A l’edifici RDIT del Campus de la UPC del Baix Llobregat, a Castelldefels, ja hi ha instal·lades quatre empreses que generen prop de 30 llocs de treball directes i indirectes, i en els propers mesos, hi entraran tres més que ja han estat aprovades pel comitè de selecció

Castelldefels va acollir ahir la inauguració de la incubadora d’empreses que utilitzen tecnologies de l’espai ubicada a l’edifici RDIT, al campus universitari de la UPC. Es tracta del primer Business Incubation Centre (BIC) que l’Agència Espacial Europea (ESA) obre a Espanya i se suma a la xarxa de deu espais més distribuïts a diferents països europeus com ara Holanda, Anglaterra, França, Alemanya, Bèlgica o Itàlia. Aquests espais acullen actualment unes 90 empreses l’any i, fins al dia d’avui, han facilitat la creació de més de 250 start-ups tecnològiques a Europa.

Es tracta d’una fita importantíssima i perseguida amb afany i amb rigor per les institucions del món local: ajuntaments (els de Castelldefels, Barcelona i municipis com Gavà, Viladecans, Sant Boi i el Prat), Consell Comarcal, Àrea Metropolitana, Diputació i la pròpia Universitat Politècnica (UPC). Per això, l’acte va comptar amb la participació de l’alcalde de Castelldefels -ciutat amfitriona-, Manuel Reyes, l’alcalde de Barcelona,Xavier Trias, la secretària general d’Indústria i de la Pime, Begoña Cristeto, i el rector de la UPC, Enric Fossas, entre d’altres alcaldes dels municipis participants i autoritats de l’àmbit polític, universitari, científic i empresarial.

Reyes va valorar especialment el treball conjunt de més de tres anys realitzat per les diferents administracions: “Quan les diferents administracions treballem unides, buscant el bé comú de la ciutadania i apostant per projectes innovadors que marquen la diferència amb altres territoris, les coses surten be”. “És importantíssim, en aquests temps de dificultats econòmiques, apostar per la tecnologia i la innovació, i que 40 empreses d’aquest sector s’instal·lin precisament a Castelldefels generant també nous llocs de treball. Avui, aquest nou projecte torna a situar Castelldefels al mapa mundial de la recerca científica i tecnològica”.

La nova incubadora ocupa un espai de 1.000 metres quadrats distribuïts en zones comuns per a les empreses instal·lades, un espai de coworking amb 6 punts de treball i 9 mòduls d’entre 30 i 100 metres quadrats.

Aquest nou espai s’adreça a empreses de recent creació amb menys de cinc anys d’activitat que basin el seu negoci en l’ús de sistemes o tecnologies espacials per desenvolupar productes, serveis o aplicacions a altres sectors. Es preveu acollir-hi, des d’ara fins el 2018, al voltant de 40 startups.

Quatre empreses ja instal·lades

HemavWSN – IP AnywhereDAPCOM i Born Positiu son les primeres empreses que s’han instal·lat a la nova incubadora que es preveu que aculli, durant el primer trimestre de 2015, un total de 10 startups. En total generen un 30 llocs de treball directes i indirectes i operen tant al mercat local com internacional.

Un entorn innovador on trobar tots els serveis

Les empreses incubades tenen accés al coneixement tècnic i científic de l’equip de l’Agència Espacial Europea –i dels membres de l’ESA ubicat a Espanya-, així con de la UPC. També compten amb assessorament expert a nivell empresarial per part de Barcelona Activa, gestora de la incubadora.

A més cada una rep un incentiu econòmic de fins a 50.000 euros per desenvolupar un producte o servei, a mida que assoleixi les fites marcades. Addicionalment, tenen accés preferent a finançament privat de la ma de Caixa Capital Risc així com al finançament empresarial que es presta des de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa de l’Ajuntament de Barcelona.

Així mateix, per tal de cobrir les necessitats financeres per créixer, les empreses incubades també poden recórrer al fons específic de l’ESA per a empreses que fan servir tecnologies de l’espai i participar a fòrums d’inversió que s’organitzen a nivell europeu.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here