La Cavalcada de Reis de Sant Vicenç dels Horts (1896) és de les primeres cavalcades de les quals es té constància a Catalunya, juntament amb la d’Igualada que també data del 1896. Així, la cavalcada de Sant Vicenç és -amb la d’Igualada- la més antiga del país

Origen

La Cavalcada de Reis de Sant Vicenç ha estat promoguda des dels seus inicis per voluntaris que s’han desviscut per portar-la endavant. La Junta del Centre i un grup de persones encapçalats per Cal Recader van ser els propulsors de les primeres  cavalcades. En els seus inicis, els Reis solien repartir joguines des de dalt d’un carro mentre el públic els dedicava cants al seu pas. A vegades, fins i tot, Ses Majestats anaven acompanyades per un grup de pallassos.

La primera Cavalcada de la qual es té constància és la del 5 de gener de 1896. Aquell any l’avi recader Isidre Prats i Boloix va organitzar una petita comitiva en la qual els Reis Mags repartien joguines en un carro.

Ja a meitat del segle XX, el recader Narcís Prats i Boloix, va dedicar un parell de camions a repartir els regals dels Reis mentre els Patges anaven de casa en casa. De fet, alguns patges –més entremaliats- ajudaven als joves a repartir carbasses  de porc o fogots de canyes a aquelles noies que els havien donat carbasses.

L’empremta de Joan Prats i Escala

En la història recent de la Cavalcada de Reis de Sant Vicenç i en la construcció de les carrosses destaca el paper del Joan Prats i Escala de Cal Recader. A partir dels anys 60 i 70, sol o amb l’ajuda  d’altres voluntaris, es va encarregar de bastir els trons reials arrossegats per tractors i va introduir la idea de muntar les carrosses amb un xassís vell i una plataforma. Mesos abans de la diada de reis ja preparava, al garatge de  casa seva, les primeres carrosses, per lluir-les la nit màgica de la vetllada de reis. A l’ombra d’en Joan Prats i Escala la gran majoria dels que ara formen la Comissió de la Cavalcada, van créixer, conèixer i estimar aquesta festa tant  nostre i estimada. De fet, el dia 15 de juliol de 2001 es va inaugurar la plaça “Joan Prats i Escala”, situada al barri del Serral. Es va retre, així, homenatge a qui fou durant molts anys l’ànima de la Cavalcada de Reis.

Tradició centenària

El dia 30 de novembre de 1996 es va celebrar el sopar del Centenari, on gairebé 300 persones es van reunir per celebrar aquests primers cent anys de la Cavalcada de Reis a Sant Vicenç. En motiu del Centenari, la Comissió  va editar el  llibre Històries centenàries en el qual es recull la història de la Cavalcada de Reis a Sant Vicenç, a través de fonts escrites i del testimoni de vicentins directament relacionats amb la Cavalcada.

La Cavalcada al segle XXI

Actualment les carrosses s’elaboren a la Nau de la Cavalcada de Reis, en la qual els diferents voluntaris s’encarreguen de preparar les carrosses i elements. En els darrers anys la Comissió ha treballat per augmentar la comitiva de la Cavalcada amb nous elements com el Camell o el Ninot de Neu. Un dels grans èxits de l’Entitat ha estat la construcció de la Nau amb la voluntat i voluntariat dels seus membres. L’emmagatzematge de les carrosses a la Nau ha permès conservar en millors condicions les carrosses i materials de la Cavalcada.

 

Font: http://cavalcadadereis.cat/

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here