grups municipals d’ICV-EUiA i ERC-Re-GpE va presentar una moció de suport als encausats per les accions en contra del Pla Caufec a la sessió ordinària del ple municipal.
Descarrega la moció de suport als encausats rebutjada pel Ple Municipal al febrer de 2012
L’objectiu era que el ple de l’Ajuntament mostrés la seva solidaritat amb els inculpats “considerant que no és raonable que pels fets que presumptament es van produir en les dues accions contra el pla CAUFEC, es demanin penes de presó, perquè en cap cas poden ser considerats delictes sinó faltes i, conseqüentment, no haurien de ser jutjats per la via penal”.
Hi van votar a favor ICV-EUiA i ERC-Re-GpE, en contra el PSC i es van abstenir CiU i PP. La moció es va rebutjar per majoria simple.
Més endavant, al juny de 2012, el Ple Municipal va aprovar una declaració institucional de suport als encausats que afirma:
“Correspon als tribunals de justícia, com es propi de com és propi de l’Estat de dret en el qual vivim, l’anàlisi i la valoració del fets succeïts, de la participació efectiva en els mateixos de determinades persones i, finalment, la imposició, en el seu cas, de les sancions determinades en les normes. No obstant, aquest Consistori considera oportú manifestar que, donada la importància de les condemnes que potencialment poden ser imposades, desproporcionades pel que fa als fets presumptament comesos, es fa imprescindible una aplicació de les normesvigents moderada i temperada pels principis de proporcionalitat i equitat.”
Tots els partits polítics van estar-hi d’acord.
Quina és la situació actual del Pla Caufec?
A principis d’any, ‘’alcaldessa d’Esplugues va reconèixer en declaracions a La Xarxa de Comunicació Local que en un termini curt de temps es reprendran les obres del polèmic Pla Caufec.
Encara s’ha d’acabar entre un 10% i un 15% de la urbanització però tan bon punt es faci, “l’Ajuntament recepcionarà l’obra i la resta del planejament tirarà endavant”.
Malgrat la forta oposició al Pla, el PSC d’Esplugues -que governa amb majoria absoluta- considera que és una bona oportunitat per a la ciutat, i és per això que la defensa.
Tot i les tensions, finalment el PSC es va sumar al suport als encausats, realitzant la següent Declaració institucional Ajuntament Esplugues juny 2012, avalada per tots els grups.