S’ha convocat una sessió de treball de la Taula de Serveis Socials per fer balanç del treball realitzat en aquest temps i per poder compartir les experiències i estratègies que es porten a terme a la comarca per a la inclusió social

La jornada ha estat presentada i conduïda pel president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, que ha fet una introducció fent referència a l’esforç conjunt de tota la comarca per fer front a una situació de gran complexitat que la crisi econòmica ha suposat. En la seva exposició ha presentat indicadors concrets de la dimensió del sector dels serveis socials a la comarca, així com una fotografia de l’exclusió social al Baix Llobregat. Aquesta part inicial també ha comptat amb l’Albert Serra, consultor en polítiques socials, que ha fet referència als aspectes tècnics del treball realitzat per la Taula.

En la presentació d’experiències dutes a terme pel món local davant l’exclusió social, han participat representats polítics dels municipis de Martorell, El Prat del Llobregat, Pallejà, Sant Just Desvern i del mateix Consell Comarcal.

La Mercè Morera regidora de Martorell, ha explicat l’experiència de la targeta moneder que ofereix solució a la provisió d’aliments frescos, potenciant la dignificació de la persona. Per altra banda un dels temes que més debat ha generat, per la dimensió de la problemàtica, és el de l’habitatge. L’Àngel Longan, cap de serveis socials del Prat, ha explicat l’impacte en el seu municipi des de programes d’habitatge d’inclusió amb suport i dels serveis per a prevenir la pèrdua de l’habitatge i serveis per a promoure l’accés del mateix.

En un altre bloc, dedicat a l’ocupabilitat, i que ha anat a càrrec de l’Esther Moreno, tinenta d’alcaldia de Pallejà, que ha explicat un programa de reincorporació de persones rebutjades pel mercat de treball, que es basa en el reconeixement i l’autoestima de les persones.

Des de l’ajuntament de Sant Just, la seva tinenta d’alcaldia, Gina Pol, ha compartit l’experiència i els resultats del programa renda zero, que busca cobrir l’espai de desprotecció de les persones mentre estan pendents de la resolució d’alguna prestació o subsidi. També ha fet pinzellades de pràctiques innovadores en el seu municipi.

Per part del Consell Comarcal, l’Ester Fornells, coordinadora dels EAIA, ha explicat el projecte de lluita contra la pobresa i l’exclusió social, que va néixer a partir d’una investigació sobre els efectes de la crisi sobre les persones. A partir dels resultats, i en col·laboració de diversos municipis de la comarca, es fan uns grups de dinamització social per capacitar a les persones en situacions d’atur de llarga durada i activar-les en la recerca d’alternatives al seu projecte vital.

Finalment ha tancat la jornada el Josep Perpinyà, president del Consell Comarcal, que ha animat a seguir participant del potencial que ofereix la Taula de Serveis Socials, per tal de seguir compartint sinergies i construir solucions conjuntes. En aquest sentit ha recordat i destacat que la Taula és una experiència única a Catalunya, i que el Departament de Benestar Social i Família té interès en els avenços i innovacions que es puguin portar a terme en el camp de la cooperació intermunicipal dins del marc de la Taula, per transferir-los i potenciar col·laboracions d’aquest tipus al conjunt del territori català. Finalment, el president ha posat èmfasi en reconèixer que experiències com la de la Taula de Serveis Socials del Baix Llobregat remarquen la necessitat i la importància de la continuïtat de la comarca i el seu Consell Comarcal com a institució que la vertebra.

La Taula de Serveis Socials va néixer, al 2011, amb l’acord comú dels 30 municipis del Baix Llobregat amb la voluntat de fomentar la cooperació intermunicipal des d’una perspectiva estratègica, per tal de reforçar les polítiques socials adreçades a fer front a l’exclusió social i per a la millora organitzativa local i comarcal dels serveis socials.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here