Les inspeccions s’iniciaran al gener de 2015 i afectaran 218 pisos propietat d’entitats bancàries i de titulars amb 3 o més habitatges buits
El context econòmic i social actual ha provocat l’augment dels habitatges desocupats arreu de l’Estat. Davant aquesta situació, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha definit un pla d’accions per reduir el parc de pisos buits i aconseguir que passin a formar part de l’oferta d’habitatges de lloguer social i afavorir així l’accés a un habitatge a les persones que no poden pagar un pis a preu de mercat.
L’augment del nombre de pisos buits respon principalment a l’excés d’habitatges de construcció nova que estan pendents de vendre, així com al fet que moltes vivendes han anat a parar a mans d’entitats bancàries davant l’impagament d’hipoteques. Aquesta situació, sumada a les dificultats de la població d’accedir a un habitatge davant l’elevada taxa d’atur i precarietat laboral, han portat l’Ajuntament a definir tota una sèrie de mesures per inspeccionar, detectar i sancionar, segons la llei catalana d’accés a l’habitatge, les persones propietàries d’habitatges desocupats de forma permanent i injustificada per més de dos anys.
Propietaris de 3 o més habitatges buits
Segons el Pla d’Inspeccions per a l’any 2015, aprovat per la Junta de Govern Local, s’ha acordat adreçar-se en primer lloc a les persones propietàries de 3 o més habitatges buits i a totes les entitats bancàries propietàries. Segons aquest criteri, i després d’analitzar les dades del cadastre i del padró d’habitatges, s’han detectat 218 habitatges que compleixen aquest criteri i que són propietat d’entitats bancàries, empreses immobiliàries i persones físiques i jurídiques.
Així, a partir de gener de 2015 s’informarà els propietaris dels habitatges buits inclosos dins del Pla d’Inspeccions que tenen l’opció d’ocupar el pis per mitjans propis o bé de cedir-lo a l’Ajuntament per incloure’l a la borsa del Servei Municipal d’Habitatge. Les persones propietàries disposaran de 20 dies per presentar la documentació acreditativa de la situació de desocupació o per incorporar el pis a la borsa de lloguer social. En cas que es mantinguin desocupats els habitatges sense causa justificada, s’imposaran multes coercitives que poden arribar fins als 180.000 €.
La regidora d’Urbanisme, Lídia Muñoz, ha explicat que “la sanció no és la finalitat del pla, el que es vol és moure el parc de pisos i augmentar la borsa de lloguer social”. Alhora, ha subratllat que “a Sant Feliu hi ha força persones a nivell particular que són titulars de 3 o més habitatges buits o desocupats”. A totes aquestes persones se’ls informarà de com establir contractes a través de la borsa de lloguer o de com es poden beneficiar de bonificacions en l’IBI o de subvencions en cas que necessitin rehabilitar els pisos en propietat.
Una lluita conjunta de molts ajuntaments
Ajuntaments com Terrassa o Santa Coloma de Gramenet han estat pioners en l’impuls d’accions contra els pisos buits. Precisament, aquest dimecres 17 de desembre, diferents ajuntaments, entre els quals el de Sant Feliu, van participar en una sessió de treball organitzada per l’Ajuntament de Terrassa junt amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i l’Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC) per intercanviar experiències i posar en comú informació per avançar plegats en el camí de garantir el dret a l’habitatge per a tothom i mobilitzar el parc d’habitatges buits.