25 maig 2015

Tal com s’indica en el Manifest fundador (1) de la Plataforma per la Recuperació dels Espais Naturals i Agraris del Delta del Llobregat “Delta Viu” (antiga Aturem Eurovegas), tant el Delta com la Vall Baixa del Llobregat continuen amenaçats per especuladors del sòl i infraestructures. Davant la intenció del Govern de la Generalitat de destrossar el territori, Aturem Eurovegas, que va comptar amb un suport popular important, ja va denunciar aquest model depredador. La intenció de la Plataforma, doncs, és no permetre que es perdi un sol pam més de sòl del Delta (el 60% ja es troba sota el ciment), ja que aquesta pèrdua continuada n’amenaça la supervivència ecològica.

La Plataforma també continua sent partidària d’una economia basada a satisfer les necessitats de les persones, una economia ecològica en harmonia amb l’entorn natural i amb justícia social, que s’estengui tant al nostre país com als altres països. En aquest sentit, Delta Viu reivindica la dignificació de la pagesia, un ofici que considera imprescindible per a la vida. Així, la nostra Plataforma defensa la sobirania alimentària i ressalta la importància dels aliments de proximitat i de qualitat. A més, considerem prioritària la creació de circuits curts de venda, per tal de mantenir i promoure una pagesia basada en una producció diversificada i de qualitat, tant des del punt de vista ambiental com alimentari. Per aquestes raons, exigim l’ampliació del Parc Agrari a tots els terrenys agrícoles del Delta i la Vall Baixa. Per nosaltres, el Delta és també un espai natural, i Delta Viu pretén defensar-lo com un dels tresors de la natura catalana; per tant, cal prestigiar-ne el valor i potenciar-ne el coneixement i el gaudi, alhora que es garanteixi una forta protecció de la fauna i flora.

Aquests darrers anys, d’acord amb les investigacions de DEPANA, que van ser lliurades sota la forma d’un informe a la Comissió Europea, es constata una caça intensiva i constant que posa en greu perill espècies protegies i aboca a l’extinció al Delta unes altres espècies tan comunes com l’ànec collverd (2). Els i les membres de Delta Viu considerem òbviament preocupant aquesta realitat.

No obstant això, considerem que els resultats del treball de DEPANA no són extrapolables a cadascun dels casos individuals i circumstàncies especials. Els projectes agroecològics desenvolupats en sintonia amb els objectius de Delta Viu han recorregut als controls de fauna com a última opció per combatre els danys ocasionats als seus conreus per algunes especies molt concretes i han tingut com a únic objectiu la defensa i viabilitat d’aquests projectes.

Reconeixem que són respostes que s’han donat davant de problemes concrets i que segurament poden millorar-se, de manera que és bàsic poder comptar amb la comprensió, l’empatia i la participació dels i les consumidor/es finals per cercar solucions alternatives. En efecte, l’agroecologia té molt a veure amb la interrelació entre la producció i el consum. En tot cas, la Plataforma Delta Viu ha començat un diàleg intern per tal de respondre de la forma més coherent a aquest tipus de situació des de les seves vessants principals: pagesa, ecologista, consumidora i ciutadana.

(2) Trobeu el Comunicat de Premsa del 4 de maig de DEPANA al següent enllaç:http://www.depana.org/public/noticia/DEPANA_denuncia_l%27estat_%22terminal%22_del_Delta_del_Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here