El pla té en compte tant els aspectes urbanístics com els ambientals. Els seus objectius són protegir la biodiversitat del parc alhora que es potencia el seu ús per al lleure i la producció sostenibles

El Consell Metropolità de l’AMB ha aprovat l’avanç del Pla Especial de Protecció del Medi Natural i el Paisatge (PEPNat), que conté un seguit d’accions destinades a protegir el principal actiu ecològic del territori metropolità. Aquest pla tindrà una doble funció, que serà tant urbanística com ambiental.

Per tal de fer una diagnosi de l’estat actual del parc, s’han observat amb deteniment els següents punts:

•             Estat i evolució dels valors ecològics del parc

•             Context social i econòmic

•             El planejament territorial, sectorial i urbanístic vigent

De l’estudi d’aquests factors n’han sortit 9 objectius específics, i fins a 21 línies estratègiques d’actuació. D’altra banda, aquesta anàlisi demanarà algunes modificacions puntuals del PGM.

La comissió redactora està integrada, en primer lloc, per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), juntament amb representants d’altres institucions i organismes com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consorci del Parc Natural de Collserola i Barcelona Regional.

Els objectius del Pla

•             Mantenir i millorar les condicions ambientals del parc, la seva biodiversitat, els hàbitats i els processos ecològics

•             Millorar les condicions de les vores del parc per evitar riscos, facilitar-hi l’accés dels usuaris i corregir el caràcter suburbà d’aquest espai

•             Gestionar de forma sostenible l’ús social del parc, fent ús d’energies netes

•             Mantenir i adequar les activitats d’aprofitament dels recursos naturals i fomentar l’economia verda

•             Conèixer millor i valorar els Serveis ecosistèmics, aprofundint en la recerca de Collserola com a espai de coneixement

•             Mantenir i millorar el patrimoni arquitectònic, històric i cultural

•             Modular convenientment el paisatge i minimitzar els impactes

•             Establir un model de gestió activa i directa basat en la col·laboració dels sectors públic i privat

•             Apostar per un instrument de regulació obert, flexible i adaptable a la realitat canviant del territori i la societat.

Aquests objectius s’assoliran per part del PEPNat per mitjà de diverses línies d’actuació específiques.

Des del punt de vista ambiental i ecològic, per exemple, es farà un inventari exhaustiu de totes les formes de vida que tenen a Collserola el seu hàbitat, tenint en compte també els possibles efectes del canvi climàtic sobre elles.

També s’impulsarà la gestió del cicle integral de l’aigua dins del parc, tenint cura de zones humides, rieres, torrents, etc., i es recuperaran alguns dels espais oberts que en els últims anys han quedat degradats en ser escenari, per exemple, d’horts marginals o barraques.

Pel que fa a l’ús social del parc, el pla revisarà els accessos actuals i millorarà la xarxa de camins per al seu ús de lleure. En aquest sentit, també es vol promocionar Collserola com un espai de salut i benestar, promocionant l’accés en transport públic, en bicicleta o a peu.

També es busca millorar la qualitat de vida d’aquelles persones que viuen dins dels límits del parc, alhora que es redueix l’impacte ambiental que tenen aquests enclavament urbans.

Altres mesures que tindrà en compte el pla són l’elaboració d’un programa d’educació ambiental centrada en els valors de l’espai natural, i potenciar de forma sostenible el parc com un pol de producció agrària i ramadera.

Programa de participació ciutadana

De la mateixa manera que amb altres plans estratègics elaborats per l’AMB, és fonamental que la ciutadania, que en últim moment serà qui farà ús dels espais metropolitans, dóni la seva opinió i participi en la composició del document.

La Secretaria Tècnica del PEPNat s’ha reunit amb experts de diferents àmbits, així com amb tècnics de les administracions competents en el parc, regidors dels ajuntaments, etc. D’aquestes reunions n’han sortit opinions que han facilitat el debat i la reflexió.

A més, després de l’aprovació de l’avanç del pla, es faran diverses reunions de participació ciutadana, bé a través dels ajuntaments o bé aprofitant els mitjans telemàtics que es posaran en marxa especialment. El recull d’opinions, peticions i suggeriments dels ciutadans sobre el que haurà de ser el PEPNat acabarà en un informe que es presentarà a les comissions redactora i institucional.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here