El Gremi espera un “petit repunt” de vendes respecte anys anteriors
Els pastissers de Catalunya preveuen vendre uns 895.000 tortells de Reis durant els pròxims dies, segons dades del Gremi de Pastissers de la Província de Barcelona.
El president del Gremi, Elies Miró, explica que es tracta d’una xifra similar a les vendes del 2014, tot i que per aquest any s’espera un “petit repunt d’un 1% o un 2%”.
La venda de tortells de Reis es concentra entre el 5 i el 6 de gener perquè és un producte “que ha de ser menjat el mateix dia”. Les famílies catalanes es gastaran entre 20 i 50 euros segons la mida del tortell.
El Tortell de Reis
El tortell de Reis, anomenat també coca de Reis o roscó de Reis (calc del castellà roscón de Reyes), té forma d’anella més o menys rodona o ovalada, però la massa és de la mateixa mena que la d’un brioix i el farciment, que sol ser massapà, està completament cobert, també pels costats, per la massa.
Està ricament decorat de fruita confitada (típicament cireres, taronja i pell de síndria) i fruits secs (típicament pinyons, a part de variants més econòmiques amb ametlla tallada) i conté dues sorpreses.
A Catalunya es menja exclusivament el Dia de Reis, després de dinar, mentre que a Occitània es menja al gener, però no necessàriament per Reis.
El tortell de Reis commemora la festivitat catòlica dels Tres Reis d’Orient, tot i que té arrels paganes, ja que l’imperi Romà ja celebrava les festes d’hivern, o festes dels fruits, amb tortells fets de figues, dàtils i mel.
La mida estàndard és d’uns 50 centímetres de diàmetre i en surten unes 8 racions, tot i que actualment se’n fan de moltes mides, i el tradicional és el de massapà amb fruita confitada per sobre. Aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta (normalment d’un dels Reis). Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartró que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.
Explica el costumari català que no tothom podia anar a l’adoració i per tant en el tortell de reis hi posaven una fava seca; qui trobava la fava era nomenat rei, qualificat com el “rei de la fava”, era qui anava a la funció de l’església en representació de la família i adorava el Nadó de Betlem. Durant l’àpat cada vegada que aquest personatge bevia, tots els companys de taula s’havien d’aixecar en acció d’acatament i cridar a cor “el rei beu, el rei beu”.
Font: ACN i Viquipèdia