Els més de 70.000 visitants que van començar a arribar divendres a la tarda no van deixar de passejar, mirar, comprar, menjar i gaudir en cadascun dels pavellons de la Fira. Un esdeveniment que cada cop aposta d’una manera més potent per l’excel·lència, el producte fresc i de km 0 i la gastronomia
La passejada de l’alcalde, Lluís Tejedor, la regidora de Comerç i Turisme, Marta Mayordomo, i d’altres autoritats i representats del teixit associatiu pratenc pels estands de la Fira divendres 12 de desembre, va donar el tret de sortida a tres dies plens d’activitats. L’Espai Gastronòmic va ser un dels més visitats i on es va poder gaudir omplint l’estómac amb producte de qualitat.
S’hi podien tastar les tapes de 17 restaurants participants del QuintoTapa Pota blava -activitat que ha superat en un mes, les 68.000 tapes venudes entre els 32 bars i restaurants del Prat-, començar el dia amb un esmorzar de pagès, degustar el Menú de fira o comprar-lo per menjar a casa. I tot amenitzat amb bona música remesclada per Dj’s locals.
La Fira Avícola, però, no seria tal si no hi hagués la mostra del millor aviram potablava, l’única raça amb Indicació Geogràfica Protegida que es caracteritza, com el seu nom indica, per tenir les potes blavoses.
I el millor d’enguany, el que es va endur el primer premi al millor pollastre, va ser un exemplar del criador Joan Vives, de Cal Roc. També es van triar els millors capons, gallines, polletes i parelles de raça Prat. Tots ells, però, van ser el reclam per excel•lència de la Fira. Aquest pavelló el van completar una mostra de les millors verdures que es cultiven al Parc Agrari del Delta, així com una exposició de carruatges i eines de pagès tradicionals.
La FiraTapa
L’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat (AGT) va donar una nova vida al Pavelló Gastronòmic de la Fira, reinventat sota el nom de “Menja’t la Fira”, amb més de 500 m2 dedicats a la promoció de la gastronomia, on 17 dels restauradors participants del QuintoTapa van oferir la seva proposta Pota blava en aquest espai emblemàtic de la Fira, que es va omplir els tres dies de l’activitat i que va servir més de 8000 tapes del producte estrella de la localitat -amb el permís de la carxofa-, el gall de Pota Blava.
Com a complement de l’aposta que està fent l’AGT pel consum de productes Km 0 i de temporada, es va plantejar també el Mercat de la Terra Slow Food el dissabte 13, una activitat co-organitzada amb Convivium Slow Food d’Slow Food Barcelona Vázquez Montalbán i del Garraf.
El 13 de desembre, també es va aprofitar per celebrar l’acte per escollir la tapa guanyadora del concurs Millor Tapa Gastronòmica del QuintoTapa Pota blava, que va recaure sobre la proposta de Café Casino amb un farcellet d’ànima Pota blava. El concurs va ser presidit pels professors de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB).
Durant els propers dies es donaran a conèixer els diferents premis: la tapa més popular, el guanyador del viatge a Roma i un dinar/sopar a un restaurant de la ruta, el premi d’Instagram i el del millor cambrer.
Diversitat temàtica
Dos pavellons més estaven dedicats a la Mostra d’Entitas locals i a la Mostra Comercial, que va comptar amb la participació dels comerciants i les seves associacions i d’un Espai de Mostra de vins i venda de productes agroalimentaris de qualitat.
D’aquesta manera, associacions, botiguers i comerciants van tenir el seu espai per donar a conèixer les seves activitats. Des de l’Ajuntament, es va impulsar un espai amb una carpa dedicat als 20 anys del Pla Delta, en què a partir de projeccions audiovisuals es feia un recorregut en el temps, amb els principals canvis de la ciutat i el seu entorn en aquests darrers anys.
La fira, però, no només va estar viva dins dels pavellons. L’esplanada exterior va ser el punt de trobada d’infinitat d’iniciatives. Des del tast esportiu de les entitats de dissabte al matí fins al mercat de pagès de diumenge, hi va haver un llarg etcètera d’activitats (ensinistrament caní, ballada de sardanes, exhibició dels castellers locals, trobada de geganters,…), que van fer de la Fira Avícola l’epicentre de la ciutat.
Un espai on es va donar a conèixer la vida i oferta cultural, social i turística del Prat que gira entorn un denominador comú, el potablava.
Font: La Porta del Delta i AGT