L’actuació ha estat possible gràcies a la col·laboració desinteressada del Cercle Català de Geotècnia
Les prospeccions amb georadar a l’interior de l’església Santa Maria donen els primers fruits. A l’espera que un informe sobre les actuacions pugui concretar les anomalies trobades al subsòl de l’església, ja s’intueixen troballes importants que podria ajudar a entendre el passat romà de la vila. Tot plegat, després d’una actuació que ha estat possible gràcies a la col·laboració desinteressada del Cercle Català de Geotècnia.
D’entrada, la visualització feta amb el georadar ha permès intuir l’existència d’una cripta al subsòl, que ja apuntava alguns testimonis. De moment, per a tenir l’informe sobre l’estudi fet amb georadar caldrà esperar entre dues i stres setmanes, segons han destacat Xavi Rota i Oriol Dinarès, membres de l’Arrel Acció Cultural.
Xavier Rota i Oriol Dinarès han destacat que, malgrat que normalment les troballes que es fan amb georadar es coneixen un cop feta l’anàlisi i l’informe corresponent, en el cas de les prospeccions a l’església de Santa Maria d’Olesa de seguida es va descobrir un sostre de volta al subsòl, que es creu pertany a una cripta.
Prèviament a fer treballar el georadar es va informar el Cercle Català de Geotècnica de les possibles estructures que es podrien trobar, així com del canvi d’ubicació que hi havia hagut en l’alta major i de testimonis orals que l’any 1955 havien vist estructures internes després que s’ensorrés una part del terra de la nau, i que asseguraven haver vist una cripta. Amb l’estudi posterior que es faci es podrà confirmar la troballa, però des de l’Arrel Acció Cultural creuen que el georadar mostra força clarament l’existència d’aquesta cripta.
El georadar s’ha passat a la nau lateral esquerra i la part central de l’església i també a la sagristia, per mirar de trobar alguna connexió amb el baluard que es va trobar en les excavacions arqueològiques fetes a l’exterior de l’església. Un cop obtingut l’informe, s’ha previst fer una xerrada a finals de gener per explicar tot el que s’ha descobert. Segons Xavier Rota I Oriol Dinarès, caldrà valorar les troballes però és segur que l’informe del georadar “ens permetrà carregar-nos de raó per a una futura intervenció”.
Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat