El Jutjat Contenciós Administratiu número 5 de Barcelona ha admès a tràmit la demanda interposada per l’Associació de Veïns del Baixador de Castelldefels denunciant la passivitat de l’Ajuntament a l’hora de posar fre a la contaminació acústica provocada pels establiments d’oci que se situen a la platja de la localitat, segons informa el Col·lectiu Ronda en un comunicat. El Jutjat admet resoldre la qüestió per la via especial reservada a procediments on s’avaluen fets susceptibles de vulnerar drets fonamentals. Des d’aquest estiu passat, les platges de Castelldefels han deixat de lluir el prestigiós distintiu internacional de la bandera blava arran,i Ronda assegura que és ” precisament per l’excessiu soroll provinent de les populars guinguetes”
Finalment, i malgrat els múltiples intents d’arribar a una solució pactada entre les diferents parts en conflicte, el volum excessiu de música que l’Ajuntament permet a les guinguetes de Castelldefels ha acabat sobre la taula del Jutjat Contenciós Administratiu número 5 de Barcelona, que resoldrà la demanda dels veïns del Baixador a través del procediment d’urgència reservat als processos on es troben sota amenaça drets fonamentals.
La demanda dels veïns assenyala la passivitat de l’Ajuntament de Castelldefels a l’hora de fer respectar la seva pròpia normativa i exercir la competència mediambiental que li imposa la llei per evitar que el veïnatge es vegi reiterada i constantment exposat a un nivell excessiu de contaminació acústica. En aquest sentit, diferents sonometries, realitzades per encàrrec dels propis afectats degut a que l’Ajuntament s’ha negat a realitzar-les, demostren que el límit d’emissió de 91 decibels autoritzat per l’Ajuntament, molt lluny del límit de 60 dB establert per la normativa local, provoca que als habitatges veïns la música i el soroll arribin a un volum que ultrapassa de molt allò que dicta la normativa catalana.
“A la pràctica -afirma Marc Vilar, advocat del Col·lectiu Ronda que representa els veïns del barri del Baixador- el nivell de contaminació acústica que afecta els habitatges dels veïns d’aquestes guinguetes és el mateix que produiria el fet de tenir una discoteca a l’aire lliure a menys de 80 metres de casa nostra. Una situació insostenible i que es perllonga durant molts mesos, des de fa més de 2 anys, sense que l’autoritat municipal intervingui per protegir drets fonamentals reconeguts a la Constitució com són el dret a la intimitat, la inviolabilitat del domicili i la integritat física i moral”.
Manca de comprensió
Els representants de l’Associació de Veïns lamenten profundament “que aquest tema hagi acabat als tribunals quan es podia haver resolt a través del diàleg i amb un mínim de sensibilitat per part de l’Ajuntament”. El veïnatge del Baixador afirma que “per més que des de l’Ajuntament es promogui la idea que els veïns volem tancar les guinguetes i suprimir llocs de treball, no tenim res en contra de les guinguetes, al contrari”. Els veïns afegeixen que “la platja de Castelldefels i les guinguetes constitueixen “un dels principals atractius de la zona i una font de riquesa i ocupació per al municipi que cal protegir” però sempre “fent compatible les activitats d’oci i restauració amb el dret de les persones que hi viuen a prop a descansar i a no veure’s constantment agredits a casa seva per l’exagerat volum que arriba d’aquestes guinguetes”. La conclusió dels veïns és clara: “cal desvincular el negoci de les guinguetes del volum excessiu de música. Guinguetes sí, discoteques a l’aire lliure no”.
“No demanem -insisteixen els veïns- una normativa específica o cap tracte especial sinó, senzillament, que l’Ajuntament compleixi el que dicten tant l’Ordenança d’Ús de les Platges com l’Ordenança de Civisme del municipi i que exerceixi la competència que li correspon per fer complir la normativa als establiments que infringeixin els límits de soroll. D’aquesta manera, no només protegiria el nostre legítim dret a no veure’ns expulsats de casa nostra pel soroll constant, també protegiria els interessos de les guinguetes que sí respecten la normativa i actuen segons el marc legal vigent, en alguns casos després d’haver realitzat costoses inversions per adequar-s’hi. Si Castelldefels vol mantenir el seu reconeixement com a destinació de turisme familiar i esportiu, tal i com afirma l’Ajuntament, és imprescindible posar punt i final al problema del soroll que, de moment, ja ens ha costat la pèrdua de la bandera blava”.
[…] »Els veïns de Castelldefels porten l’Ajuntament als tribunals pel soroll dels “xiringuitos” […]