Castelldefels i Martorell són dues ciutats baixllobregatines amb una realitat i una idiosincràsia prou diferents. La primera, el bastió del Partit Popular al Baix Llobregat, la segona, el de Convergència. No obstant, les dues acullen moviments similars, una confluència d’alguns partits d’esquerres que sota la denominació de “Movem” pretenen sacsejar la política municipal

Movem Castelldefels: alternativa al PP

Cinc formacions polítiques concorreran a les eleccions municipals de Castelldefels amb les sigles de Movem Castelldefels.

ICV, EUIA, MES, EQUO i ENTESA integren una llista encapçalada per l’ecosocialista Candela López, actual regidora del grup d’ICV-EUiA al consistori i amb estudis especialitzats en polítiques públiques i socials; i que té com a número 2 l’excoordinador general d’EUIA Jordi Miralles.

L’exsocialista i metge de reconegut prestigi, Ramon Morera, ocupa la tercera posició de la llista electoral de Movem. Morera va ser regidor pel PSC amb responsabilitat de govern des del 1991 fins al 2011 i es va presentar a les eleccions primàries per elegir el candidat socialista, unes eleccions que va perdre a favor de Maria Miranda, que és la candidata socialista.

La candidatura de Movem Castelldefels també suma persones independents i procedents de les Ampas de la localitat, del moviment veïnal o de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Una llista de 25 candidats i candidates i 10 suplents (20 homes i 15 dones), formada per tirar endavant les àrees del Govern municipal que “prioritzin el rescat social, la igualtat d’oportunitats i el benestar de les persones”.

Un nou govern municipal compromès amb: “la defensa de la sanitat i l’educació publica; el dret al treball i a l’habitatge digne; el desenvolupament econòmic i ecològic; la participació ciutadana i la transparència; i tot amb més democràcia i defensant el dret a decidir”.

Així doncs, per primera vegada, aquesta localitat veu néixer un moviment de confluència amb representants d’organitzacions polítiques d’esquerres i moviments socials i veïnals de la ciutat que s’han organitzat entorn a una llista electoral que opta a ser una aposta de Govern i una alternativa, en especial, “a les polítiques i maneres de governar que ha tingut durant els darrers 4 anys Manuel Reyes i el PP i que ha suposat la pèrdua de 4 anys on el govern de la ciutat no ha fet res, més que paralitzar les polítiques de progrés i de desenvolupament de serveis públics”.

LLISTA: 1- Candela López Tagliafico 2- Jordi Miralles i Conte 3- Ramon Morera Castell 4- Ivana Travesí Pérez 5- Ana Quesada del Águila 6- Nathalie Suzanne Langer 7- Silvia López Valentín 8- Xavier Carreras Gallardo 9- Fernando Rodríguez Cogolludo 10- Rodrigo Paño Yáñez (Yoyi) 11- Ramona Riera Guitian 12- Oriol Barberà Garre 13- Raquel Gómez de Cádiz Martos 14- Antoni Garcia i Herranz 15- Albert Perlas Puente 16- Miguel Díaz García 17- Marcelo Alejandro Martirena Villanueva 18- Ana Maria Bonilla Sánchez 19-  Maria Alba Boixadera Corchan 20- Adolfo Juncosa Latorre 21- Gregorio Sánchez Gijón 22- Maria Josep Udina Abelló 23- Gregorio Benítez Coronado 24- Jesús Rodríguez Requeijo 25- Maria Lourdes Carreras Gallardo

1- José Uréndez García 2- Laura Urrea Vela 3- Pere Ramon Aguiló 4- Elena Moreira Calatayud 5- Francisco Aguilar Festiva 6- Mercedes Álvarez Arias 7- Félix Maestre Valdueza 8- Sergio Rovatti Canicio 9- Antonio García Fernández 10- Belén León Santiago

Movem Martorell: alternativa a CiU

Movem Martorell es consolida com una candidatura de confluència entre partits i moviments socials de Martorell, que aposta per la tarificació social per tal que la ciutadania pagui serveis com les llars d’infants, centres d’esport o escoles d’art i música en funció del que cobra, per aplicar la moció impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, o per crear l’Observatori Antidiscriminació, que rebi les denúncies per discriminació de gènere, origen, condició sexual o discapacitat i per elaborar un Pla Urgent de Reactivació del Comerç Local que impulsi campanyes de sensibilització, tot limitant la concessió de llicències per a l’obertura de grans supermercats; entre d’altres mesures.

Aquest moviment de confluència ha volgut trencar amb el format de presentació “característic” dels partits polítics clàssics. Sense faristol ni escenari, a peu de carrer i convidant a la ciutadania a escriure les seves propostes a pancartes o a una petita pissarra, varen ser prop de 150 persones les que varen apropar-se i participar. En paraules del candidat a l’alcaldia, Jose Simón, “no ens esperàvem una rebuda tan positiva per part de la ciutadania. Ha estat una iniciativa arriscada pels problemes logístics que comporta, però estem en un moment històric a la nostra vila i estar a l’alçada vol dir ser valents i apostar per noves formes de fer política.”

Amb un programa fruit d’un procés participatiu amb entitats i recollint propostes a través de xarxes socials i al carrer, abans de les propostes socials, propostes mediambientals i urbanístiques, i propostes sobre transparència i participació, els tres eixos principals presentats per en Jose Simón, l’Àngels Cardona i en Ricard Sànchez, respectivament, es comprometen a “fer política des de baix, no des d’un despatx. Obrir finestres, retre comptes, crear debat, consultar la ciutadania i tenir un diàleg fluït amb les entitats.”

En paraules d’en Ricard Sànchez, militant de l’esquerra independentista de Martorell (CUP) i candidat número 3 de la candidatura, “La gent ja no vol ser simplement espectadora, vol prendre la paraula. Ni política ni democràcia ni participació volen dir votar només cada quatre anys.”

Per la seva part, l’Àngels Cardona, de l’entitat ecologista Martorell Viu i candidata número 6 de Movem Martorell, valora la presentació molt positivament i “molt especial el lloc escollit pel seu significat. Allà vam vèncer la C-243”, i ha posat en relleu la importància de les propostes mediambientals, especialment adreçades a valorar el patrimoni natural únic de Martorell. “El riu, al costat del qual hem escollit presentar-nos, s’ha de respectar i s’ha de disfrutar. És un espai comú fantàstic, que pot ser veritablement educatiu i lúdic. Per aixó l’hem de protegir i no cedir davant projectes que pretenen destrossar-lo.”

Finalment, va ser presentada la llista, heterogènia i amb sensibilitats comuns, conformada per martorellencs i martorellenques organitzades a diferents moviments socials i partits locals (ICV, EUiA, la CUP, Martorell Viu, els Iaioflautes, Procés Constituent o Plataforma Moviment Social de Martorell en defensa dels serveis públics).

Una llista que aposta per establir uns pressupostos participatius i millorar la transparència de l’administració municipal, abolir els càrrecs de confiança i fixar un sostre salarial per als càrrecs electes.

LLISTA: José Simón (1), Laura Ruiz (2), Ricard Sánchez (3), Asunción Moreno (4), Jordi Prats (5), Àngels Cardona (6), Pere Casals (7), Marisol Solís (8), Carlos Acosta (9), Eulàlia Porta (10), José María Rodríguez (11), Mònica Marina (12), Pere Muñoz (13), Eulàlia Gómez (14), Fernando Lara (15), Ana Maria Garcia (16), Javier García (17), Paula García (18), Amadeu Raventós (19), Olga Fernández (20), Xavi Gómez (21), Encarnación Sigüenza (22), Rafa Díez (23), Josefa Antonia Moreno (24), Salvador Amador (25), Maria Rosa Pujol (26), Valentín Antón (27), Pilar Gaya (28), Pedro Rodríguez (29), Teresa Ordoñez (30), Gregoria Ochoa (31), Manuel Moreno (32).

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here