El director de “Fang i setge”, Joan Font, ha volgut remarcar que aquest musical “no ha estat gens fàcil d’aixecar” i per tant tot Olesa s’ha de sentir orgullós d’ell
Un èxit rotund. No hi ha dubte que l’estrena del musical “Fang i Setge” no ha decebut ningú, sobretot el nombrós públic -més de 1200 persones- que dissabte a la nit va omplir la platea del teatre de la Passió d’Olesa.
Entre els assistents, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell o el comissari del tricentenari del 1714, Miquel Calçada, van quedar entusiasmats amb la intensitat i qualitat d’un muntatge que fan possible, damunt l’escenari, un centenar d’intèrprets, i en el qual Olesa s’hi ha abocat tant davant com darrera l’escena, segons va destacar l’alcalde d’Olesa, Salvador Prat, i el president de La Passió d’Olesa, Sam Carrique.
El musical que explica el setge de Barcelona del 1714 té també la clara empremta del seu director, Joan Font, director de Comediants, que dissabte a la nit, després de l’estrena, no podia amagar la seva satisfacció i emoció per l’èxit aconseguit. L’estrena de “Fang i setge” també va comptar amb la direcció d’orquestra de qui s’ha encarregat de la música del muntatge, Salvador Brotons, i la presència d’alguns dels responsables del musical, la dramatúrgia del qual ha anat a càrrec de Marc Rosich, la coreografia de Toni Mira, i les lletres de Josep Pedrals.
Un públic entregat van aplaudir especialment la interpretació de “Tabac i cacau” i la insígnia de Fang i Setge, l’“Arrisquem!” que tanca el primer acte amb la victòria de Santa Clara. Fins i tot , espontàniament el públic va arrancar a mitja obra amb crits d’ “in-inde-Independència!”.
Un cop tancat el teló, els crits d’eufòria de l’elenc d’acords es podien sentir des de la platea.
Un elenc format per actors i actrius coneguts com Lloll Bertran, Ferran Frauca, Oriol Genís o Jordi Llordella, però també per cares conegudes en el món teatral olesà, com Carmina Checa, Pere Quer, Ignasi Campmany, Miquel Àngel Paret, o Jaume Paltor, entre molts d’altres olesans i olesanes que hi participen formant part del cor o com a figurants. I com a ànimes d’aquest musical, en el qual hi han posat molt més que energia, Xavier Povill i Carles Farràs.
La història arrenca el juliol de 1713, quan comença l’evacuació de les tropes aliades de Catalunya, que deixa la població desprotegida davant l’amenaça borbònica. A Barcelona es troba William Plowright, un soldat anglès que decideix quedar-se a Barcelona després de conèixer l’Ònia, una noia de família noble que desobeïnt les ordres del seu pare es queda a Barcelona per sumar-se a la defensa de la ciutat, que viurà un sagnant setge que posarà en perill la vida de tots.
En la història trobem personatges ficticis, com el de la comerciant Núria que interpreta Lloll Bertran al costat de personatges reals com el militar Antoni de Villarroel o el polític Rafael Casanova. En “Fang i setge” tot és emocionant i espectacular: l’escenografia, el vestuari, el plantejament del muntatge, i les interpretacions, tant dramàtiques com musicals dels personatges que interpreten els actors i actrius Neus Pàmies (Ònia), Jordi Llordella (William), Aina Sánchez (Eulàlia), Marc Pujol (Ramon), Albert Gràcia (Joan Martí), Ferran Frauca (Villarroel), Xavier Ribera-Vall (Onofre), Lloll Bertran (Núria), i les esplèndides jovenetes Aina Quiñones i Aina Agustí (Joana).
Les primeres reaccions del públic es van poder trobar la mateixa nit en acabar la funció, com la de Lluís Puig, director general de Cultura Popular, que es va manifestar entusiasta de l’obra. “Feu-vos aquest regal, no acabeu les festes de Nadal sense veure’l” va escriure al seu compte de Twitter. Per la seva banda, el diputat Josep Rull va dir, “impossible no emocionar-se; no us la perdeu”.
Entre aquest públic, un satisfet alcalde d’Olesa, Salvador Prat, també es mostrava entusiasmat per com el poble d’Olesa s’ha abocat amb el muntatge, tant a la platea com a l’escenari. I entre els assistents també, persones molt implicades en el procés sobiranista català i en la celebració del tricentenari com ara Carme Forcadell, presidenta de l’ANC i Miquel Calçada, comissari del tricentenari. Per a Miquel Calçada, espectacles com “Fang i setge” són necessari perquè Catalunya se segueixi reivindicant com a poble.
El president de la Passió d’Olesa, Sam Carrique, va destacar l’alta implicació olesana en el musical, i va assegurar que l’entitat estaria encantada que cada nadal es representés “Fang i setge” a l’imponent escenari olesà.
La mateixa sensació d’eufòria que sentia el públic es vivia entre bambolines, primer amb una barreja de nervis i emoció, i un cop acabada la funció, amb emoció i eufòria. El director de “Fang i setge”, Joan Font, va voler remarcar que aquest musical “no ha estat gens fàcil d’aixecar” i per tant tot Olesa s’ha de sentir orgullós d’ell.
“Fang i setge” es representarà a l’escenari de la Passió d’Olesa fins a l’11 de gener. Més información i entrades a http://fangisetge.cat/
Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat i Departament de Premsa de Fang i Setge