Coincidint amb la commemoració del dia internacional contra la violència de gènere, la jove Paula García Solís (Martorell, 1996) ha estat la guanyadora de la X edició del Concurs per l’eradicació de la violència masclista que convoca la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere. La seva obra poètica Ara sí, noves regles de joc, ha merescut aquest guardó, que ja havia obtingut l’any 2012 i que narra la història d’una dona que trenca amb el seu silenci buscant la llibertat
Paula García Solís cursa primer grau de Dret a l’Universitat Pompeu Fabra, va obtenir el premi literari en la categoria d’entre 16 a 19 anys, seguit d’Alba Riera Pinós, de Bellpuig, amb el relat Que no et trenquin el cor. En aquesta categoria es va fer una menció per a Lorena Sierra Mengual que el jurat ha valorat pel seu estil literari i la seva originalitat.
La jove martorellenca explica que “no era la primera vegada que em presentava en aquest concurs. Vaig presentar-hi un conte i un poema. El conte va de la igualtat entre nens i nenes i el poema parla d’una dona que trenca amb les seves pors i el seu silenci i busca la seva llibertat”.
García Solís és una jove inquieta per tot allò que li sembla injust socialment. Així reconeix que “per a mi guanyar un premi com aquest em fa més il·lusió que d’altres perquè m’agrada escriure sobre temes punyents i que són d’actualitat. Vull posar el meu granet de sorra i poder donar veu a moltes dones que es troben a l’ombra i no poden fer-ho”. La jove té una llarga trajectòria en el món literari i ha obtingut diversos premis, entre d’altres, una de les categories dels Premis Vila de Martorell.
La resta de premiats
En la categoria de 12 a 15 anys, la guanyadora va ser Júlia Planes Vivancos, de l’Institució Montserrat pel poema Prou, seguit d’Ana Pascual Aranda, d’Esparreguera, amb el relat Pas a pas. En la categoria de majors de 20 anys, la guanyadora ha estat Sílvia Llanto Cadenas pel poema Radiografia de mujer, seguida de Begoña Aricha Esteve, amb l’escrit Prou.
Un món sense violència
El jurat del concurs ha volgut treballar els diferents lemes proposats en 10 anys de lluita per a l’eradicació de la violència masclista: Trenquem el silenci, Que no et trenquin el cor, Prou!, Solidaritat vers les dones que pateixen violència, Llibertat per viure sense violència, Credibilitat de les dones, Ni un pas enrere, aturem el masclisme! per imaginar-se un món sense violència.
Ara fa deu anys la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere va impulsar el moviment social contra la violència vers les dones, violència amagada a l’àmbit privat i que gràcies a la lluita de moltes dones que ens han precedit en imposar els Drets i la Llibertat ha passat a ser un tema públic en les agendes polítiques internacionals i de la majoria de països del món.
El lliurament de premis va tenir lloc divendres passat a l’Espai Cultural Francesca Bonnemaison de Barcelona dins del X Fòrum contra aquest tipus de violència.
Font: Ajuntament de Martorell